Презентація "Літературні казки І.Франко"

Про матеріал
Презентація "Літературні казки Іван Франко" Мета : познайомити дітей з дитинством Івана Франка, розкрити його як письменника - казкаря, висвітлювати алегорію казки,її мораль; удосконалювати навички виразно читати, дати поняття про літературну казк, виховувати почуття добра, милосердя, справедливості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Читання Казки українських письменників

Номер слайду 2

Літературні казки про тваринІван Франко“Лисичка і Журавель”

Номер слайду 3

Казка – розповідний народно - етичний або писемно – літературний твір про вигадані події та вигаданих осіб, іноді за участю фантастичних сил. Це витвір усього суспільства. Звичайно, що кожна казка в основі має розповідь, яку розповіла певна людина, але з того часу ця казка як правило переказується великою кількістю людей і досить сильно змінюється. Літературні або авторські - це ті художні твори, які мають досить простий сюжет (призначені для дітей).

Номер слайду 4

Іван Франко Поет, перекладач, редактор1856 - 1916 Іван Франко народився 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі Дрогобицького повіту в Східній Галичині, в родині селянина-коваля. Його батько, коваль, заробляв не тільки на власну сім'ю, але й на всю рідню, він дуже хотів дати синові добру освіту. Мати, Марія Кульчицька, походила із зубожілого українського шляхетського роду. Навчався спочатку в школі села Ясениця-Сільна , потім у так званій нормальній школі при василіанському монастирі у Дрогобичі. Закінчив Дрогобицьку гімназію (тепер педагогічний університет). Написав твори” Грицева шкільна наука», «Олівець». У них довідуємося, як важко було здобувати освіту навіть обдарованому селянському хлопцеві. Доводилося жити на квартирі у далекої родички на околиці Дрогобича, нерідко спати у трунах, які виготовлялися у її столярній майстерні («У столярні»). Помер Іван Франко 28 травня 1916 р. у Львові. Залишив спадок – 400 тисяч творів.

Номер слайду 5

Твори

Номер слайду 6

Ребус, , , , , , Лисичка

Номер слайду 7

Загадка Дивний ключ у небі лине, Не залізний, а пташиний. Цим ключем в осінній млі Відлітають ..

Номер слайду 8

Скоромовка. На болоті журавель. Цілий день збирав щавель. Назбирав собі на борщ,Та якраз вперіщив дощ.

Номер слайду 9

Словник. Призволяйся – пригощайся. Пісним голосом – незадоволено. Облизня спіймавши – ні з чим. Нюшити – нюхати. Квасоля – однорічна городня бобова рослина з тонким стеблом і овальним насінням.

Номер слайду 10

розсудливийпідступназлаулеслива ввічливийкмітлива

Номер слайду 11

1. Лисичка і Журавель були: Тестиа) приятелями; б) сусідами; в) родичами.2. Лисичка запросила Журавля:а) на прогулянку; б) до театру; в) у гості.3. Свою страву Лисичка: а) насипала у казанок; б) склала у глечик; в) розмазала по тарілці.4. Усю Лисиччину страву:а) з'їв Журавель;б) з'їла Лисичка; в) з'їли удвох.5. Коли Журавель запросив на гостину Лисичку, він подав свою страву: А) у тарілці; б) у глечику; в) у казанку.6. Після Журавлиної гостини, Лисичка була дуже: а) задоволена; б) сердита; в) сита. 1. а, 2. в, 3. в, 4. б, 5. б, 6. б.

Номер слайду 12

“ Журавель вчинив правильно, коли помстився Лисиці “. ”Я вважаю,що… “ ” Оскільки… “ “… наприклад… “ “Отже,…таким чином… “

Номер слайду 13

Є в глечику молоко, та голова не влазить. Прислів'я

Номер слайду 14

Словник. Скирта – великий, звичайно видовжений стіг сіна (соломи)для збереження під відкритим небом. В'язка – якісь однорідні предмети, скріплені мотузкою або нанизані на неї. Піч – споруда з цегли або каменю, призначена для опалення приміщення, випікання хліба та приготування їжі.

Номер слайду 15

На цьому уроці я навчився (навчилась)

pptx
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку