Презентація "В.Моруга "Коник і Сонечко", Ю.Ярмиш "Зайчаткова казочка"

Про матеріал
Презентація "В.Моруга "Коник і Сонечко", Ю.Ярмиш "Зайчаткова казочка" Мета : удосконалювати навичку читання, розвивати вміння відповідати на запитання за змістом прочитаного, переказувати текст за малюнками, зіставляти зміст тексту з малюнками, знаходити відмінності, формувати компетентності, виховувати уважність, спостережливість, інтерес до читання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Допомагаючи іншому – допомагаємо собіВ. Моруга “ Коник і Сонечко”

Номер слайду 2

Василь Моруга У країнський поет, журналіст, перекладач. Народився 13 червня 1947, с. Сонцеве на Донеччнині – помер 14 травня 1989, Київ. Батько помер за три дні до народження сина. Закінчив школу з золотою медаллю. Перші вірші з'явилися в районній газеті. За рекомендацією обласних органів преси Моруга їде навчатися до Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. Служив в армії. Працював на заводі „Арсенал”. Був редактором журналу “Барвінок”. Перекладав з болгарської, іспанської, французької.

Номер слайду 3

Ребус, , , , , , , , , , Коник

Номер слайду 4

Загадка. Центральне небесне світило Сонячної системи, що має форму гігантської розжареної кулі, яка випромінює світло й тепло. Все від нього навкруги. Набирається снаги. Тільки ранок настає,Виглянь у віконце!Всім воно життя дає,Променисте…

Номер слайду 5

Словник Засюрчав - різкі короткі й часті звуки. Вщухла – заспокоїлась. Потічок – струмочок із стрімкою течією.

Номер слайду 6

Порівняй. Коник – свійська однокопитна тварина, яку використовують для перевезення людей і вантажів Коник – комаха, що живе в траві і рухами ніжок видає характерні сюркотливі звуки

Номер слайду 7

Порівняй. Невеличкий жучок круглої або подовженої форми, що має червоне або жовте з чорними цяточками забарвлення

Номер слайду 8

Підсумок по темі. Тести. Кому належать слова: Вибачай, чим хата багата, тим і рада?а) Лисичці; б) Журавлю; в) авторові.2. Срібляста рибка шукала для Лебедя…а) черевички; б) капелюх; в) кожушок. 3. Хлопчик із твору Юрія Ярмиша прочитав зайчикові казку про…а) кролика та їжака; б) кролика й лисицю; в) кролика й вовка.4. Що зробив лис, як прослухав пісеньку лиски у казці “Як Лиска голосок собі кувала”? а) прогнав її; б) затулив вуха; в) йому дуже сподобалось.5. Що сказала Лисичка при зустрічі з Журавлем:а) ми з тобою не схожі; б) ми з тобою, бачу схожі;в) ми дуже різні. 6. Яке звірятко сиділо на стеблині і дивилося зверху у казці В. Моруга “Коник і Сонечко”а) кінь; б) сонечко; в) коник – стрибунець.1. б, 2. а, 3. а, 4. б, 5. б, 6. в.

Номер слайду 9

Кожен бачить те, що йому миліше. Ю. Ярмиш “ Зайчикова казочка ”

Номер слайду 10

Юрій Ярмиш Народився Юрій Феодосійович у 1935 року Дніпродзержинську на Дніпропетровщині в сім'ї учителів. Дитинство його пройшло на берегах Славути і на Уралі, а шкільні роки серед розкішної природи Карпат. Свій творчий шлях Ю. Ярмиш розпочав з віршів, хоча потім перейшов на прозу. Перші поетичні спроби почав писати у 15 років. Через деякий час вірші Юрія були надруковані в газеті. Першу збірку «Вітрисько» було опубліковано 1960 року в Криму. А потім були книжки «Чудесні моря», «Казка стукає у двері», «Живі малюнки», «Маленькі казки», «Чарівні струмки», «Цікавий промінець», «Лебедина казка», «Капітанова люлька», «Золотий кораблик», «Сонечко», «їжачок і Соловейко», «Вовчі окуляри», «Весела мандрівка», «Живі малюнки», «Великий мисливець», «Чарівні ліки», «Лісові балакуни» та інші. Загалом Ю. Ярмиш видав більше 50 збірок казок, які перекладено 15 мовами. Очолював журнал «Піонерія», а згодом редагував «Радугу». Нині Юрій Феодосійович —- професор Інституту журналістики Національного університету ім. Тараса Шевченка (м. Київ), автор низки публікацій з проблем дитячої літератури та літературної казки. Юрієві Ярмишу доводилось багато подорожувати. Він побував в Англії, Канаді, США, на Балканах, кілька разів відвідав Індію, враження про яку описав у творі «По дорогах Індії». Друзі жартома називають його «українським Андерсеном». І це не випадково. Ім'я українського казкаря Ю. Ярмиша посіло одне з чільних місць серед письменників, які пишуть для дітей і про дітей. У 2001 році за цикл новел-фантазій Юрію Феодосійовичу присуджено літературну премію імені Юрія Яновського.

Номер слайду 11

Твори

Номер слайду 12

Скоромовка. Заєць зяблика зустрів. - Зебру зжер! Зміюку з'їв!Зяблик зойкнув: - Значить заєць – Задавака і зухвалець! Ю. Кругляк

Номер слайду 13

Утвори слово за зразкомЇжак – їжачок – їжачкова. Вовк - … - …Хлопець - … - …Заєць - … - …

Номер слайду 14

Читання деформованого текстугад. Заак. Загадкао. Щ аз ірзв солівйи. Що за звір лісовийдаглявиє з-за нисосвиглядає з –за сосниі стотьї ресед витраі стоїть серед травивукша шільбі логови?вушка більші голови?

Номер слайду 15

Ребус, , , , , , , , , , , , , , н ч. Казочка

Номер слайду 16

Роз'єднайте слова і прочитайте прислів'я. Яке з них виражає головну думку казки?Хтолюдейпитає, тойірозуммає. Хто людей питає, той і розум має. Потрібноучиться – завждипригодиться. Потрібно учиться – завжди пригодиться. Вчитисяніколинепізно. Вчитися ніколи не пізно.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 17

Тести. Тести. Зайчатко знайшло на стежці:а) морквинку; б) капустинку; в) казочку.2. Казочка була написана:а) великими літерами; б) маленькими літерами; в) писаними літерами.3. Спершу прочитати казочку Зайчик попросив:а) Лисичку; б) Вовчика; в) хлопчика.4. а) Лисичка читала казочку про:а) колобка; б) смачну курочку; в) смажену качечку.5. Вовк читав казку про:а) козеня; б) ягня; в) теля.6. Хто правильно прочитав зайчикові казку? а) Лисичка; б) Вовк; в) хлопчик.1. в, 2. а, 3. а, 4. б, 5. а, 6.в.

pptx
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
257
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку