Презентація "Математика і предмети"

Про матеріал

В даній презентації підібрано матеріали до математичної вікторини, яку можно провести в рамках тижня математики. Автор матеріалу роздрукувала слайди і розвісила їх в кожному кабінеті відповідно до предмета. Діти шукали відповідь на поставлені завдання і приносили відповідальному за конкурс.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математика і біологія   У 100 грамах чорної смородини міститься приблизно 250 міліграм вітаміну С. Визначте вміст вітаміну С в грамах для 120г смородини. Скільки добових доз вітаміну С для людини замінює 120г смородини, якщо 1 добова доза складає 0,05 грама? Відповідь кидайте у скриньку на І поверсі. Не забудьте вказати своє прізвище і клас.

Номер слайду 2

  Два міста, А і В, перебувають на відстані 300 км одне від одного. Із цих міст одночасно виїжджають один одному назустріч два велосипедисти й їдуть, не зупиняючись, зі швидкістю 50 км/год. Але разом з першим велосипедистом з міста А вилітає муха, що пролітає в годину 100 км. Муха випереджає першого велосипедиста, летить назустріч другому, що виїхав з В. Зустрівши його, вона відразу повертає назад до велосипедиста з А. Зустрівши його, знову летить назад назустріч велосипедистові з В, і так продовжувала вона свої польоти назад і вперед доти, поки велосипедисти не з'їхалися. Тоді вона заспокоїлася й сіла одному з велосипедистів на шапку. Скільки кілометрів пролетіла муха? Відповідь кидайте у скриньку на І поверсі. Не забудьте вказати своє прізвище і клас.

Номер слайду 3

  На фермі вирощують кроликів і фазанів. У цей час їх стільки, що у всіх разом 740 голів і 1980 ніг. Скільки ж у цей час перебуває на фермі кроликів і фазанів? Відповідь кидайте у скриньку на І поверсі. Не забудьте вказати своє прізвище і клас.

Номер слайду 4

Жюль Верн “Таємничий острів” Герої вимірювали висоту скелі. Відстань від кілочка до жердини відноситься до відстані від кілочка до підстави стіни як висота жердини до висоти стіни. Якщо ми виміряємо дві перші відстані, то , знаючи висоту жердини 10 футів, зможемо обчислити висоту стіни. Обидві горизонтальні відстані були виміряні: менша дорівнювала 15 футам, більша - 500 футам. Герої обчислили висоту стіни, а ви зможете? Інколи в літературних творах можна зустріти математичні задачі. Автори творів, використовуючи деякі математичні дані, дають можливість читачеві самому подумати над заданим питанням. Книга відкриває свої таємниці тільки тій людині, яка вміє читати між рядами... Відповідь кидайте у скриньку на І поверсі. Не забудьте вказати своє прізвище і клас.

Номер слайду 5

До вашої уваги дивовижні картини художника Мауріца Корнеліуса Ешера, у яких він наочно розповідає про математичні поняття.  Математика і мистецтво Роботи Ешера — приголомшливі ілюстрації симетрії, застосовні в інженерній справі, геології і криптографії. А які види геометричних перетворень ми можемо побачити на його картинах. І що таке «фрактал»? Відповідь кидайте у скриньку на І поверсі. Не забудьте вказати своє прізвище і клас.

Номер слайду 6

Математика і праця Витина́нка (від українського слова  «витинати», тобто «вирізувати», «вивертати») — це вид давньослов'янського, зокрема українського народного декоративного мистецтва. Включає сюжетні та орнаментальні  прикраси житла — ажурні, силуетні тощо.   Більшість творів витинання у різних країнах створена на основі стійких структур та закономірностей симетрії: дзеркальної, центрально-обертової, стрічкової трансляційної та сітчатої. Найпоширеніша симетрична структура, що при складанні паперу на дві рівні частини давала дзеркальне відтворення декоративного мотиву: “дерево” подільське, “слупочок” покутський; “джевко” підваршавське та курпівське. Спробуйте створити власний шедевр за наданими шаблонами.

Номер слайду 7

Математика — це не тільки чітка система законів, теорем і задач, але й унікальний засіб пізнання краси. Математичні закономірності діють однаково ефективно в кристалах і жи­вих організмах, в атомі й у Всесвіті, у витворах мистецтва і наукових відкриттях. Зокрема і у вишивці. Приклади геометричних перетворень у вишивці: Паралельне перенесення Поворот Симетрія А що у вишивці символізують коло, квадрат, трикутник, ромб, пряма? Відповідь кидайте у скриньку на І поверсі. Не забудьте вказати своє прізвище і клас.

Номер слайду 8

Відомий усьому світу англієць - автор «Аліси в країні див» - Льюїс Керрол насправді був професором математики в Оксфорді. І звали його Чарльз Ла́твідж (Лю́твідж) До́джсон. Льюїс Керрол став автором багатьох винаходів, зокрема ігор, у які до цих пір грають у Великобританії. Однією з найпопулярніших ігор стала гра «Дублети». Спробуйте і ви свої сили. Сварите суп из рака: суп – …. – рак Поймайте рыбу в сеть : рыба -…-сеть Налийте чай у горщик: tea - …- pot Схопіть рукою ногу: hand - … - foot Правила гри досить прості. Пропонуються два слова, що складаються з однакової кількості букв. Гра полягає в тому, щоб вибудувати ланцюжок слів від одного слова до іншого так, щоб кожне слово в ланцюжку відрізнялося від попереднього тільки однією літерою. Переставляти літери не дозволяється, кожна буква повинна залишатися на своєму місці. Наприклад: Поставьте розу в вазу: роза – поза – пора – пара – фара – фаза – ваза. Відповідь кидайте у скриньку на І поверсі. Не забудьте вказати своє прізвище і клас.

Номер слайду 9

Математика і хімія Яку масу сірки слід взяти, щоб у ній було стільки ж атомів, скільки їх міститься в залізі масою 14 г. Відповідь кидайте у скриньку на І поверсі. Не забудьте вказати своє прізвище і клас.

Номер слайду 10

Математика та історія До дати прийняття Руссю християнства додати дату загибелі князя, який завжди дотримувався правил лицарської честі - ніколи не нападав зненацька. Це йому належать слова: «Іду на ви».  Назвіть подію, яка пов'язана з числом, отриманим у результаті.  Відповідь кидайте у скриньку на І поверсі. Не забудьте вказати своє прізвище і клас.

Номер слайду 11

Математика і фізика Поїзд проходить вздовж платформи довжиною 378 м за 25 с, а повз нерухомого пасажира за 7 с. Знайдіть швидкість і довжину поїзда. Відповідь кидайте у скриньку на І поверсі. Не забудьте вказати своє прізвище і клас.

Номер слайду 12

Математика і музика Першим здогадався про існування природного звукоряду Піфагор. Під струною Піфагор накреслив шкалу, щоб зручніше було ділити струну на частини, бо струна по-різному звучить залежно від своєї довжини і товщини. Скільки нот включає в себе темперована гама? Відповідь кидайте у скриньку на І поверсі. Не забудьте вказати своє прізвище і клас.

Номер слайду 13

Математика і географія Відповідь кидайте у скриньку на І поверсі. Не забудьте вказати своє прізвище і клас. Відстань між Харковом і Одесою складає 719,1 км. Якою буде відстань між цими містами на карті із масштабом 1:11000000.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Новомлинська Дар'я Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 грудня 2018
Переглядів
1206
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку