Презентація "Лялька-мотанка"- українська народна іграшка

Про матеріал
Презентація з якісними зображеннями та послідовністю виготовлення ляльки-мотанки Сама назва ляльки – «мотанка» походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило жіночу або дитячу, виготовлену зі шматків тканини. Частини тіла такої ляльки з’єднувалися вузликами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Лялька-мотанка» – українська народна іграшка

Номер слайду 2

Історична довідка. Сама назва ляльки – «мотанка» походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило жіночу або дитячу, виготовлену зі шматків тканини. Частини тіла такої ляльки з’єднувалися вузликами.І. Організаційно-підготовчий етап

Номер слайду 3

Історична довідка. З історичних джерел відомо, що перші прототипи мотанок на території України з’явилися на стоянці в Чернігівській області. Перші мотанки не мали рук, ніг і тулуба. Виразною була лише голова. Обличчя «пусте» або з хрестом, вишитим різнокольоровими нитками. І що важливо, мотанка не мала і не має ніг.

Номер слайду 4

Матеріали Обов’язково натуральні матеріали (сіно, солома, дерево, трави, сухе листя, насіння, зерна). Прикрашали мотанку народними орнаментами та вишивкою. Українці вважали, що це приносить їм багатство та успіх. Всі деталі міцно примотуються ниткою.

Номер слайду 5

Найбільш цікаві слов’янські ляльки можна класифікувати: За призначенням;За матеріалами;За способом виготовлення;За розміром;За магічними властивостями (якими їх наділяли)

Номер слайду 6

Види Обрядові: Масляна, Купавка, Коляда, Покосниця, Нерозлучники, Зольна, Куватка, Пеленашка, Весільна, Круп’яничка, Вербниця, Пасхальна голубка, Веснянки. Масляна. Купавка. Коляда. Нерозлучники

Номер слайду 7

Номер слайду 8

«Купавка»На свято Івана Купала робили ляльку Купавка. Це лялька одного дня, уособлювала початок купань. Якщо сплавляют по воді, стрічки, прив'язані до її рук, забирають всіляки хвороби й негаразди. Різнобарвні стрічки - це бажання дівчат. Прикрашали Купавку яскравими квітами і зеленою травою. Шумною юрбою дівчата-красуні йшли на беріг річки, кидали ляльку в воду і дивилися: пристане до берега - дівчина заміж не вийде в цьому році, приб'ється до берега - бути біді. Значит, зовсім невагомою потрібно робити ляльку, щоб несли її води легко по течії, добру звістку приносили, щоб не журилася дівчина, а чекала сватів від судженого.

Номер слайду 9

Зольна

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Оберегові: Куватка, Лихоманки, Травниця, Безсонниця, Берегиня, Вузлова, Десятиручка. Лихоманки (трасовиці)Травниця. Берегиня

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Ігрові: Зайчик на пальчик, Вузлова, Куватка, Пеленашка. Зайчик на пальчик. Куватка. Пеленашка

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Авторські художні ляльки (як вид)Відображають особливості індивідуального ставлення автора до навколишнього світу, стан його душі (це коли лялька стає предметом мистецтва). Роботи Тетяни Портнової та Юрія Мельничука

Номер слайду 18

Сувенірні промислові ляльки (як вид)Пов’язані із соціальними стандартами й попитом на ринку

Номер слайду 19

В Україні вирізняли три основних типи ляльок-мотанок: Немовля. Баба-берегиня. Дівчина-наречена

Номер слайду 20

Вироби-аналоги

Номер слайду 21

ІІ. Конструкторський етап. Ескіз задуманого виробу

Номер слайду 22

ІІІ. Технологічний етап. Українська лялька-мотанка в основі голови має скручену по спіралі смужку тканини. Спіраль – це один із найдревніших смволів вічності й безконечності буття, символ родючості й нового народження у всіх народів народів Землі. Інша характерна риса мотанки – хрест на обличчі ляльки. Хрест у даному випадку є оберегом.

Номер слайду 23

Виготовлення голови й тіла ляльки

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Крок 3. Виготовлення тулуба ляльки. Часто ляльку мотали на палиці, аби вона не хиталася. Ми також можемо взяти палицю або киях, але найзручнішім буде картонна трубка (з під харчової фольги чи плівки)На трубку накладаємо готову голову й вільними кнцями обмотуємо трубку. Білою ниткою примотуємо тканину до трубки.

Номер слайду 26

Крок 4. Виготовлення рук. Орієнтовнийрозмір тканини 25*25 см скрутити в тугий валик. Краї обмотати ниткою. Зазвичай руки роблять з білої тканини, але за браком матеріалу можна зробити одразу з тої тканини, з якої буде сорочка (в самій сорочці тоді зробити досить коротенькі рукава). Руки прикласти до тулуба й примотати хрест навхрест.

Номер слайду 27

Крок 5. Виготовлення одягу Виготовлення сорочки За зразком накреслити викрійку, один бік розрізати до середини (до шиї). Одягаємо на ляльку, розріз може бути як спереду так і ззаду. Головне одну половинку накрити іншою. Примотуємо по талії. Рукава теж примотуємо до рук, ховаючи зрізи сорочки.10 см4 см10 см12 см24 см

Номер слайду 28

Виготовлення спідниціТканину (25*40-58 см) зібрати по талії та прикласти до тулуба. Тканина має бути на обличчі ляльки лицьовим боком. Примотати по талії. Відігнути до низу. Виготовлення фартуха. Тканину (канву для вишивання) (10*20см) попередньо вишити косим хрестиком та рушниковими швами. Далі примотати вишитий фартух як і спідницю. Зразки:

Номер слайду 29

Крок 6. Виготовлення волосся. Якщо лялька-мотанка задумана без хустки, то варто знати як зробити їй гарну косу. З ниток для в’язання нарізати нитки необхідної довжини. Перев’язати навпіл та зафіксувати на голові.

Номер слайду 30

Крок 7. Оздоблення. Пояс. Спідницю та фартух необхідно підперезати поясом. Це можуть бути нитки, стрічки, смужка тканини. Намисто. Вироби з бісеру, китиць, монет дуже часто були прикрасою на шиї. Головний убір. Це може бути друга гарна хустка або ж різноманітні вінки. Варто пам’ятати, жінки з покритою головою, дівчата на видання – з відкритою або ж вінком.

Номер слайду 31

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Dupuy Monica
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Богданова Лидия
    Дякую за чудову розробку! Чітко, лаконічно, змістовно. Успіхів і натхнення!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гаврилюк Любов Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
3479
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку