житла.
Для лікування використовують листя кропиви, яке збирають під час цвітіння рослини і сушать обов’язково в затінку.
Настій листя кропиви використовують як кровоспинний, сечогінний.
Свіже листя йде на приготування салатів, приправ до м’ясних страв і в зелений борщ.
ШИПШИНА
ГЛІД
Глід росте у лісах, садах і парках.
Ò Плоди глоду збільшують силу серцевих скорочень.
Регулюють кров’яний тиск.
Зменшують збудливість нервової системи.
,
Зумовлюють глибокий,спокійний і тривалий сон.
З глоду варять компоти, кіселі, роблять настої.
Ò Використовують бруньки, молоде листя і сік весняного «плачу».
Ò Бруньки заготовляють рано навесні, в період їхнього набрякання,
Ò Листя — у квітні — травні, коли воно ще запашне й клейке.
Ò Використання березових віників у парильнях лазень вважається корисним при болях у суглобах, радикулітах, а також при простудних і шкірних захворюваннях.
У народній медицині продукти з листя і бруньок використовують при бронхіті,
гастриті та виразковій хворобі шлунка дванадцятипалої кишки, при жовчнокам'яній і нирковокам'яній хворобах.
Ò Для медичних потреб використовують бруньки, хвою.
Ò Бруньки збирають для лікування простудних, легеневих захворювань.
Ò Відвар з хвої – зміцнюючий і очищающий засіб.
КУЛЬБАБА
Ò М’яту розводять біля хати.
Ò Збирають листя перед цітінням, готують чай.
Ò Діє заспокійливо.
Ò Зменшує відчуття болю при накладанні на рану.
Ò Розширює судини, використовується при хворобах печінки, зубної болі(полоскання), в кулінарії.
РОМАШКА ЛІКАРСЬКА
ПРАВИЛА ЗБИРАННЯ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН
1. Добре знати лікарські рослини, відрізняти від отруйних.
2.Збирати рослини краще вранці, після того, як висохне трава.
3. Не можна збирати рослини в місті і поблизу доріг.
4.Не рвіть квітів без зайвої потреби.
5. Не рвіть їх багато, а лише кілька.
6. Не виривайте квіти з корінням.
7. Не рвіть останньої квітки.
8. Зупиняйте тих, хто порушує ці правила.