Презентація. Леся Українка "Давня казка": роль поетичного слова у житті суспільства

Про матеріал
Ця розробка допоможе учням удосконалити навички аналізу художнього тексту на прикладі поеми Лесі Українки «Давня казка», вміння давати власну оцінку прочитаному, аналізувати тематику, проблематику, образну систему твору, поговоримо про проблеми і мотиви у творі: роль митця в суспільстві та суть людського щастя, презентуючи наробки учнів: результати творчого пошуку, підготовлені презентації та публікації, складені кросворди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

(1871 – 1913)

Номер слайду 3

ДЛариса Петрівна Косач народилась 25 лютого 1871 р. в місті Новограді – Волинському , тепер Житомирської області. Родина Косачів була заможною й освітньою, входила до кола патріотичної української інтелігенції.

Номер слайду 4

Леся Українка. Олена Пчілка. Талант. Боротьба з хворобою«Давня казка»Лариса Петрівна Косач. Поетеса. Українська письменниця

Номер слайду 5

«Може, квіти зійдуть - і настане Ще й для мене весела весна...»(Леся Українка «Contra Spem Spero!» («Без надії сподіваюсь!»))rrrr

Номер слайду 6

Тема поеми «Давня казка»:роль поетичного слова у житті суспільства

Номер слайду 7

«… Лесина поема, без сумніву, одна з найкращих і найхарактерніших окрас нашої нової літератури…»І. Я. Франкоrrrr

Номер слайду 8

Композиція твору. ЕКСПОЗИЦІЯ (від лат. expositio — пояснення) — один з елементів сюжету твору, в якому подаються первісні відомості про героїв, які мотивують їхню поведінку при виникненні конфлікту. ЗАВ'ЯЗКА — елемент сюжету, наступний після експозиції,— подія, що кладе початок конфлікту. КУЛЬМІНАЦІЯ (від лат. culmen — вершина) — елемент сюжету, найвищий момент у розвитку дії. Після кульмінації настає розв'язка. РОЗВ'ЯЗКА — елемент сюжету, подія, яка розв'язує конфлікт.

Номер слайду 9

Композиція поеми: Твір складається з чотирьох розділів: Експозиція: знайомство з поетом. Зав'язка: зустріч поета з Бертольдом. Кульмінація: конфлікт між Бертольдом і поетом. Розв'язка: довічне ув'язнення поета, його смерть; «а поетові нащадки Слово гостреє гартують».

Номер слайду 10

Словникова робота. Декларація – це документ, офіційна заява, яка проголошує основні принципи внутрішньої та зовнішньої політики.

Номер слайду 11

Поет

Номер слайду 12

Який Поет?Поет

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Бертольдо

Номер слайду 15

Який Бертольдо?

Номер слайду 16

Діаграма Венни

Номер слайду 17

СЕНКАН – вислів, що складається з п`яти рядків:1. Слово – тема (іменник)2. Два прикметники (означення теми)3. Три слова – дієслова, що визначають дію, пов`язану з темою 4. Фраза з чотирьох слів (розуміння теми або ставлення до неї)5. Слово-висновок (синонім до теми)

Номер слайду 18

Ребус. Яку думку стверджує Леся Українка в поемі «Давня казка»?

Номер слайду 19

Проблеми і мотиви твору:• роль митця в суспільстві;• служіння музі й народові;• суть людського щастя, вдячності;• війни заради збагачення.

Номер слайду 20

Проблемне питання: «Чим повчальна «Давня казка» для поетів усіх епох?»

Номер слайду 21

Домашне завдання зробити малюнки (формат А4 – аркуш альбому) до окремих епізодів твору, які найбільше запам’яталися, вразили (4-6 балів) сенкан за змістом поеми ( 7-9 балів); підібрати 10 питань тестового характеру (з 4 варіантами відповіді) за творчістю Лесі Українки (10-12 балів).

pptx
Додано
26 грудня 2021
Переглядів
12310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку