Презентація " Ліквання хімічними речовинами"

Про матеріал
Презентація є супроводом до проведення уроку з інтегрованого курсу "Довкілля" для 6 класу за темою"Лікування хімічними речовинами"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лікування хімічними речовинами Довкілля 6 клас §26

Номер слайду 2

На уроціДізнаємось, що таке хімічні лікарські препарати;Як класифікують лікарські препарати;З’ясуємо, чому важливо виконувати правила застосування ліків;Ознайомимося з основною групою лікарських препаратів, що найчастіше використовуються;Навчимося правильно зберігати лікарські препарати.

Номер слайду 3

Лікувальні препарати. Раніше люди для лікування часто використовували відвари та настоянки з різних рослин. У сучасній медецині використовують хімічні лікарські препарати, або медикаменти. Лікувальні препарати(ліки) – це речовини або суміші речовин, які застосовують для профілактики,діагностики,лікувння захворювань. Лікарські препарати класифікують за різними ознаками:1. За лікарською фомою;2. За дією на організм.

Номер слайду 4

Класифікація лікарських препаратів

Номер слайду 5

Класифікація лікарських препаратів. Ліки Безрецептурні Рецептурні

Номер слайду 6

Правила застосування ліків. Більшість ліків необхідно використовувати після консультації з лікарем. Обов’язково уважно прочитати інструкцію до ліків.

Номер слайду 7

Правила застосування ліків - Не вживайте ліки без потреби та призначення лікаря /лікарки. Під час прийому ліків дотримуйтесь дозування, що призначив лікар /лікарка. - Ліки у більших кількостях можуть стати отрутою та заподіяти шкоди замість користі!- Прочитайте інструкцію до ліків, у якій зазначені протипоказання та можливі побічні ефекти. - Дотримуйтесь правил зберігання, що обов’язково зазначені в інструкції.- Уважно слідкуйте за термінами придатності ліків. Не використовуйте лікувальні засоби, термін придатності яких вийшов.- Зберігайте ліки в пакуванні виробника, де зазначені важлива інформація.- Тримайте медикаменти подалі від маленьких дітей та окремо від харчових продуктів і засобів побутової хімії.

Номер слайду 8

Інструкція до лікарських препаратів На що варто звернути увагу в інструкції до препарату?- Дія;- Показанння;- Протипоказання;- Дозування;- Побічні дії;- Попередження;- Інформація про взаємодію препаратів;- Термін користуванння препаратом, або необхідність визначення інтервалу,після закінчення якого хворий повинен звернутися до лікаря;- Вказівки на характер дії препарату в певний період функціонування системи (добовий, житттєвий цикл);- Адреса фірми-виробника;- Вплив препарату на певний елемент системи;- Термін придатності.

Номер слайду 9

Групи лікарських засобів з якими стикаємось найчастіше. Аналгетики та протизапальні засоби-використовують для полегшення больових відчуттів під час захворювання, а протизапальні засоби пригнічують процеси запалення слизових оболонках органів, шкіри тощо. Протиалергійні(антигістамінні) -при різних проявах алергії( свербіж, висип, нежить,чихання...) Лікарські препарати та їх призначення

Номер слайду 10

Лікарські препарати та їх призначення. Протиінфекційні лікарські засоби — це препарати, які використовують для знищення різних хвороботворних організмів, таких як гельмінти (антигельмінтні засоби), бактерій (антибактеріальні), грибів (протигрибкові). Антибактеріальні лікарські засоби, або антибіотики. Для кожного штаму бактерій є свій, специфічний антибіотик, тому їх має призначати виключно лікар / лікарка.

Номер слайду 11

Антибіотики. Наразі в Україні заборонений вільний продаж антибіотиків. Їх продають виключно за рецептом від лікаря / лікарки. Так сталося через необачне використання антибіотиків. Люди лікують антибіотиками все: від нежитю до тяжких захворювань, для лікування деяких із них антибіотики взагалі не потрібні. Через недотримання інструкцій та недоцільність використання антибіотиків хвороботворні бактерії стають стійкими до дії медикаментів. Наявні антибіотики «вже не працюють» і подальше їх використання не дає бажаного ефекту. Тож світова медична спільнота наголошує, щоб люди не використовували антибіотики без медичного призначення.

Номер слайду 12

Лікарськи препарати та їх використання. У домашніх аптечках часто наявні лікарські засоби, що впливають на шлунково-кишковий тракт. До таких засобів належать, зокрема, медикаменти від діареї — розладу роботи кишечника. Такі засоби діють переважно як адсорбенти — це тверді речовини, що мають велику площу поверхні, яка вбирає в себе шкідливі для організму гази чи рідини.

Номер слайду 13

Лікарські препарати та їх призначення. Дезінфекційні засоби та антисептики- використовують переважно для знезараження поверхонь як-от підлоги, меблів, обладнання тощо. Такі засоби містять зазвичай хлор та інші речовини, що згубно діють мікроорганізми. Антисептики використовують переважно для знезараження шкіри людини — рук, місць поранень або для обробки тканин під час операцій. Антисептики зазвичай містять у складі спирт, що може сушити шкіру, тож використовувати їх потрібно за необхідності.

Номер слайду 14

Запитання1. Де потрібно зберігати ліки? (декілька правильних відповідей) А) На кухні Б) В недоступному для дітей місці В) В шафах з непрозорими дверцятами чи в спеціальному контейнері-аптечні Г)За межами будинку2. Назвіть правила безпечного використання ліків (вкажіть всі правильні твердження) А) Ліки необхідно вживати за призначенням лікаря Б) Перед вживанням ліків необхідно уважно прочитати інструкцію щодо їх використання В) Не можна вживати ліки, термін викорстання яких минув Г) Можна самостійно приймати ті ліки, якими лікуються у вашій сім"ї3. Позначте правило, яке НЕ відповідає правилам зберігання ліків А) Лікарські препарати руйнуються під впливом яскравого сонячного світла, тому їх зберігають у темному місці , темному флаконі Б) Ліки легко намокають, для їх зберігання потрібне сухе місце В) Флакони з ліками треба щільно закривати Г) Таблетки не треба зберігати в заводській герметичній упаковці Д) Таблетки треба зберігати у місці, недоступному для дітей

Номер слайду 15

Висновки. Лікування захворювань дає змогу подовжити тривалість життя людей і поліпшити його якість. Ліки потрібно вживати після консультації з лікарем і лише за призначенням . Завжди необхідно дотримуватись правил безпеки застосування та зберігання лікарських препаратів.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати §26 Дати відповідь на питання:

pptx
Додано
17 січня
Переглядів
264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку