Презентація "Медіана, бісектриса і висота трикутника"

Про матеріал
Дана розробка допоможе вчителеві під час підготовки до проведення уроку. Саме на такому уроці добре використовувати групову форму роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів с.Велика Яблунька Медіана, бісектриса і висота трикутника Урок геометрії в 7 класі Вчитель Радчук Т.С.

Номер слайду 2

Мета:ознайомити учнів з поняттям медіани, бісектриси і висоти трикутника, виробляти навички побудови медіани, бісектриси і висоти довільного трикутника ; заохочувати до саморозвитку, самоосвіти, формувати вміння працювати в групах, навички толерантного спілкування; виховувати інтерес до математики Тип уроку: засвоєння нових знань. Обладнання:мультимедійний комплект, таблиця, малюнки на відкидній дошці

Номер слайду 3

Хід уроку І. Організаційний етап (перевірка готовності учнів до уроку) ІІ.Перевірка домашнього завдання Перевірка правильності виконання домашніх завдань здійснюється шляхом озвучування правильних розв’язків задач ІІ.Формулювання мети і завдань уроку. Мотивація навчальної діяльності ІІІ.Актуалізація опорних знань учнів

Номер слайду 4

Мозковий штурм Що називається трикутником? Які елементи трикутника ви знаєте? Що таке бісектриса кута? Які прямі називаються перпендикулярними? Скільки градусів має прямий кут? Покажіть на малюнках види трикутників

Номер слайду 5

Види трикутників За кутами Гострокутний Прямокутний Тупокутний

Номер слайду 6

Види трикутників За сторонами Різносторонній Рівнобедрений Рівносторонній

Номер слайду 7

ІV. Вивчення нового матеріалу Робота в групах Клас поділено на три групи: І. “Медіана” ІІ. “Бісектриса” ІІІ. “Висота” 2.Учням давалися випереджувальні домашні завдання. Учні, що входять у кожну із груп, пояснюють, що називається бісектрисою, медіаною і висотою. Показують це на малюнках.

Номер слайду 8

Медіана трикутника АД=ВД СД – медіана трикутника АВС Медіаною трикутника називається відрізок, що з’єднує вершину трикутника із серединою протилежної сторони

Номер слайду 9

Бісектриса трикутника М N P

Номер слайду 10

Висота трикутника А К С М АМ┴КС, АМ – висота трикутника АКС Висотою трикутника називається перпендикуляр, проведений з вершини трикутника до прямої, що містить протилежну сторону

Номер слайду 11

3.Творче завдання Побудувати: І групі – три медіани будь-якого трикутника (використати лінійку з поділками); ІІ групі – три бісектриси будь-якого трикутника (використати транспортир); ІІІ групі – три висоти гострокутного трикутника (використати креслярський кутник).

Номер слайду 12

Висновок Медіани, бісектриси і висоти трикутника перетинаються в одній точці. Перетин медіан трикутника назвали центроїдом; перетин бісектрис – інцентром; перетин висот - ортоцентром.

Номер слайду 13

М N Р A B A C K C S O P О - інцентр С - центроїд А - ортоцентр Інцентр, центроїд, ортоцентр трикутника K D H

Номер слайду 14

4.Проблема Чи завжди медіана, бісектриса і висота знаходяться всередині трикутника? Завдання групам: І групі - Побудувати висоти гострокутного трикутника; ІІ групі - Побудувати висоти прямокутного трикутника; ІІІ групі - - Побудувати висоти тупокутного трикутника. Для побудови використати креслярський кутник.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Висновок В гострокутному трикутнику всі висоти і ортоцентр лежать всередині трикутника. В прямокутному трикутнику одна висота лежить всередині трикутника, а катети є одночасно і висотами. Ортоцентр співпадає з вершиною прямого кута. В тупокутному трикутнику дві висоти лежать поза трикутником, а одна - всередині трикутника. Ортоцентр лежить поза трикутником.

Номер слайду 17

Важлива властивість рівнобедреного трикутника. І група - формулює теорему; ІІ група - формулює наслідок 1; ІІІ група- формулює наслідок 2. Т е о р е м а. У рівнобедреному трикутнику бісектриса, проведена до основи, є медіаною і висотою. Н а с л і д о к 1. Медіана рівнобедреного трикутника, проведена до основи, є висотою і бісектрисою. Н а с л і д о к 2. Висота рівнобедреного трикутника, проведена до основи, є медіаною і бісектрисою.

Номер слайду 18

V. Засвоєння нових знань і вмінь Робота з підручником Знайти в параграфі 15 (Істер. Геометрія 7 клас) цікаву властивість медіани трикутника. (У будь-якому трикутнику медіани перетинаються в одній точці (вона називається центроїдом трикутника) і в цій точці поділяються у відношенні 2:1, починаючи від вершини ). Завдання групам (робота за готовими рисунками): Назвати медіани, бісектриси і висоти трикутників (рис. 231-238, ст. 70-71) Виконання вправ з підручника: І група – 302; ІІ група – 303; ІІІ група - 304. · Вправа 306 (усно)

Номер слайду 19

VІІ.Підбиття підсумків уроку “Мікрофон” Які елементи трикутника вивчено на уроці? Що називається бісектрисою, медіаною і висотою? Як називають точку перетину медіан, бісектрис, висот трикутника? Чи в усіх трикутниках ці точки попадають в трикутник? Рефлексія -Що на уроці було найбільш зрозумілим? -Над чим ти відчуваєш потребу попрацювати? -Що було складним і незрозумілим?

Номер слайду 20

VІІІ. Домашнє завдання Параграф 15,вправи з підручника: 301, 305

Номер слайду 21

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лимар Микола Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Левадній Сергій Павлович
    На більш поглибленому рівні все пояснено! Профільно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 грудня 2020
Переглядів
9620
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку