Презентація "Література українського романтизму"

Про матеріал
Презентація "Література українського романтизму" містить матеріал про виникнення романтизму в Україні, представників цього напряму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛІТЕРАТУРА УКРАЇНСЬКОГО РОМАНТИЗМУ

Номер слайду 2

Мета Ознайомити учнів з особливостями українського романтизму, його представниками, визначити їхню роль у розвитку української літератури.

Номер слайду 3

План 1. Романтизм як художній напрям. 2. Основні риси романтизму. 3. Вплив європейських романтиків 4. Романтики Харківської школи. 5. Петро Гулак – Артемовський. 6. Микола Костомаров. 7. Віктор Забіла. 8. Євген Гребінка 9. Михайло Петренко.

Номер слайду 4

Романтизм Романтизм – це художній напрям, який виник у літературі та мистецтві Європи наприкінці XVIII - на початку XIX століття. Романтизм заперечував суворі правила й канони класицизму, проголошував непересічність і духовну неповторність кожної особистості, підніс значення народної творчості. Романтичний герой – людина великих пристрастей, видатних можливостей, сильного характеру, здатна на незвичайні вчинки.

Номер слайду 5

Основні риси романтизму: - заперечення раціоналізму доби Просвітництва; - філософський ідеалізм; - своєрідний "культ" почуттів; - неприйняття буденності та рутини, акцент та піднесення «життя духу»; - ліричні та ліро-епічні форми творів, звернення до фольклорних сюжетів, образів, жанрів, художньо-технічних прийомів; - інтерес до фантастики, екзотичних картин природи; - використання смішного, гумористичного, чудернацького.

Номер слайду 6

Український романтизм розвивався під впливом творчості європейських письменників-романтиків: англійська література Вальтер Скотт Джорж Байрон Персі Біш Шеллі

Номер слайду 7

німецька література Фрідрих Шиллер Генріх Гейне Йоган Ґете

Номер слайду 8

французька література Віктор Гюго польська література Адам Міцкевич

Номер слайду 9

чеська література П. - Й. Шафарик Вацлав Ганка

Номер слайду 10

Романтики Харківської школи

Номер слайду 11

Саме з творчості Петра Гулака-Артемовського розпочалася доба романтичного письменства в Україні. 1827 року в часописі «Вестник Европы» було опубліковано його балади «Твардовський» і «Рибалка».

Номер слайду 12

Балада “Твардовський”

Номер слайду 13

Це багатогранна творча особистість, великий гуманіст, письменник, видатний історик, один з організаторів Кирило-Мефодіївського братства, в літературі відомий під псевдонімом Ієремія Галка . Значне місце у творчості цього поета займає романтична, побутова й інтимна лірика . Відомий вірш – трагічна картина – «Соловейки». Микола Костомаров (1817-1885)

Номер слайду 14

Романтик, вірний незгасному почуттю – коханню до Люби Білозерської, виливав на папір гіркі роздуми про несправедливість суспільного устрою, що нівечить людські долі. З цією тугою він створив надзвичайні твори: «Соловей», «Човник», «Не щебечи, соловейку» та інші… Віктор Забіла (1808-1869)

Номер слайду 15

Євген Гребінка (1812-1848) Серед зачинателів нової української літератури почесне місце посідає поет, прозаїк, байкар Євген Гребінка. Творча спадщина письменника: байки «Рибалка», «Ведмежий суд», «Ячмінь», «Пшениця» та ін.; поема «Богдан»; роман «Чайковський», історичні повісті та ін.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Творча спадщина Петренка – 19 творів. З них - поезія «Небо» (цей твір став народною піснею, яка й досі лунає у різних куточках України), вірші «Батькова могила» і «Слов’янськ» та багато інших . Значна частина творів втрачена. Михайло Петренко

Номер слайду 18

Висновок Український романтизм – це явище яскраве, самобутнє, непересічне. Він відкрив світові українську душу, і це, за словами класика польського романтизму Адама Міцкевича, зробило Україну обітованою землею слов'янської романтичної поезії. Романтизм – закономірне явище, важливий крок у розвитку духовного життя українського суспільства. Він став складником загальнослов'янського національно-культурного відродження, подальшим кроком у сходженні національного письменства до вершин світової слави.

ppt
До підручника
Українська література 9 клас (Слоньовська О. В., Мафтин Н.В., Вівчарик Н.М., Курінна Н.С., Шевчук Л. Т.)
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку