Презентація "М. Коцюбинський. Новели"

Про матеріал
Додатковий матеріал до теми "Михайло Коцюбинський" (10 клас). Дає змогу більш цікаво викладати навчальний матеріал здобувачам освіти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новели М. Коцюбинського. «Intermezzo», «П’ятизлотник», «Що записано в книгу життя».

Номер слайду 2

Новела (італ. novella — новина, від  лат. novellus — новітній) — малий епічний жанр художньої літератури, що має швидкий динамічний сюжет та гостру несподівану розв’язку. Новела будується на одній миті, у якій виражається парадоксальність явищ буття.

Номер слайду 3

За тематикою новели М. Коцюбинського можна умовно поділити на чотири групи: 1. Роль і місце поета у суспільному житті. («Intermezzo ».) 2. Проникнення у внутрішній світ людини. («Цвіт яблуні», «Сміх») 3. Викриття справжньої суті лібералізму. («Коні не винні».) 4. Погромницька, катівна політика царизму. («Він іде!», «Регsonа grata»)

Номер слайду 4

“Сонце! Я тобі вдячний…”

Номер слайду 5

Будучи з дитинства хворобливою дитиною, він дуже цінував життя, прагнув у ньому знайти лише прекрасне, навіть там, де його важко віднайти…

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Син у спогадах про батька писав: « Він був людяним, не втрачав цієї риси протягом усього життя, любив добро, вірив у його переможну силу»

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Треба любити свій народ до глибини власної кишені…

Номер слайду 10

Присвячено Кононівським полям

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Тема твору криється в його назві. «Іntermezzo» означає “перепочинок, пауза”.

Номер слайду 13

Дія твору відбувається в душі героя. Ядро образного конфлікту новели «Іntermezzo» становлять два ключових образи — «моя утома» і «сонце». Поступове зникнення в ліричного героя втоми і проникнення в його душу сонця — такий зміст твору.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

“Посвята моїй любій матері” «П’ятизлотник»

Номер слайду 16

Книга життя – це саме життя. Кожен пише свою книгу, якою вона буде, залежить тільки від людини, її вчинків. У старості кожен читає свою “книгу”, тобто згадує минуле. Вислів “книга життя” – біблійного походження, вживається у значенні “майбутнє людини”.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ppt
Додано
27 грудня 2019
Переглядів
1290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку