Презентація "Літературні казки М.Трублаїні"

Про матеріал
Презентація "Літератуні казки Микола Трублаїні" Мета : учити інтонувати слова дійових осіб, виділяти в тексті дійових осіб, давати їм характеристику, визначати головну думку твору, розвивати вміння читати за особами. Поширювати словниковий запас учнів, розвивати мовлення, творчу уяву, пам'ять, мислення. Виховувати бажання допомагати товаришам у скрутну годину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поспішаємо робити добро. Микола Трублаїні“ Про дівчинку Наталочку і сріблясту рибку ”

Номер слайду 2

Микола Трублаїні1907 – 1941 Народився М. П. Трублаїні (справжнє прізвище Трублаєвський) 25 квітня 1907 року у селі Вільшанка на Поділлі (тепер Крижопільський район Вінницької області). Батько його був лісорубом, а мати вчителькою. У 1915 році Миколу віддали до Немирівської гімназії. Він добре вчився. Але вітер героїки та мандрів не дав йому закінчити навчання. У роки громадянської війни хлопець рушив на фронт. По дорозі упав з поїзда і зламав ногу. Після одужання організував хату-читальню у селі Черепівка, керував місцевою самодіяльністю. Працював у редакції газети «Червоний край». Він почав писати книжки для дітей. 1931 року вийшла у світ його перша книжка «До Арктики через тропіки». Потім«Курсом норд-ост», «"Літке" — переможець криги», «Вовки женуться за оленями», «Лахтак». 1941 року виходить остання прижиттєва книжка письменника «Життя за Батьківщину». А всього за ці десять років було надруковано більше 30 книжок. У червні 1941 року розпочалась війна з фашистами. 20 вересня письменник пішов на фронт військовим кореспондентом. З жовтня він узяв участь у бою — допомагав кулеметнику. Це був його перший і останній бій.

Номер слайду 3

Твори

Номер слайду 4

Ребус, , , , , , , , ,Лебідь

Номер слайду 5

Очерет. Очерет

Номер слайду 6

Тести. В глибокому озері жила:а) велика щука; б) маленька срібляста рибка; в) зелена жаба.2. Лебідь наказав рибці: а) принести йому їжу; б) дістати черевички; в) допомогти йому сховатися.3. Рибці допомагала: а) жабка; б) пташка; в) щука.4. Жабці допоміг: а) лебідь; б) хлопчик; в) горобчик.5. Горобчик полетів до: а) дідуся; б) хлопчика; в) до дівчинки.6. Дівчинка принесла горобчикові:а) крихти хліба; б) черевички; в) капелюшок.1. б, 2. б, 3. а, 4. в, 5. в, 6.б.

Номер слайду 7

Знайдіть текст у підручнику, який відповідає малюнку

Номер слайду 8

pptx
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
207
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку