презентація "Математика і література"

Про матеріал

У презентації представлено результати науково-практичного дослідження на тему "Математика і література", де систематизовано і узагальнено знання про взаємозв'язок математики та літератури, а також наведено приклади застосування математики в літературі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: Суреля Валерія, учениця 8-А класу Пирятинського ліцею Науковий керівник: Філімонова Марія Олександрівна, учитель математики Пирятинського ліцею, кандидат педагогічних наук, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, старший учитель.

Номер слайду 2

МЕТА РОБОТИ: з’ясувати, чи існує взаємозв’язок між математикою та літературою і зруйнувати міф щодо їх полярності. Математика існує не лише для математиків, а література – не тільки для гуманітаріїв. Для досягнення цієї мети були поставлені такі завдання: Систематизувати і узагальнити знання про взаємозв'язок математики та літератури. Навести приклади застосування математики в літературі.

Номер слайду 3

Літературу ми звикли відносити до гуманітарних наук, а математика вимагає точності та конкретизації фактів. Здавалося б, немає нічого спільного… Але математика, так само як і поезія, живопис, театр і мистецтво прагне до пізнання і краси.

Номер слайду 4

Сьогодні літературні журнали не додають наукові, а тим більше математичні, статті на свої сторінки, але за часів Пушкіна це було звичайним явищем. Як це не дивно, в той час серед письменників існувала свого роду мода на математику: А.С.Грибоєдов в 1826 р. просив прислати йому підручник з диференціального числення, Гоголь у 1827 р. не тільки замовляв "Ручну математичну енциклопедію" Перевозчикова, але навіть вивчав її.

Номер слайду 5

Дивовижне порівняння можна зробити, грунтуючись на математичних поняттях. Наприклад, Л.Н. Толстой зробив таке порівняння: "Людина - є дріб. Чисельник – це думка інших людей про людину, знаменник - це оцінка людиною самої себе. Збільшення свого чисельника - не у владі людини, але кожен може зменшити свій знаменник і наблизитися до досконалості

Номер слайду 6

СОФІЯ КОВАЛЕВСЬКА Найбільшим літератором і математиком була Софія Ковалевська. Дядько її, Петро Васильович Коровін-Круковський, був розумним, начитаним співрозмовником. Він розповідав Соні казки, вчив грати в шахи і між справою непомітно зумів прищепити їй повагу до математики "... як до науки вищої і таємничої, що відкриває перед посвяченими в неї новий, чудовий світ", як писала потім сама Ковалевська.

Номер слайду 7

Одним з найбільших математиків, який був чудовим поетом, є Омар Хайям. Він завершив побудову геометричної теорії кубічних рівнянь. Вони були необхідні для розвитку астрономії, яка ґрунтувалася не лише на спостереженнях, а й на обчисленнях з використанням тригонометричних таблиць. Паралельно із заняттями наукою Хайям створював свої вірші ("Рубаї"). Наукові праці Хайям писав арабською мовою, вірші на персько-таджицькому діалекті.

Номер слайду 8

ЦІКАВІ ФАКТИ Гіпотеза про походження арабських цифр вперше була висловлена О. С. Пушкіним. Відомий російський драматург і поет О.С. Грибоєдов, автор комедії „Горе от ума”, закінчив три факультети Московського університету, в тому числі і фізико-математичний. Дочка відомого поета Байрона Ада Лавлейс була автором першої мови для обчислювальних машин. Шарль Перро, автор „Червоної шапочки”, написав казку „Кохання циркуля та лінійки”. Англійський математик Дж. Сільвестер написав сонет „Небесна муза”, який присвятив першій російській жінці-математику Софії Ковалевській.

Номер слайду 9

Говорять, що кузен Жуля Верна математик Анрі Гарсе зробив на прохання письменника обчислення для його роману „Із Землі на місяць”, які обгрунтували можливість міжпланетної подорожі, якщо снаряду відразу буде надано початкової швидкості 11 км/с і ці математичні викладки внесені в текст роману. Прочитавши казку Льюїса Керролла „Аліса в країні чудес”, англійська королева так захопилася нею, що наказала принести їй усі книжки чарівного казкаря. Якими ж були здивування та розчарування, коли їй принесли книжки, на кожній сторінці яких рясніли формули і незрозумілі терміни. Королева не знала, що автор „Аліси” Льюїс Керролл був математиком Чарлзом Латуїджом Доджсоном. ЦІКАВІ ФАКТИ

Номер слайду 10

Математики в літературних творах також дуже багато. Якщо уважно подумати, можна знайти доказ і цього, здавалося б, абсурдного, твердження. Отже, де ж шукати цю математику? У назві твору: «Три мушкетери» - А.Дюма, «Два капітани» - А.Грін, «Десять негритят» - А.Крісті, «Тисяча і одна ніч» - збірка арабських казок, «Дванадцять стільців» - І. Ільф і Є. Петров. У тексті твору. У деяких художніх творах зустрічаються математичні задачі

Номер слайду 11

Фігурні вірші  — різновид поетичної типографіки; вірші, в яких графічний малюнок рядків або виділених в рядках букв, складається в зображення якоїсь фігури або предмета Поезія XVII століття багата експериментами. Серед них – фігурні (курйозні) вірші

Номер слайду 12

Фігурні вірші писали Сумароков і Державін, Апухтін, Брюсов, Величковський. Відомо, що Пушкін захоплювався віршами Нодье, що зображали драбину. Льюїс Керролл (1832—1898) увів у свою книгу про пригоди Аліси в країні чудес вірш у вигляді мишачого хвоста. Форма вірша попередньо пояснюється автором.

Номер слайду 13

Підводячи підсумок, можна з упевненістю сказати, що математика і література - це вічні науки. З найдавніших часів відомо, що математика вчить правильно і послідовно мислити, логічно міркувати. Не менш важлива і література, що дозволяє людині висловлювати свої думки, почуття, емоції. Тільки в тісному взаємозв'язку цих наук людина відчуватиме себе спокійно, впевнено, комфортно в цьому величезному світі загадок.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

ppt
Додано
10 липня 2018
Переглядів
4633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку