Презентація "Літописні оповіді. «Три брати – Кий, Щек,Хорив і сестра Либідь», «Святослав укладає мир з греками і повертається до Києва.Смерть Святослава»

Про матеріал
Навчальний матеріал допоможе унаочнити урок української літератури в 5 класі. розкриє зміст літописних оповідей нестора Літописця.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Літописні оповіді: «Три брати – Кий, Щек,Хорив і сестра Либідь», «Святослав укладає мир з греками і повертається до Києва. Смерть Святослава»Ми дізнаємося про:історичне минуле нашого народу,навчимося виділяти головне, виразно читати, будемо уявляти, переказувати, збагатимо свій словниковий запас.

Номер слайду 2

Що таке літописи?Літописи – важливі пам'ятки літератури, цінні джерела для дослідження словянської історії з давніх часів до ХVIII століття включно. У них розповідається про походження східних слов'ян, зародження в них державної влади, про політичні, економічні та культурні взаємини між собою та з іншими народами тощо. Запишемо до зошита визначення з підручника на сторінці 139. Літопис – це твір, у якому розповідь велася за роками. Авторами літописів найчастіше були ченці. Слово літопис утворено від двох слів – літо, що в давноруській мові означало рік, та писати. Самий відомий літописець – це Нестор. Вважають, що саме він працював над літописом “Повість минулих літ”. Талановитий чернець Києво-Печерського монастиря Нестор. Прізвище Нестора не відоме, тому поширене його ім'я – Нестор Літописець.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Літопис“Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра Либідь”Тема – розповідається про заснування Києва трьома братами – Києм, Щеком та Хоривом і їхньою сестрою Либідь. “Кий сидів на горі, де сьогодні Боричів яр, Щек сидів на горі, що нині називається Щекавиця, а Хорив на третій горі, що від нього прозвалася Хоривиця. І поставили город на імя найстаршого брата і дали йому імя Київ”

Номер слайду 5

Словникова робота. Городок, городище, город – містечко, місто. Царгород – столиця Візантії. Дунайці – люди, що жили на берегах річки Дунай. Поляни – одне з племен на території Русі-України. Тямущий – розумний.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Літопис“Святослав укладає мир з греками і повертається до Києва. Смерть Святослава”Тема - оповідь про звитяжні переговори Святослава з Царгородом щодо укладання миру. Греки не пристали на умови Святослава, тому все завершилося військовим протистоянням, переможцями в якому були греки. Мир було укладено і Святослав повернувся додому, але отримав звістку, що на Київ напали печеніги і, боронячи свою землю загинув.

Номер слайду 8

Словникова робота. Пардус – гепард. Конина – м’ясо коня. Воловина – м’ясо вола. Шатро – намет. Пітник – цупкий матеріал, що підкладається коневі під сідло. Січа – битва. Лягти кістьми – загинути, захищаючи кого-небудь.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Цифровий диктант. Якщо згодні з твердженням, то ставимо 1, якщо не згодні 0 Київ назвали на честь старшого з братів. Царгород був столицею Византії за часів князя Святослава. Конфлікт перетворився на військове протистояння, тому що Святослав не міг домовитися з греками щодо умов укладання миру. Святослав загинув у війні проти греків.

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Швайченко Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
4646
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку