Презентація "Є.Маланюк "Уривок з поеми""дистанційне навчання

Про матеріал
Мотив боротьби за державність України та психологія переможця у поезії Євгена Маланюка “Уривок з поеми”. Художнє осмислення героїчної і трагічної історії України, оптимістичний висновок про її майбутнє в поезії «Уривок з поеми». Її актуальність, символічність назви. (Дистанційне навчання)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мотив боротьби за державність України та психологія переможця у поезії Євгена Маланюка “Уривок з поеми”. Художнє осмислення героїчної і трагічної історії України, оптимістичний висновок про її майбутнє в поезії «Уривок з поеми». Її актуальність, символічність назви.

Номер слайду 2

Літературний диктант. Назвіть представників празької школи (ю.дарагагн. Є.маланюк, о.ольжич, о.теліга, о.лятуринська, ю.липа тощо)Назвіть концепцію людини, яку сформулювали “пражани” (це духовно сильний, національно свідомий українець)З якою групою “пражани” споріднювалися за філософською заглибленістюй любов`ю до класичних форм (неокласиків)У німеччині є.маланюк співпрацював із угруповуванням … (мур)Що означає “стилет” і “стилос” ?Як називають є.мланюка? (”імператором залізних строф”, “трагічним оптимістом”)

Номер слайду 3

Найголовнішою ідеєю, що проймала і поезію, і есеїстику Є. Маланюка, була ідея української державності. Усією своєю творчістю поет прагнув дати відповідь на запитання: що являє собою українська культура, яке місце вона посідає серед інших культур, що є причинами тогочасного занепаду країни, як відродити українську державність.«У … Євгена Маланюка один адресат і один герой – україна»,– зауважує Леонід Васильович Куценко в статті-передмові до видання його творів. А Тетяна Шептицька наголошує: «митцю часто дорікали за войовничу політизованість, ідеологічну заангажованість його творів, але саме в цьому виявляється одна з ознак української літератури загалом, яка протягом двох останніх століть мусила бути і політикою, і філософією, й ідеологією, й освітою для народу».

Номер слайду 4

“УРИВОК З ПОЕМИ” МАЛАНЮК (С.66, 67)https://www.youtube.com/watch?v=aolgncq. UHb. E Внук кремезного чумака,Січовика блідий правправнук,Я закохавсь в гучних віках,Я волю полюбив державну.І крізь папери, крізь перо,Крізь дні буденні — богоданно. Рокоче запорозька кров. Міцних поплічників Богдана —Тих отаманів курінних,Що під гармати революцій. Уміли кинуть п'яний сміх. В скривавлене обличчя — муці. Чия залізна головаІ з-під катівської сокири. Жбурляла в чернь такі слова,Що їй мороз ішов за шкіру. Хто в дикий вихор гопака. Втіляв життя назустріч степу,Й чия упевнена рука. Зміцняла сивого Мазепу. Коли ж в батуринськім огніДержава рухнула, тоді-то. Вони взяли свячений ніж,Залізняка майбутні діти!Хай згинуло, хай загуло —Вони лишилися, як криця!І жадний примус, жадне злоЇх не примусило скоритьсяіХерсонські прерії — мов Січ,А кобзарем — херсонський вітер,І рідним був одразу клич:— Вставайте! Кайдани порвіте!Бо ж там тече козацький Буг. Й — не раз червоная — Синюха,А я там весен вербний пухІ дух землі — з дитинства нюхав. Як не калічила Москва,Не спокушав її розгон той —Та враз підвівсь, і запалав,І з серця кров'ю крикнув Гонта.... Даремно, вороже, радій —Не паралітик і не лірник. Народ мій — в гураган подій. Жбурне тобою ще, невірний!Ще засилатимеш, на жаль,До Києва послів московських —І по паркету наших заль. Ступати лаптю буде сковзько.

Номер слайду 5

Словникова робота. Рокотати — 1. Утворювати розкотисті монотонні звуки, рокіт. Криця — 1. Те саме, що сталь. Прерія —Степовий ландшафт Синюха — річка в УкраїніПаралітик — людина, хвора на параліч. Гураґан — буря, буревій, смерч, тайфун. Західний Буг — річка в Україні, Білорусі та Польщі (де називається просто Буг)

Номер слайду 6

Ідейно-художній аналіз поезії {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Епіграф. Je suis un fils de cette race… E. Verhaeren (Переклад: Я син цієї породи … Е. Верхарн).«Я син цієї раси... Про свою причетність до «тієї породи» козаків, які могли однією рукою тримати рало, а другою — шаблю» стверджує Є. Маланюк Яким постає образ ліричного героя із перших рядків поезії? Це справжній українець, який знає історію свого народу, якому болить сучасневін «закохавсь в гучних віках» і «… волю полюбив державну»)Про які історичні події згадується, імена та прізвища постатей? Богдана Хмельницького, Мазепу, Гонту, Залізнякаавтор намагається осмислити героїчні і трагічні сторінки історії народу

Номер слайду 7

Ідейно-художній аналіз поезії {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ким захоплюється автор вірша? симпатизує тим, кому не байдужа доля України«чия залізна голова /І з-під катівської сокири / Жбурляла в чернь такі слова, / Що їй мороз ішов за шкіру», «й чия упевнена рука / Зміцняла сивого Мазепу/». З якою метою поет згадує рядки «Заповіту» Т. Шевченка? Кобзар - геній, пророк українського народу, носій ідеалів добра і справедливості«Вставайте! Кайдани порвіте!»)Яким є ставлення ліричного героя до Батьківщини? Попри все ліричний герой любить рідну землю«Бо ж там тече козацький Буг …», «… там весен вербний пух / І дух землі — з дитинства нюхав»

Номер слайду 8

Ідейно-художній аналіз поезії {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Яка ідея поезії? - Автор засуджує загарбницьку, нищівну політику ворогів, які посягають на Держав- ність країни; - спонукає критично оцінити минуле і сучасне; передбачає, що випробування для народу будуть,- але знищити україн- ський народ як націю, Україну як державу ворогові не вдасться- «як не калічила Москва, / Не спокушав її розгон той.»- «Не паралітик і не лірник / Народ мій» і «в гураган подій/ жбурне тобою ще невірний»- «Ще засилатимеш, на жаль, / До Києва послів московських»- … по паркету наших заль / Ступати лаптю буде сковзько»

Номер слайду 9

Ідейно-художній аналіз поезії {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тема поезії Возвеличення історичної пам’яті українського народу, розкриття найкращих рис вдачі козаків-українців; заклик до пробудження в українців почуття національної свідомості, психології переможця, віра в силу й безсмертя рідного народу.

Номер слайду 10

У чому актуальність твору? «Уривок з поеми» — це уривок з історії України життя її народу. І нехай цей уривок «героїчний і трагічний водночас, він тісно переплітається із сьогоденням. І знайдуться поети, які для майбутніх поколінь напишуть наступний «Уривок з поеми», у якому згадуватимуться імена воїнів АТО, Небесної Сотні і всіх тих, хто причетний сьогодні до долі України).

Номер слайду 11

“УРИВОК З ПОЕМИ” МАЛАНЮК . Автор: Євген Маланюк. Дата написання: 5 червня 1924 року. Жанр: громадянська лірика. Епіграф: Je suis un fils de cette race… E. Verhaeren (Переклад: Я син цієї породи … Е. Верхаерен). Тема: Відчуття ліричного героя себе частинкою свого нескореного славетного народу.Ідея: Український народ ще отримає незалежність від російського, бо ж українці, маючи таке славетне минуле, матимуть не менш величне майбутнє. Основна думка: Поки кожен пам’ятатиме про славетне минуле, то не згине надія на краще майбутнє.

Номер слайду 12

Домашнє завдання1. Опрацювати матеріал підручника (с.66-67)2. Визначити художні засоби у вірші (письмово)Виконати тести https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=4173209

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Зайцева Олександра Михайлівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
13817
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку