Презентація "Методи боротьби з безробіттям

Про матеріал

У презентації визначено поняття "безробіття", види та основні характеристики. Безробіття – соціально-економічне явище в суспільстві, за якого частина активного працездатного населення не може знайти роботи, яку вона здатна виконувати, що обумовлено перевищенням пропозиції праці над попитом на неї.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методи боротьби з безробіттям Підготувала: Чемісова Т. С.

Номер слайду 2

Безробіття – соціально-економічне явище в суспільстві, за якого частина активного працездатного населення не може знайти роботи, яку вона здатна виконувати, що обумовлено перевищенням пропозиції праці над попитом на неї.

Номер слайду 3

Причини безробіття. Глибокі структурні зрушення в економіціСпади і кризи в економіціЗміни в демографічній структурі населення. Нерівномірне розміщення продуктивних сил. Упровадження нових технологій. Сезонні коливання рівня виробництва окремих галузей

Номер слайду 4

Види безробіття. Фрикційне. Застійне. Технологічне. Циклічне. Приховане

Номер слайду 5

Фрикційне. Пов’язане з пошуком нового місця роботи з різних причин*зміна місця проживання*тимчасова втрата сезонної роботи*звільнення*пошук більш вигідної роботи

Номер слайду 6

Застійне. Породжується тривалою відсутністю роботи

Номер слайду 7

Приховане. Виражається в режимі неповного робочого дня

Номер слайду 8

Циклічне. Виникає в періоди економічного спаду та обумовлене зниженням сукупного попиту на робочу силу

Номер слайду 9

Методи боротьби з безробіттям визначає концепція, який керується уряд конкретної країни. Пігу і його послідовники, що вважають, що корінь зла - у високій заробітній платі, пропонують: 1. сприяти зниженню заробітної плати; 2. роз'ясняти профспілкам, що ріст заробітної плати, якого вони домагаються, обертається ростом безробіття;

Номер слайду 10

3. державі працевлаштовувати працівників, що претендують на невисокий доход, зокрема, заохочувати розвиток соціальної сфери. З рекомендацій Пігу широко застосовується розподіл ставки заробітної плати і робочого часу між декількома працівниками. Використання часткового робочого дня скорочує безробіття навіть при збереженні несприятливої ​​кон'юнктури.

Номер слайду 11

У світі накопичено багатий досвід боротьби з безробіттям. Багато підходів до вирішення цієї проблеми використовувалися на практиці наприкінці 70-х років, у не настільки вже віддаленому минулому, під час нафтових криз.

Номер слайду 12

У 1950-х роках у політиці державного регулювання застосовувалися кейнсіанські методи. Кейнсіанці вважали, що саморегулююча економіка не може перебороти безробіття. Рівень зайнятості залежить від так званого "ефективного попиту" (спрощено - рівня споживання і інвестицій).

Номер слайду 13

Одним з основних методів формування ефективної зайнятості є розробка і задіяння механізму, що регулює динамічний рівновагу попиту і пропозиції робочої сили на ринку праці. У зв'язку з цим слід виділити два блоки проблем:

Номер слайду 14

* пожвавлення економічної ситуації й інвестиційної активності в країні, створення умов для динамічного руху капіталу, розробка заходів з розвитку системи робочих місць і збільшення потреби підприємств і організацій у робочій силі;

Номер слайду 15

* вдосконалення системи оплати праці, розширення можливостей отримання населенням додаткових доходів (дивіденди від цінних паперів, відсотки за вкладами і т.д.), розвиток системи соціальних допомог, дотацій і пільг, що знижують потребу в праці окремих соціально-демографічних груп населення , особливо жінок, учнівської молоді та пенсіонерів.

Номер слайду 16

Закордонний досвід свідчить, що серед трудових ресурсів країн Східної Європи молодь становить менше ніж 30%, але безробітних у віці до 25 років більше 15%. В Україні у структурі безробітних 15 , 3% - не працевлаштована молодь після закінчення загальноосвітніх та вищих навчальних закладів різних видів акредитації. Серед економічно активної молоді безробітні складають приблизно 16%.

Номер слайду 17

По регіонам обсяг безробітної молоді у 2002 р. був найвищим у Донецькій (106,1 тис. чол) та Львівській (62,7 тис. чол) областях.

Номер слайду 18

Також повинна проводиться активна боротьба з безробіттям у сільській місцевості. Рівень безробіття зареєстрований в сільському сегменті ринку праці в Україні в 2002р. виріс по відношенню до 2001р. на 1,7% і склав 6,5%. У дев'яти областях цей відсоток перевищує межах від 7,3 до 11%.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 11 клас (Радіонова І. Ф., Радченко В. В.)
Додано
14 січня 2019
Переглядів
2583
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку