Презентація "М.Примаченко-український примітивіст"

Про матеріал
Презентацію можна використати на уроці образотворчого мистецтва у 6 класі при вивченні теми "Анімалістичний жанр у декоративному мистецтві", а також на виховній годині для знайомства з видатними українськими художниками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

М. Примаченко - український примітивіст. Підготувала Амеліна В. Р. учитель образотворчого мистецтва Катеринівської ЗОШ І-ІІІ ст. Іллінівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області

Номер слайду 2

Примітивізм (від лат. primitivus — початковий, первісний) Це художня стилістика, для якої характерні спрощені, пласкі форми, локальні, чисті кольори, відсутність повітряної перспективи та інших ознак академізму. Ця тенденція в мистецтві виникла наприкінці 19-го — початку 20-го століття. Основна ознака примітивізму - свідоме, навмисне спрощення художніх засобів, звертання до різноманітних форм примітивного мистецтва.

Номер слайду 3

Примітивізм — «наївне мистецтво» Це творчість художників, що не здобули академічної освіти, проте стали частиною загального художнього процесу.

Номер слайду 4

Бабуся Мозес Іван Генералич Ніко Піросмані Анрі Руссо Марія Приймаченко Визначні представники примітивізму:

Номер слайду 5

Марія Примаченко - народна художниця, яка своєю творчістю відкрила оригінальну сторінку самобутнього мистецтва світової культури. Народилася Марія Оксентіївна 1908 року в селі Болотня на Київщині в сім'ї мистецьки обдарованих людей. Її батько був бондарем, займався теслярством і різьбленням по дереву, майстрував дворові огорожі у вигляді давньослов'янських зображень. Мати була визнаною майстринею з вишивання. Від неї і перейняла художниця вміння створювати той чарівний, характерний для українських майстринь орнамент, в якому, говорячи словами Гоголя "птахи виходять схожими на квіти, а квіти – на птахів". Бабуся фарбувала і розписувала писанки.

Номер слайду 6

Марія Примаченко об'єднала у своїй творчості малюнок і живопис. Це — і живописна графіка, і графічний живопис водночас. «Пташка»

Номер слайду 7

За типологією роботи Примаченко можна умовно поділити на сюжетні (фігурні), знакові, ритміко-орнаментальні.

Номер слайду 8

Зображення тварин, звірів була особлива тема її творчості 

Номер слайду 9

Примаченківська «звірина серія» — це унікальне явище, яке не має аналогів ні у вітчизняному, ні у світовому мистецтві. Сюжетні твори Примаченко мають деяку спільність з народними картинками. «Дикий чаплун»

Номер слайду 10

А ось фантастичні звірі це витвір уяви художниці. Таких звірів не існує у природі, порівняння тут зайві. Мільярд років пройшло, а таких мавп не було (1986)«Фантастичний звір»

Номер слайду 11

Особливе місце в творчості художниці займають також квіти, яскраві, декоративні, незвичні за формою та кольором, вони піднесені до рівня "дива" і вплітаються в естетично-філософське трактування стосунків людини та Всесвіту.«Квіти у вазі» «Квіти за мир» «Соняшник життя»

Номер слайду 12

Ритмічно довершені квітково-пташині композиції: «Павичі в кольорах» (1971)«Сороки-Білобокі «(1967)«Дві синички» (1986)

Номер слайду 13

Взаємодія тваринного і рослинного світу Органічна взаємодія зображень, взаємодія тваринного і рослинного світу в їхніх правічних, таємничо - глибинних стосунках стає провідною у творчості художниці. Свідченням цього є і її композиція «Сидить баба на печі, пряде куделицю».

Номер слайду 14

Примаченко вдається до свого улюбленого прийому «олюднення»В творах художниці звучить мелодія добра і зла. Добро завжди впізнане : ведмеді, слони, зайці, лелеки, ластівки. Зло - непізнане, майже завжди олюднене.

Номер слайду 15

Висновок М. Примаченко називають видатною примітивісткою світу тому, що вона об’єднала досвід багатьох поколінь народних майстрів, створивши власний мистецький стиль, в межах якого нескінченні варіанти декоративних, орнаментальних, жанрових і пейзажних композицій з квітами, птахами та звірами.  Вона збагатила дивовижний і неповторний світ малюнка казковими персонажами, новими прийомами зображення. ЇЇ власний художній світ став оригінальним напрямком українського народного живопису.

Номер слайду 16

Самоперевірка. Що таке примітивізм?Назвіть представників примітивізму. Де і коли народилася М. Примаченко?На які групи за типологією можна поділити картини художниці? Що займає особливе місце в її творчості?В чому особливість художньої манери М. Примаченко?

Номер слайду 17

https://honchar.org.ua/p/mariya-pryjmachenko-lita-moji-molodiji-pryjdit-do-mene/ Марія Приймаченко: “Літа мої молодії, прийдіть до мене…”Джерело: 1. https://uk.wikipedia.org/Примаченко_Марія_Оксентіївна2. http://ukrmystetstvo.blogspot.com/2012/07/blog-post_9.html3. http://www.bondarev.com.ua/pages/view/4454. http://tsikave.ostriv.in.ua/publication/code-622 B5 C61 E5 C09/list-1709 F679 F275. http://lib.ukrsd.com.ua/index.php?name=Pages&op=page&pid=1256. http://www.mundm.kiev.ua/COLLECTN/PRIMA. HTM7. http://honchar.org.ua/p/mariya-pryjmachenko-lita-moji-molodiji-pryjdit-do-mene/8. http://rukotvory.com.ua/nevdovzi/prezentatsiya-knyhy-mariya-prymachenko-100-2/9. http://svitppt.com.ua/ukrainska-literatura/mariya-primachenko.html

pptx
Додано
5 лютого 2019
Переглядів
7327
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку