Презентація "Лялька у театрі"

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва НУШ 5 клас "Лялька у театрі" за підручником Аристової 2022 рік
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лялька в театрі5 клас

Номер слайду 2

Що таке театр? Як виник театр ляльок? Які спектаклі ви дивились у ляльковому театрі?«Театр повчає так, як цього не зробити товстій книзі», — сказав Вольтер. \Чи згодні ви з таким висловлюванням?Чи потрібен художник/художниця у театрі ляльок?

Номер слайду 3

Театр, театральне мистецтво… Ці слова заворожують нас, повертають у світ казки. Театр — у перекладі з грецької «місце видовищ» —вид видовищного мистецтва. Театр ляльок — один з різновидів театру. Сцена з вистави. Харківський академічний театр ляльок. Харківський музей театральних ляльок при Харківському державному академічному театрі ляльокімені В. А. Афанасьєва

Номер слайду 4

Для допитливих. Слід зазначити, що словосполучення «ляльковий театр» є некоректним й ображає професійну гідність лялькарів, оскільки прикметник «ляльковий» асоціюється з поняттям «несправжній». Правильно говорити: «театр ляльок». Перший професійний театр ляльок в Україні відчинив свої двері у Києві (тепер це Київський державний академічний театр ляльок). Ця подія сталася 27 жовтня 1927 року. У виставах театрів ляльок персонажі — це переважно ляльки (іноді у виставах беруть участь як персонажі й актори та актриси). Ляльками керують актори й акторки —ляльководи. Лялька. Рукавична (пальчикова)Тростьова. Маріонетка. Пласка лялька. Ростова

Номер слайду 5

Театри ляльок різняться за конструкціями ляльок та засобами їхнього керування: Театри горішніх ляльок. Це театри, в яких вистави проходять за участю рукавичних і тростьових ляльок. Демонстрування вистав найчастіше відбувається над ширмою, що закриваєакторів (актор, що рухає лялькоювнизу неї, а лялька відповідно нагорі). Театри нижніх ляльок або маріонеткові театри —використання маріонеток, тобто ляльки рухаються за допомогою ниток або дроту,а актори, що ними керують, у більшостівипадків знаходяться над ними. Перша така іграшка була винайде-на в XVI столітті італійським майстром Маріон, звідки й отримала свою назву. Театри, де ляльки не вгорі, і не внизу акторів, що нимиуправляють — до цієї групи належить багато різновидів театру ляльок, зокрема, знаменитий театр тіней, а також театральні видовища вертепного плану (український вертеп, білоруська батлейка тощо).

Номер слайду 6

Процес створення ляльки дуже кропіткий. Він починається з ескізування, як і будь-який творчий процес. А потім відбувається робота в матеріалі. Творче завдання. Створення ляльки для театру тіней.1. Оберіть персонажів казки.2. На цупкому папері або картоні намалюйте силует обраних персонажів.3. Дотримуючись техніки безпеки поводження з ножицями та іншими гострими предметами, обережно виріжте силуети персонажів.4. Зі зворотного боку силуету приклейте паличку (для зручного управління ляльками).

Номер слайду 7

Створіть театр ляльок у класі.1. Оберіть літературний твір.2. Створіть ляльок-персонажів для вистави за цим твором.3. Покажіть цей спектакль учням/ученицям початкових класів.

pptx
Додано
6 січня 2023
Переглядів
1243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку