Презентація "Література рідного краю. Поетична творчість Миколи Івановича Братана"

Про матеріал

Короткі відомості про життя і творчість Братана М.І. і його вірші.

У творах М. І. Братана гранично окреслюється:

любов до степових людей, серед яких народився і виріс

тема Батьківщини, спадкоємності поколінь звучить вільно і відповідально

поетичний світ багатобарвний і багатозмінний, він радує і засмучує, але і надихає надією на перемогу добра й справедливості. Тут патріотична та інтимна лірика, поезії-присвяти, експромти тощо.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література рідного краю. Поетична творчість Миколи Івановича Братана

Номер слайду 2

Епіграф... По тобі Дніпро могутній плине,І до тебе горнуться моря,Золота південна Україно,Легендарна Таврія моя. М.І. Братан

Номер слайду 3

Біографія. Микола Іванович Братан (1935-2010), Поет. Прозаїк Драматург. Пісняр. Літературний критик

Номер слайду 4

Братан Микола Іванович народився в с. Семенівці Каховського району в родині сільського механізатора

Номер слайду 5

Закінчив Бериславське педагогічне училище та філологічний факультет (заочне відділення) Одеського університету. Працював в редакції бериславської районної газети, на обласному телебаченні. Вірші почав писати у студентські роки, друкувався у періодичних виданнях. М. І. Братан як письменник дебютував у 1961 році збіркою віршів «Смаглява Таврія». У 1971 р. його обрано керівником Херсонської організації Національної спілки письменників України. Братан М.І. є автором майже 100 книг

Номер слайду 6

Багато поезій присвятив рідному селу, односельцям поет, прозаїк, драматург, лауреат премії імені А. Малишка М.І. Братан, який був більше 30 років незмінним головою Херсонської філії Національної спілки письменників України. За рішенням виконкому Семенівської сільської ради від 20 грудня 2004 року М.І. Братану присвоєно почесне звання громадянина с. Семенівки

Номер слайду 7

На будівлі Семенівської школи відомому митцю встановлено меморіальну дошку, в музеї можна переглянути надзвичайно насичену експозицію, присвячену життю й творчості поета.

Номер слайду 8

Письменницьке кредо. В автобіографії Микола Іванович Братан писав: «Література – моє життя. Моя довічна любов – мій талановитий і врівні безталаний народ. Задля просвітління його долі писав, пишу, писатиму».

Номер слайду 9

У творах М. І. Братана гранично окреслюється: любов до степових людей, серед яких народився і вирістема Батьківщини, спадкоємності поколінь звучить вільно і відповідальнопоетичний світ багатобарвний і багатозмінний, він радує і засмучує, але і надихає надією на перемогу добра й справедливості. Тут патріотична та інтимна лірика, поезії-присвяти, експромти тощо.

Номер слайду 10

Вірші М.І. Братана. СОНЯШНИКОВИЙ СВІТІз матерніх добрих рук, що в поле мене вели,З блакитної чаші дня за даллю змайнулих літ. Явилося диво з див, як соняшники цвіли,Як вперше мені крізь них відкрився цей білий світ. Те літечко з-поміж літ не вмеркне, покіль живу,В останній, меженний час вітатиму ту ясень,Де сам я, мов ніжний квіт, між соняшників пливу. З-під матерніх смаглих рук в безмежно розлогий день. У зміні ночей і днів, у плинності літ і зим. Стежки заплелись в шляхи, простерті на сотні гін.І я пізнавав життя між сонячності й грози.І відав я гіркість втрат... І веснам складав я гімн... Отак на землі живу, як люди навкіл живуть,У славі не возгорджусь, не спопелить хула. Стежина веде в поля, де соняшники цвітуть, -Цей світ мені через них мати передала.

Номер слайду 11

ДО РОМАШКИТебе угледжу в полі а чи в лузі,Між трав, що стануть сіном майовим, -Не попрошу вернуть старих ілюзій,Я в інші дні віддав данину їм. З тобою ми одного сонця діти,Землі одної проріст весняний. Не жур мене, що зав'ядають квіти,Од інших втрат сьогодні я журний. Ти сонечка очей своїх засвічуй. На крутосхилах і поміж долин. Не жур мене, що в тебе цвіт не вічний,Можливо, тим іще дорожчий він. Я теж, як ти, одквітну - що подію! -Та, стрінувши тебе на подині,Світлію й, наче в юності, радію,Лиш не питаю: любиш а чи ні.1982

Номер слайду 12

Листя на морозі посмутніло,Поскляніло - дзвонить, мов кришталь. Сніг - і зелень. Збоку глянеш - мило,Йде зима. Яка ще тут печаль!Між дерев людські потоки ллються. Ти і сам - у гаморі юрби. Та нічого так не жаль по-людськи. Як тії плакучої верби.

Номер слайду 13

ПЕРЕВИСАННЯ ДО ВЕСНИЖдеш тії тепліні, не діждешся,Як в минулі ждалося літа. Скоро буде теплого Олекси,А відтак - на весну поверта. Ну, а там і Вербна, і Великдень,Теплота без краю і кінця. Таж намерзлись, правди діти ніде,До весни схиляємо серця.1994

Номер слайду 14

СПОВІДЬ (слайд 1)Коли душа від болю часом стерпне,Захмарять буйні обрії мої,Простую, мов на прощу, в лоно степу,У наші заколошені краї. Тут забуваю заздрощі і злобу,Звадливим суддям звіту не даю. Дивлюся в чесні очі хліборобу -Неначебто на сповіді стою.

Номер слайду 15

Сповідь (Слайд 2 продовження)Тут постаю лише в признанні щирім, Ніякі баляндраси не спасуть. На цій землі лиш правді хліба вірять І визнають не суєту, а суть. Мені тут небо вищим видається, Тут щастя й муку відаю до дна, Моя тут пісня плаче і сміється, І сліз тих не соромиться вона.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стрельчук Світлана Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 лютого 2021
Переглядів
3126
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку