Презентація "Лісове господарство світу та України"

Про матеріал
В презентації розглянуто питання: Функції і цінності лісу; Лісові ресурси; Основні лісові пояси світу; Світові обсяги лісозаготівлі; Лісове господарство України; Типи лісів за призначенням; Найпоширеніші породи дерев тощо
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лісове господарство світу та України

Номер слайду 2

Ліс — легені планети, а також цінний ресурс, що приносить гроші. Саме тому кожного дня у світі зникає до 20 гектарів лісу.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Лісове господарство — вид економічної діяльності, що займається: Обліком. Відтворенням. Охороною та захистом лісів. Регулює їх використання лісів

Номер слайду 5

ЛІСОВІ РЕСУРСИСировинні ресурси деревного походження(деревина, деревна зелень, кора)Ресурси недеревного походження(гриби, ягоди, плоди, горіхи, лікарські ресурси, кормові і технічні ресурси, ресурси недеревної рослинності тощо)Ресурси тваринного походження (лісова фауна, яйця, мед, роги диких копитних тощо)Багатоаспектні корисні функції лісу та його позитивний вплив на природне середовище(відпочинок у лісі, затримання вологи тощо)

Номер слайду 6

ОСНОВНІ ЛІСОВІ ПОЯСИ СВІТУ.

Номер слайду 7

Лісами вкрито майже 1/3 поверхні Землі. Їхня площа становить 4,1 млрд га, що відповідає середній лісистості 30,5 %. Цінність лісів полягає в тому, що вони є відновлювальними ресурсами й виробляють майже дві третини органічної речовини планети.

Номер слайду 8

Найбільша лісистість: Бразилія та росія. Найменша лісистість: Австралія та Океанія

Номер слайду 9

Північний лісовий пояс (хвойні та мішані ліси) простягнувся широкою смугою через Північну Америку та Євразію. 

Номер слайду 10

За обсягами заготівлі лісу та участі у світовій торгівлі ним і лісопродуктами лідерами є Канада, Фінляндія, Росія, Швеція.

Номер слайду 11

Південний лісовий пояс (тропічні та екваторіальні широколистяні ліси) включає три частини — південноамериканську, африканську й азіатсько-австралійську.  За площею він майже такий самий, але складається із широколистяних лісів. Його деревостій різноманітніший, багатший і оновлюється значно швидше. Тому запаси деревини в лісах південного поясу більші. 60 %25 %15 % Найбільші вкриті лісом площі - у Бразилії та ДР Конго

Номер слайду 12

За лісистістю території країни поділяють на три групи:значна лісистість (50 % і більше): Гвіана, Суринам, Еквадор, Росія;средньолісисті (10-50 %): Ангола, Бразилія, Канада;слаболісисті (менш ніж 10 %): Велика Британія, Сирія, Південна Африка. Найбільш лісиста країна ЄС — Фінляндія. 70 % її території вкрито лісами.

Номер слайду 13

СВІТОВІ ОБСЯГИ ЛІСОЗАГОТІВЛІ. Заготовляють деревину майже всі країни світу, тож її загальний обсяг виробництва поступово зростає. Країни-лідери із заготівлі деревини у світі, 2019 р., млн. м³

Номер слайду 14

ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО В УКРАЇНІ. Україна належить до малолісних і лісодефіцитних країн. Загальна площа лісового фонду становить 10,4 млн га, лісистість території країни — майже 16 % .

Номер слайду 15

Доглядом за лісом опікуються спеціальні установи – лісництва. В Україні вони підпорядковані Державному комітету лісового господарства (Держкомлісгоспу).

Номер слайду 16

 В Україні непромислових лісів близько 57 % від усього лісового фонду.

Номер слайду 17

Запаси деревини. За рахунок власних лісів Україна задовольняє 25 % своїх потреб у деревині.  Щорічна потреба в завезенні деревини в Україну становить 30 млн м3.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Заготівлею лісу займаються лісозаготівельні підприємства й спеціалізовані підрозділи великих комбінатів. Отриманий кругляк вони відправляють на лісопильні підприємства, на будівництво та на підприємства добувної промисловості. Частина продукції (наприклад, тріски дерева) надходить на паперові комбінати.

Номер слайду 20

Основними лісозаготівельними районами є Карпати та Полісся. Простежується тенденція до зростання розмірів заготівлі промислової деревини. З одного боку, це зумовлює збільшення обсягів виробництва, з іншого — призводить до загострення екологічних проблем.

Номер слайду 21

До лісозаготівельних районів тяжіє лісопильна промисловість, яка забезпечує первинну стадію механічної обробки деревини (розпилювання на дошки та брус).

Номер слайду 22

Залежно від характеру використання ліси бувають промислового та непромислового призначення.

Номер слайду 23

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: стисло про головне• Основою для розвитку лісового господарства є лісові ресурси.• Усі ліси світу утворюють два великі лісові пояси — північний і південний.• Провідна роль у розміщенні підприємств лісової промисловості належить сировинному чиннику, велике значення має і транспортний.• Найбільшими країнами із заготівлі деревини є Індія, США, Китай, Бразилія та Росія.• Україна належить до малолісних і лісодефіцитних країн.• Основними лісозаготівельними районами України є Карпати та Полісся.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Махота Светлана
    Дякую за цікавий матеріал до уроку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Макаренко Наталья
    Дякую за гарно систематизовану інформацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Костюкєвич Тетяна Костянтинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Побігун Олена
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
14 жовтня 2022
Переглядів
9489
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку