Презентація. Літературно-музична композиція «Шевченко-художник»

Про матеріал
Серед плеяди видатних діячів української культури Тарасові Шевченку належить особливе місце. Як поет, художник і мислитель, він всю силу мистецтва слова і візуального образу спрямував на службу своєму народові. Шевченко був наділений такими рисами, як палке вільнолюбство, жадоба вчитися, велика працездатність, широкий діапазон зацікавлень, тонке знання людської психіки. Якщо помножити це багатство вдачі на геніальність у поетичному слові та образотворчому мистецтві, то стає зрозумілою феноменальна природа його як людини і митця.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературно-музична композиція «Шевченко-художник»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Портрет П. В. Енгельгардта», 1833 р. П. Енгельгардт переїхав до Петербурга 1831 року. По невідступному проханню Шевченка він законтрактував його на 4 роки учнем до художника-декоратора Ширяєва.

Номер слайду 4

У 1837 році Іван Сошенко представив Тараса Григоровича конференц-секретарю Академії художників В. Григоровичу з проханням допомогти звільнити поета з кріпацтва. Карл Брюллов розпочав роботу над портретом В. Жуковського, призначеним для викупу Шевченка з неволі.

Номер слайду 5

Згодом відбулося знайомство Т. Шевченка з к. Брюлловим і В. Жуковським. Вражені гіркою долею талановитого юнака, вони 1838 року викупляють його з кріпацтва.

Номер слайду 6

«Автопортрет», 1840 р. На «Автопортреті» Шевченко у розквіті творчих сил, сповнений високого натхнення. З 1905 року портрет знаходився в Московському історичному музеї, звідки в 1930 році переданий в Харківський інститут Тараса Шевченка. Нині зберігається в Державному музеї Шевченка.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Євген ГребінкаЄвген Гребінка. Маєток Рєпніних

Номер слайду 9

«Портрет Рєпніної» Княгиня Варвара Рєпніна була внучкою гетьмана Кирила Розумовського. У її серці спалахнула любов до поета.

Номер слайду 10

«автопортрет зі свічкою», 1845 р. Про цей автопортрет відомо зі спогадів Суханова, який вчився малювати в Шевченка 1858 – 1860 рр. Існує версія, що цей автопортрет Шевченко подарував після заслання Марку Вовчку.

Номер слайду 11

«Форт Кара-Бутак», 1848 – 1850 рр.«Казах на коні», 1848 р.

Номер слайду 12

«Вмираючий гладіатор», 1856 р. Картина виконана на тему однойменної поезії Михайла Лермонтова. Серед десятка інших робіт ця картина була розіграна в лотерею у Щепкіна в 1858 році. Виграв її промисловець-колекціонер Кокорєв.

Номер слайду 13

«Благословення дітей»,1856 р.«Розп*яття», 1850 р.

Номер слайду 14

«В кабаку»«Програв у карти»«У в*язниці»«В хліві»«Кара колодкою»

Номер слайду 15

Номер слайду 16

«портрет Ликери Полусмакової», 1860 р. У липні – серпні 1860 року Тарас Григорович знайомиться з Ликерією Полусмаковою, з якою, викупивши її з кріпацтва, хотів одружитися. Проте згодом Шевченко переконується в хибності свого вибору. Ликерія виявилася недостойною любові великого поета. Він розриває заручини з нею. Його остання надія розпочати родинне життя не здійснилася…

Номер слайду 17

«Все йде, все минає»... Але Шевченко буде жити в пам*яті народу доти, поки існуватиме Україна.

pptx
Додано
9 травня 2023
Переглядів
325
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку