Презентація "Математика і медицина"

Про матеріал

У презентації представлено результати науково-практичного дослідження на тему "Математика і медицина", в якій наведено приклади застосування математики в різних галузях медицини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАТЕМАТИКА В МЕДИЦИНІРоботу виконала: Бердник Ілона,учениця 8-А класу. Пирятинського ліцею. Науковий керівник: Філімонова Марія Олександрівна, учитель математики Пирятинського ліцею, кандидат педагогічних наук,спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, старший учитель

Номер слайду 2

МЕТА РОБОТИ: з’ясувати роль математики в медицині Для досягнення цієї мети були поставленітакі завдання: Систематизувати і узагальнити знання про взаємозв'язок математики та медицини. Навести приклади застосування математики в різних розділах медицини.

Номер слайду 3

На перший погляд між математикою і медициною не має ніякого зв’язку, але це не так.  Математика, за загальним визнанням, є «царицею» всіх наук, адже вирішує проблеми хімії, фізики, астрономії, економіки, соціології та багатьох інших наук.  Часто медики зіштовхуються з загальними проблемами, сформульованими в медичних термінах, з метою допомогти хворому, і тут на допомогу приходить наша «цариця» всіх наук. Адже моделювання, формули, статистика, які використовують лікарі є математикою.

Номер слайду 4

Математична модель епідемії хвороби. Чи можна передбачити коли почнеться епідемія грипу, чи будь якої іншої хвороби?Звісно можна, в цьому допоможе математична модель. Це свого роду формули, які відображають процес передачі захворювання від хворої до здорової людини. За допомогою таких формул можна визначити, коли хвора людина стане найбільш небезпечною для оточуючих, коли і які ліки потрібно давати хворим тощо. Вчені Київського науково-дослідного інституту епідеміології та мікробіології створили математичну модель епідемії грипу.

Номер слайду 5

Математика та фармацевтика. Математика відіграє одну з головних ролей при створенні та застосуванні ліків. Ефективність ліків залежить не лише від виду складових, але й від пропорцій, в яких вони взяті. Фармацевт повинен вміти розв'язувати завдання на пропорції та концентрацію розчинів. На коробці з ліками можна прочитати склад та кількісні показники інгредієнтів, активних речовин, інструкцію про норму і час прийому ліків - і це теж математика.

Номер слайду 6

Математика і мікрохірургія. Автоматичний мікрохірургічний інструмент відкриває доступ до середніх шарів рогової тканини. Ця процедура займає кілька секунд. За допомогою високоточного ексимерного лазеру створюється профіль рогівки, щоб в подальшому промені фокусувалися точно на сітківці ока. Після перепрофілювання поверхні рогівки шматок рогівки, відділений на першому етапі, повертається на своє місце. Всі дії лазера управляються комп'ютером, в який закладається програма, з даними розрахованими індивідуально для кожного пацієнта з максимальною точністю, що визначає обсяг лазерної корекції.

Номер слайду 7

Математика та педіатрія. Годування дитини вимагає підрахунку за формулою. Кількість днів новонародженої дитини збільшується на 70 (якщо маля народилося з вагою менше 3,2 кг) або на 80 (якщо при народженні дитина важила більше 3,2 кг). Потім необхідно розділити об’єм добового молочка на кількість прийомів, і ви отримаєте приблизну кількість молока, що випивається малям за одне годування.

Номер слайду 8

ВИСНОВКИОтже, математика має важливе значення в медицині. Розрахунки, формули, дозування – все це відбувається з допомогою математики. Розвиток медицини неможливий без математики.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
10 липня 2018
Переглядів
6362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку