Презентація "Методи інтеграції українознавчого компонента в уроки української літератури"

Про матеріал

Концепція національно-патріотичного виховання дітей та молоді визначає «патріотичне, громадянське виховання як стрижневі, основоположні, що відповідають як нагальним вимогам і викликам сучасності, так і закладають підвалини для формування свідомості нинішніх і прийдешніх поколінь, які розглядатимуть державу як запоруку власного особистісного розвитку». Одним із засобів національно-патріотичного виховання є вивчення українознавства. Оскільки «Українознавство» як навчальний курс варіативної складової навчального плану викладається не у всіх школах Донецької області, можлива інтеграція українознавчого компонента в усі сфери навчально-виховного процесу: урочну, позакласну, гурткову, проектну, індивідуальну тощо.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МЕТОДИ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНОЗНАВЧОГО КОМПОНЕНТА В УРОКИ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИУЧИТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИРОМАНОВА МАРИНА ВАСИЛІВНАОПОРНИЙ ЗАКЛАД “СВІТЛІВСЬКА ЗОШ І-ІІІ СТУПЕНІВДОБРОПІЛЬСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ”

Номер слайду 2

МЕТОД “КРОССЕНС”Кроссенс, вперше опублікований в 2002 році в журналі "Наука і життя", представляє з себе асоціативний ланцюжок, замкнуту в стандартне поле з дев'яти квадратиків для «Мухи» або «хрестики-нулики". Дев'ять зображень розставлені в ньому таким чином, що кожна картинка має зв'язок з попередньою і наступною, а центральна об'єднує за змістом відразу декілька. Зв'язки можуть бути як поверхневими, так і глибинними, але в будь-якому випадку це суперова вправа для розвитку логічного і творчого мислення. 

Номер слайду 3

ВИСНОВОКТаким чином, кроссенс, як метод виконує наступні функції: МОТИВАЦІЙНУ (формує інтерес і бажання зрозуміти, на перший погляд, незрозуміле і навіть абсурдне)ІНФОРМАТИВНУ ДОСЛІДНИЦЬКУ(ДОПОМАГАЄ ВІДПОВІСТИ НА ПИТАННЯ: ЩО? ДЕ? коли?....)КОМУНІКАТИВНУ(організовує діалог між учнями та вчителем, учнями та підручником тощо)РОЗВИВАЮЧУПІЗНАВАЛЬНО-ПОШУКОВУВИХОВНУТОЩОМетод навчання кроссенс має наочний, еврестичний характер. Сприяє процесу індивідуально-особистісної життєтворчості учнів, формує особистісні якості учня, такі як: гуманність, інтелегентність, соціальна активність, громадянська відповідальність, правдивість, порядність, працьовитість тощо. Використання методу "Кроссенс" проявляє себе як метод формування соціальної компетентності у структурі уроку, тому що багато в чому змінює мислення і мову учнів, надаючи і тому, й іншому інтегрований, системний характер. 

Номер слайду 4

Методвільних асоціацій- це перший і основний метод розвитку пам'яті, який необхідно освоїти обов'язково, так як він функціонує не тільки сам по собі, але і є складовою частиною більшості методів ефективного запам'ятовування. Без цього методу неможливо уявити собі ні одну техніку запам'ятовування, так само як неможливо уявити математику без цифр. Що ж таке асоціація? Асоціювання — це в широкому сенсі зв'язування чогось з чимось. Тобто асоціація — це зв'язок між двома явищами (предметами, відчуттями, ідеями, словами тощо), при якій актуалізація одного з них спричиняє за собою появу іншого.

Номер слайду 5

Метод ігрових технологійІгрові методи є ефективними і характеризуються наявністю ігрових моделей об'єкта, процесу або діяльності; активізацією мислення й поведінки учня; високим ступенем задіяності в навчальному процесі; обов'язковістю взаємодії учнів між собою та учителем; емоційністю і творчим характером заняття; самостійністю учнів у прийнятті рішення; їх бажанням набути умінь і навичок за відносно короткий термін.

Номер слайду 6

МЕТОД ПРОЕКТІВ -освітня технологія, спрямована на здобуття учнями знань у тісному зв'язку з реальною життєвою практикою, формування в них специфічних умінь і навичок завдяки системній організації проблемно-орієнтованого навчального пошуку.

Номер слайду 7

ІНТЕРАКТИВНІ ВПРАВИЗА ПОВІСТЮМ. КОЦЮБИНСЬКОГО“ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ”

Номер слайду 8

?КРОССЕНС

Номер слайду 9

СХЕМА – АСОЦІАЦІЯЗавдання: Поміркуй! Як пов’язані ці герої з народними віруваннями і традиціями гуцулів

Номер слайду 10

СХЕМА – АСОЦІАЦІЯСтворіть за поданим зразком свою схему-асоціацію.

Номер слайду 11

…Коли Іванові минуло сім літ, він уже дивився на світ інакше. Він знав вже багато. Умів знаходити помічне зілля -- одален, матриган і підойму, розумів, про що канькає каня, з чого повстала зозуля, і коли оповідав про все те вдома, мати непевно позирала на нього: може, воно до нього говорить? Знав, що на світі панує нечиста сила, що арідник (злий дух) править усім; що в лісах повно лісовиків, які пасуть там свою маржинку: оленів, зайців і серн; що там блукає веселий чугайстир, який зараз просить стрічного в танець та роздирає нявки; що живе в лісі голос сокири. Вище, по безводних далеких недеях, нявки розводять свої безконечні танки, а по скелях ховається щезник. Міг би розказати і про русалок, що гарної днини виходять з води на берег, щоб співати пісень, вигадувать байки і молитви, про потопельників, які по заході сонця сушать бліде тіло своє на каменях в річці. Всякі злі духи заповнюють скелі, ліси, провалля, хати й загороди та чигають на християнина або намаржину, щоб зробити їм шкоду. Не раз, прокинувшись уночі, серед ворожої тиші, він тремтів, сповнений жахом. Весь світ був як казка,повна чудес, таємнича, цікава й страшна… Мова гуцулів. Поясніть значення виділених слів – діалектів. Створіть словничок діалектних слів та їх значень і пограйте у гру “ТИ-МЕНІ, Я-ТОБІ ”

Номер слайду 12

І ось нарешті  …….. сповіщає, що кошари чекають на вівці. ... Після цього відчиняють двері навстіж і сповіщають  ……….., "що день скінчився миром, що будзйому вдався, кулеша готова і струнки чекають на нове молоко"1234 Який із поданих музичних інструментів найпоширеніший на Гуцульщині?Знайдіть його на малюнку.

Номер слайду 13

Що таке коломийка? Які її особливості? На якому із поданих малюнків виконується коломийка?

Номер слайду 14

Виберіть серед поданих національних українських костюмів національний одяг гуцулів.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ПРОЕКТИ: «ЗВИЧАЇ ТА ВІРУВАННЯ ГУЦУЛІВ», «ЛЕГЕНДИ ТА БУВАЛЬЩИНИ КАРПАТ», «ЕСТЕТИЧНІ СМАКИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ХАРАКТЕРУ КАРПАТСЬКИХ УКРАЇНЦІВ»Мета проектів: ознайомлення з міфічними істотами, що зустрічаються у повісті М. Коцюбинського “Тіні забутих предків”, зі сприйняттям і віруванням в цих істот жителів Карпат, їхнє життя в атмосфері казки, міфу, повір’я ізабобонів.

Номер слайду 17

pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
6 лютого 2018
Переглядів
2495
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку