Презентація. "Лялькотерапія, як метод психокорекції та психологічної допомоги особистості дитини та дорослого"

Про матеріал
Дана презентація присвячена застосуванню лялькотерапії в роботі практичного психолога дошкільного закладу. Презентація містить детальні відомості про лялькотерапію, як особистісно-орієнтовну технологію психокорекційного впливу на дитину, опис різних видів ляльок та театру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дошкільний навчальний заклад №24 “ Калинка ” Лялькотерапія, як метод психокорекції та психологічної допомоги особистості дитини та дорослого м.Сміла 2015-2016 н.р. Підготувала практичний психолог Снігур Ольга Миколаївна

Номер слайду 2

Лялькотерапія Лялькотерапія – це метод психологічної допомоги з використанням лялькового театру та розділ психотерапії,що використовує в якості основного прийому психокорекційний вплив ляльки як проміжний об'єкт взаємодії дитини і дорослого. Ідентифікуючи себе певним чином, дитина в умовній ситуації проектує свій внутрішній світ і відчуває реальні почуття, які діагностуються, направляються і коректуються психологом.

Номер слайду 3

Мета лялькотерапії: Допомогти лікувати хворобливі переживання. Зміцнити психічне здоров'я. Поліпшити соціальну адаптацію. Розвинути самосвідомість. Вирішити конфлікти в умовах колективної творчої діяльності.

Номер слайду 4

Проблеми, які допомагає вирішити лялькотерапія: Діагностика проблем. Розвиток самоконтролю. Розвиток комунікативних навичок у дорослого та дитини. Зняття емоційної напруги. Вираження почуттів. Вирішення внутрішніх конфліктів. Корекція страхів. Корекція відносин у родині. Розвиток мови. Розвиток дрібної моторики. Розвиток просторової орієнтації. Розвиток креативності.

Номер слайду 5

Функції лялькотерапії Комунікативна(встановлення емоційного контакту, об'єднання дітей в колектив) Релаксаційну(зняття емоційної напруги) Розвиваючу (розвиток психічних процесів пам'яті, уяви, сприйняття, мислення,уваги) Навчальну (збагачення інформацією про навколишній світ)

Номер слайду 6

Історична довідка Людство давно вірило в містичні властивості ляльок. Вони використовувалися в обрядах, в якості оберегів (для вигнання хвороб, захисту будинку від нечистої сили, успішного результату пологів і т.д.). І звичайно,саме лялька завжди була улюбленою дитячою іграшкою. На цьому ґрунтується головний принцип лялькотерапії – іграшці дитина завжди довіряє більше ніж дорослим. Історія застосування ляльок у лікувальній практиці нараховує приблизно сто років. Приміром, невропатолог Малколм Райт у 1926 році за допомогою театру ляльок лікував неврози. Потім було відкрито властивість ляльок допомагати в реабілітації хворих церебральним паралічем. В Радянському Союзі 20-х років ляльки також допомагали лікувати заїкування у дітей, відновлюватися після сильних стресів і при обмеженні в русі. Цим відомий Ленінградський “ Театр Петрушки “ під керівництвом Деммени, а також Ленінградський інститут професора Р.В.Турнера.

Номер слайду 7

Процес лялькотерапії проходить в два етапи: Виготовлення ляльок Використання ляльок для відреагування значущих емоційних станів Процес виготовлення ляльок також являється корекційним. Зацікавлюючись процесом виготовлення ляльок діти стають більш спокійні, врівноважені. Під час роботи у них розвивається довільність психічних процесів, з'являються навички концентрації уваги, посидючість, розвивається уява.

Номер слайду 8

Ляльки для лялькотерапії Пальчикові ляльки. Ляльки рукавички,бі-ба-бо. Мотузкові ляльки(мотанка). Ляльки маріонетки. Тіньові ляльки. Площинні ляльки. Ляльки костюми. Ляльки Беффіти. Об'ємні ляльки. Ляльки із шкарпеток. Ляльки підколінники. Настільний театр ляльок. Театр в піску.

Номер слайду 9

Пальчикові ляльки Саморобна лялька,одягнена на палець,допомагає дитині розповісти будь-яку історію та не від першої особи повідомити про свої проблеми та хвилювання. Пальчикові ляльки використовуються з метою оперативної діагностики емоційного стану та настрою.

Номер слайду 10

Ляльки - рукавички Ляльки рукавички традиційно використовуються для дитячих лялькових театрів, різних інсценівок, зображень казок. Розвивають творчі здібності, вміння висловлювати емоції, характер, а також розвивати образне мислення. Ляльки бі-ба-бо.

Номер слайду 11

Мотузкові ляльки Це ляльки,які виконуються виключно шляхом намотування. Такі ляльки багатофункціональні. Вони ефективні для вирішення у дітей проблем у спілкуванні,підвищеної тривожності. Вона проста у виготовленні: з мотузки збирається контур ляльки, за петельку голова ляльки пристібається на сорочку дитини, а палець дитини протягується в петлі, що знаходяться на долоньках ляльки. Таким чином дитина імітує рух ляльки разом з власними рухами. Створення ляльок з ниток давня сакральна техніка стабілізації особистості.

Номер слайду 12

Ляльки маріонетки Принцип виготовлення простих маріонеток запропонований Вальдорфською школою. Робота з лялькою – маріонеткою дозволяє удосконалювати тонку моторику руки і загальну координацію рухів, проявляти через ляльку ті емоції, почуття, стани, які дитина з якихось причин не може або не дозволяє собі проявити.

Номер слайду 13

Тіньові ляльки Тіньові ляльки використовуються для роботи тіньового театру і виготовляються з чорного або темного картону чи паперу. Такі ляльки використовуються переважно для роботи над дитячими страхами. Граючи з такою лялькою в тіньовому театрі, дитина отримує досвід вирішення своєї проблеми.

Номер слайду 14

Площинні ляльки Площинна лялька представляє собою модель ляльки,вирізаної з щільного картону або тонкої фанери. Як правило, руки ляльки кріпляться на шарнірах чи на кнопках і вільно рухаються. Такого роду ляльки використовуються для роботи з дітьми,у яких є проблеми в спілкуванні, поведінці, з порушенням образу “Я”. Така лялька може мати змінний набір виразів обличчя, які відповідають різним емоційним станам.

Номер слайду 15

Ляльки - костюми Це ляльки, які одягаються костюмом,та управляються людиною з середини. Оживляючи ляльку дитина бачить,що кожен її рух невідкладно відображається на її поведінці. Таким чином,вона одержує оперативний зворотний зв’язок на свої дії. Це допомагає їй самостійно коректувати свої рухи і робити поведінку ляльки максимально виразною. Дитина через ляльку може висловити те,що від себе зробити не може.

Номер слайду 16

Ляльки Баффіти Для зняття психологічної напруги у дітей. Їх можна кидати, мняти, вивчати міміку та просто гратися. Вони метрові,тому ще більше подобаються дітям.

Номер слайду 17

Об'ємні ляльки Об'ємні ляльки традиційно використовуються для програвання рольових ігор. Це звичайні іграшки.

Номер слайду 18

Ляльки із шкарпеток допомагають подолати комунікативні бар'єри, дають можливість невербального контакту, створюють сприятливі умови для розвитку здібностей до саморегуляції

Номер слайду 19

Ляльки підколінники Сприяють активізації настрою і зацікавленості дітей, зближують учасників, допомагають встановити місточки дружби.

Номер слайду 20

Настільний театр ляльок Сприяє розвитку емоційного інтелекту дітей, регулярно проводячи таку лялькотерапію діти стають уважнішими до себе і тих, хто їх оточує

Номер слайду 21

Театр в піску Сприяє зниженню емоційної напруги у дітей, дозволяє гармонізувати (упорядкувати) внутрішній душевний стан. Це ігровий спосіб розповісти про свої проблеми, продемонструвати свої страхи та позбавитись їх.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Семененко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
21 січня 2021
Переглядів
3908
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку