Презентація "Метан. Молекулярна, електронна і структурна формули метану, поширення у природі"

Про матеріал

Презентація "Метан. Молекулярна, електронна і структурна формули метану, поширення у природі" допоможе візуалізувати викладення матеріалу. Допоможе познайомитися з будовою молекули метану, типом гібридизації електронних орбіталей атома Карбону, навчитися писати молекулярну, структурну, електронну формули молекули, описувати фізичні властивості метану та поглибити знання про поширення метану в природі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Метан. Молекулярна, електронна і структурна формули метану. Поширення у природі. Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 2

Пригадаємо! Гра «так» чи «ні» Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 3

Мета уроку: розглянути метан як найпростішу органічну речовину. Познайомитися з будовою молекули метану, типом гібридизації електронних орбіталей атома Карбону. Навчитися писати молекулярну, структурну, електронну формули молекули. Описати фізичні властивості метану та поглибити знання про поширення метану в природі. План уроку: Будова молекули метану. Фізичні властивості метану. Поширення метану в природі. Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 4

1. Будова молекули метану Молекулярна формула СН4 Структурна формула Н | Н—С—Н | Н Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 5

Яку будову має атом Карбону у основному та збудженому станах? ( пригадайте та намалюйте комірки зовнішнього енергетичного рівня Карбону в обох станах) +6С 2s2 2р2 ↑ ↓ ↑ ↑ +6С 2s1 2р3 ↑ ↑ ↑ ↑ Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 6

Гібридизація – вирівнювання різних орбіталей одного атома за формою та енергією. Атом Карбону перебуває у стані sp3 – гібридизації. Утворюється 4 sp3-гібридні орбіталі s p Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 7

Розташування гібридизованих орбіталей у просторі s - і 3 p – орбіталі атома Карбону в збудженому стані Чотири sp3 –гібридні орбіталі атома Карбону Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 8

Утворення молекули метану Молекула метану має форму тетраедра. Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 9

Підведемо підсумок: запишіть молекулярна формула метану: електронна формула метану: структурна формула метану: СН4 Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 10

Структурна формула відображає послідовність з’єднання атомів у молекулі, але не відображає їх розміщення в просторі (це площинні схеми молекул)   Реальну будову (розміщення атомів у тривимірному просторі) передають кулестержневі або масштабні моделі молекули. Кулестержнева модель молекули Масштабна модель молекули

Номер слайду 11

2. Фізичні властивості метану Знайдіть і випишіть з підручника фізичні властивості метану. (ст. 107) Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 12

Фізичні властивості метану: Газ Безбарвний Без запаху Легший за повітря (Мr(СН4) = 16, Мr(пов) = 29) Майже не розчиняється у воді, але розчиняється в органічних розчинниках. tпл = -182,5°С, tкип = -161,5°С

Номер слайду 13

3. Поширення метану в природі Метан входить до складу природного газу (98%), є важливим компонентом попутного нафтового газу. Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 14

Чимало метану в складі копального газу міститься у кам'яно-вугільних шахтах , тому його називають рудниковим газом.

Номер слайду 15

Метан утворюється внаслідок анаеробного бродіння рослинних решток у болотах, тому його називають болотний газ.

Номер слайду 16

Трапляється метан і у Всесвіті. Його виявлено в атмосфері планет Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун. Величезні озера рідкого метану є на поверхні Титана, найбільшого з природних супутників Сатурна. Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 17

Перевіримо свої знання!

Номер слайду 18

Розв’яжи задачі: Обчислити відносну густину метану за повітрям. 2. Обчислити масу 5л метану. Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Номер слайду 19

Домашнє завдання: § 17 (с. 104 – 107), конспект в зошиті. Літвінська С.П. Устимівська ЗОШ І - ІІІ ст.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бурейко Віта Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дробот Олена Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
4 листопада 2018
Переглядів
10881
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку