Гра «ЩО? ДЕ? КОЛИ?» ( Тарас Шевченко, для унів 9-11 класів)

Про матеріал

У матеріалах містяться:

запитання до гри «ЩО? ДЕ? КОЛИ?», присвяченої життєвому й творчому шляху Тараса Шевченка;

музичний супровід гри: початок гри, барабан, хронометр, гонг, чорна скринька;

електронний барабан;

відеоматеріали, які кожен учитель може використати як зразок і пристосувати до своїх умов.

У грі як музичну паузу можна використати виконання учнями пісень на слова Т. Шевченка.

Для проведення гри потрібне обладнання: мультимедійна дошка або телевізор, комп'ютер чи ноутбук, чорна скринька, Біблія, записна книжка і зразок захалявної книжечки, купюра 100 грн.

Зміст архіву
Перегляд файлу

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ГРИ «ЩО? ДЕ? КОЛИ?»

 

1. Яку освіту здобув Т. Шевченко?

Вийшовши на волю, Шевченко вступив в Академію мистецтв і скоро став улюбленим учнем К. Брюллова. Він навчається не тільки живопису, а й слухає лекції в університеті, студіює історію мистецтва, загальну історію, літературу, фізику, фізіологію, зоологію та інші науки.

У роки навчання в Академії мистецтв Тарас надзвичайно швидко росте і як художник, і як поет. Молодий Шевченко опановує багатий світ науки, мистецтва і поезії. Упродовж 1839-1841 рр. він одержує три срібні медалі за свої художні роботи.

 

2. Яким видом діяльності займався батько Тараса Шевченка?

З другої половини ХV і до кінця ХІХ століття в багатьох місцевостях України після хліборобства та скотарства одним з найпоширеніших занять селян було чумакування. У давнину поклади кам'яної солі в Україні були не відомі, тому по сіль їздили до Азовського та Чорного морів. Спочатку тих, що возили сіль називали "соленики", потім - чумаки.

     Саме цим промислом займався і Григорій Шевченко. Тарас, бувало, і сам чумакував з батьком.

 

3. Коли прах Шевченка привезли з Петербурга до Києва, представники тогочасної української інтелігенції радилися, де поховати поета: в Києві, чи в Каневі? Адже «Дніпро і кручі», про які мріяв поет є і там, і там. Чому Шевченка перепоховали саме в Каневі?

 

Художник Г. Честахівський, який супроводжував труну, наполягав, щоб поховали таки в Каневі. Виразного заповіту щодо цього сам Шевченко не залишив, окрім відомого «Заповіту» — поезії. Зважали однак на те, що саме в Каневі хотів він оселитися, купити землю і поставити хату. Думка Честахівського переважила, і труну з тілом поета відпроваджено до Канева.

 

4. Переклад якого уривка поеми «Слово про похід Ігорів» зробив Шевченко?

Одним із найяскравіших фрагментів “Слова о полку Ігоревім” є епізод, де дружина князя Ігоря Ярославна звертається до вітру, Дніпра й сонця з проханням повернути їй коханого. Саме цей уривок є одним із найвдаліших перекладів Т. Г. Шевченка. Це “Плач Ярославни”.

 

 

 

 

5. Попередня назва Тарасової гори.

У XVI столітті у Каневі був організований козацький монастир, в якому доживали вік бездомні та покалічені козаки. До сьогодні одна з вулиць, яка підступає до Тарасової гори, носить назву Монастирок. Та й сама гора, яка колись належала монастиреві і по якій ходили ченці в чорних ризах, згідно з народною етимологією почала називатися Чернечою.

 

6. У якого українського письменника Т. Г. Шевченко був боярином на весіллі?

Тарас Шевченко i П. Кулiш, якому у другiй половинi 50-х рокiв XIX столiття Iмператорською академією наук було доручено написати дослiдження з iсторiï, культури та мистецтва захiдно­слов'янського краю, були членами Кирило-Мефодiïвського братства. I хоча ïх погляди на iсторiю дещо вiдрiзнялися, любов до слова, до украïнського фоль­клору була спiльною.

Особистi стосунки двох митцiв були дружнiми, вiдомо, що Т. Шевченко був боярином

на весiллi П. Кулiша Пантелеймона Куліша.

 

7. Яким твором відкривався перший “Кобзар” 1840 р.?

Уперше «Кобзар» видано 1840 у Санкт-Петербурзі за сприяння Євгена Гребінки. У збірку ввійшло всього вісім творів: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ'яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч» та «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами», що написана спеціально для цього збірника і є своєрідним епіграфом не тільки до цього видання, але і до усієї творчості Тараса Шевченка.                                                       

 

8.Хто був літературною донькою Т. Г. Шевченка, продовжувачем його справи?

Літературною донькою Т. Г. Шевченка справедливо називають уродженку Орловської губернії Марію Вілінську.   За 4 роки проживання в Немирові, там вона опинилася, одружившись з відомим українським фольклористом Марковичем, вона досконало вивчила українську мову, зібрала пісні, розповіді, казки та прислів'я. Результатом цієї праці є вихід збірки «Народних оповідань», яка одразу стає новим словом в українській та світовій літературі. В українській літературі вона відома під псевдонімом Марко Вовчок.

 

9.Чиї це слова: “Тарас буде абияким чоловіком: з його буде або щось дуже добре, або велике ледащо”  

Після смерті у 1823р. матері і 1825р. батька Тарас залишився сиротою. ... Помираючи, батько казав родичам: "Синові Тарасу із мого хазяйства нічого не треба; він не буде абияким чоловіком: з його буде або щось дуже добре, або велике ледащо; для його моє наслідство або нічого не буде значить, або нічого не поможе”.

 

10. Скільки братів та сестер було у Т.Г.Шевченка?

(2 брати: Йосип і Микита; 5 сестер: Катерина, Марія (померла у 2 роки), Ярина, Марія, Марія (від мачухи).

 

11. Яким твором відкривається сучасний “Кобзар”?

 Цей твір більш відомий піснею «Реве́ та сто́гне Дніпр широ́кий» . Вона описує пейзаж в романтичному дусі: бурю на Дніпрі, місяць на небі і передранковий стан природи. Мелодія пісні була музичними позивними українського радіо в Другу світову війну (радіо «Дніпро»), а нині — Першої програми Національного радіо та Всесвітньої служби «Радіо Україна». Ця пісня – початок балади “Причинна”.

 

12. За яку суму був викуплений Шевченко?

 2500 рублів

 

13. Кому присвячено поему “Катерина” і чому?

Саме завдяки і цій людині Шевченка викупили з кріпацтва. В автобіографії поет про свій викуп оповідає так: "1837 року Сошенко представив мене конференц-секретареві Академії мистецтв В.І.Григоровичу з проханням - звільнити мене од лихої моєї долі, Григорович передав це прохання В.А.Жуковському. Той попередньо сторгувався з моїм поміщиком і просив К.П.Брюллова намалювати з нього, Жуковського, порт­рет, щоб розіграти його в приватній лотереї. Великий Брюллов відразу погодився, і незабаром портрет Жуковського був у нього готовий. Жуковський при участі графа М.Ю. Вієльгорського улаштував лотерею на 2500 карбованців асигнаціями, і цією ціною була куплена моя воля року 1838-го, квітня 22-го". Поему “Катерина” Шевченко присвятив Жуковському.

 

14. Чиї це слова: “Він був сином мужика, а став велетнем у царстві людської культури”? (І.Я.Франка).

 

15. Після смерті якого царя амністували Шевченка?

Звільнення Шевченка відбулося в 1857 р., завдяки наполегливим за нього клопотаннями графа Ф. П. Толстого та його дружини графині А. І. Толстой. Шевченка амністували після смерті Миколи I.

 

 

 

16. Хто був останнім коханням поета?

 

Останнім коханням поета була 19-річна дівчина Лукерія Полусмак, яка наймитувала в Петербурзі. Простакувату дівчину Тарас зваблював дорогими подарунками, але вона не захотіла залишити столичного життя й переїхати в Україну, щоб жити в селі. Покинула поета й вийшла заміж за перукаря Яковлева. І лише 1904 року, після смерті свого пиячка-чоловіка, Лукерія Яковлева-Полусмак, залишивши дітей в Петербурзі, приїхала до Канева і щодня приходила на могилу Шевченка.

 

17. Тільки  один твір Шевченка має дуже великий авторський заголовок, аж з 17 слів. Що це за твір?

 

 («І мертвим, і живим, і ненарожденим землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє»)

 

18. Що, на думку Шевченка, «Не вмре, не загине»

 

Наша дума, наша пісня («І мертвим, і живим…»)

 

19. Звідки пішло прізвище Шевченко?

Заселення Кирилівки почалося дуже давно. Це село було запорізьким, де стояв отаман Кирило. З архівних джерел відомо, що в 1600-х роках в селі проживав Іван Швець. У Івана була одна донька Єфросинія.  Січовик Андрій (прадід поета) пристав до Єфросинії і став прозиватися Шевченком – бо в ті роки приймак брав жіноче прізвище.

 

20. Який з творів Шевченка перекладено 150-ма мовами?

“Заповіт”?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БАБАШОВА

1. У Донецькому ботанічному саду, який займає площу 262 га (перше місце за площею в Європі) є сад, який має назву Шевченківський. Яка особливість цього саду?

……………………………………………..

Під час керування садом Євгеном Миколайовичем Кондратюком, у нього виникла ідея зібрати на одній галявині всі рослини, згадані Тарасом Григоровичем Шевченко у своїх творах. Їх, як підрахували фахівці, виявилось 140. Працівники Ботанічного саду виконали задум Кондратюка. Ця галявина відома тепер як «Шевченківський сад». У її центрі стоїть пам'ятник Тарасові Шевченку, який передали Донецькому ботанічному саду з Донецького обласного художнього музею в 1999 р. У “Кобзарі”, між іншим, калина  згадується 360 разів! Образ калини для поета втілює красу та велич української природи.

2. У 1978 році на могилі Шевченка відбувся безпрецедентний акт, як знак протесту проти русифікації. Назвіть його.

22 січня 1978 р., у 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою (22 січня 1918) Оле́кса Микола́йович Гі́рник — український дисидент, політв'язень, вчинив самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації. Інформація про цей вчинок замовчувалася за роки радянської влади. Герой України (2007).

 

3. Автором якого підручника був Т.Г.Шевченко?

Цей посібник для навчання грамоти українською мовою в недільних школах поет уклав восени 1860 року. Наприкінці грудня він був надрукований тиражем 10 000 примірників, хоча на обкладинці час видання позначено наступним роком. "Букварь южнорусский" - остання прижиттєва книжка Тараса Шевченка.

 

ВОЛИНЕЦЬ

4. Ця людина має звання “Почесний громадянин міста Бережани”, на одній із будівель нашого міста є меморіальна дошка на його честь. Він організатор спорудження пам’ятника Тарасові Шевченку в Бережанах. Назвіть його ім’я.

Звання “Почесний громадянин міста Бережани” присвоєно рішенням сесії Бережанської міської ради 31.07.1996 року .

 Педагог, ініціатор і організатор спорудження пам’ятника УСС на Лисоні і Тарасові Шевченку в Бережанах.

У молоді роки був членом молодіжної організації „Плуг”, головою організації „Хліборобський вишкіл молоді”, брав активну участь в роботі „Просвіти”.

Був членом проводу районної організації Народного Руху України. Михайло Любунь

 Між іншим, Тарасові Шевченку встановлено близько 1200 пам’ятників по всьому світу.

 

ТЕРНОПІЛЬСЬКА

5. Цей художник – автор оригінальних картин з подвійним змістом (на екрані). Він є автором логотипу, який використовувався до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. А ще він наш земляк, викладач школи мистецтв. Назвіть його прізвище.

Олег Шупляк - викладач рисунку та живопису Бережанської дитячої художнього школи.

Працює в галузі станкового живопису, реставрації, церковного розпису.

Від 1990 — учасник всеукраїнських та міжнародних виставок; персональних — у містах Ноттінґем (1993, Велика Британія), Бережани (2004), Національний музей Тараса Шевченка (Київ) 2012.

Логотип до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка був відібраний компетентним журі, яке складалось з авторитетних митців-графіків. За словами міністра, на конкурс було представлено 208 ескізів від понад 100 учасників.

 

ВАСЕНКО

6. Який композитор написав близько ста мелодій на слова Шевченка?

Ця людина – ціла епоха в українській музичній культурі. Блискучий диригент, обдарований піаніст, вдумливий педагог, засновник професійної композиторської школи, основоположник української професійної класичної музики.

Усе своє життя композитор присвятив чарівному світові української музики. Це людина, яка своїм талантом, своїм покликанням поклала на вівтар служіння українській нації все своє життя. Це Микола Віталійович Лисенко

 

7. Увага! ЧОРНИЙ ЯЩИК! Який подібний до цього предмет пов’язаний із життям і творчістю Т. Шевченка?

Захаля́вна кни́жечка» — невеликі саморобні зшитки, куди Тарас Шевченко у 1847-50 рр. записував свої поезії.

У літературі назва «Захалявна книжечка» вживається для означення книжечок-збірників творів Шевченка за 1846-47 рр., 1848, 1849, 1850 рр., а також «Малої книжки» — рукописної збірки поезій Т. Г. Шевченка 1846–1850 рр.

 

8. Увага! ЧОРНИЙ ЯЩИК! Тут знаходиться предмет, який подарувала закохана в поета Варвара Рєпніна (княжна), сказавши: "Люди розлучають нас, але Бог повінчає як не на цьому, так на тому світі ".

Варвара Рєпніна (княжна) була закохана у  Шевченка. Усвідомивши неможливість одруження, Варвара подарувала Тарасові Біблію і Цю Біблію поет взяв із собою на заслання.

 

9. Увага! ЧОРНИЙ ЯЩИК!

Одним із елементів того, що в ящику, є портрет молодого Т. Шевченка у поєднанні з державним гербом України? Що в чорному ящику?

Українська грошова купюра 100 грн.

 

10. Увага на екран!

Раніше нікому невідомий, а сьогодні, на жаль, легенда після смерті Сергій Нігоян на барикадах Майдану читав Шевченка. Назвіть твір, у якому Т. Шевченком висловлений цей пристрасний заклик:

Борітеся — поборете.

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая.

 («Кавказ».)

 

11.  коштом був виданий «Кобзар» 1960 року?

Повернувшись в 1857 році з заслання в Перербург, Тарас Григорович Шевченко незабаром почав клопотання пр видання "Кобзаря. У квітні 1858 року він передав рукописи цензурному комітету з просьбою дозволити видати їх під назвою "Поезії Т.Г. Шевченка".

Минув майже рік, але відповіді з цензури не було. Влітку 1859 року Тарас Григорович Шевченко поїхавна Україну. де познайомився з онуком Миргородського сотника  Олексієм Храпалем, з Федором Степановичем і Платоном Федоровичем  Симиренками та Кіндратом Яхненком.

 Симиренки і Яхненко були освідченими людьми того часу, мали великі природні обдарування. Завдяки збігу обставин вони стали заможними людьми і збудували один з перших на Україні Мліївський цукровий завод. Цей завод, а також "Платонів Хутір" на Черкащині вважалися свого роду центром української культури. Тут панували не тільки рідна мова, але й українська пісня та музика. При заводі була лікарня, аптека, добре устаткований гуртожиток. Все це, а також прогресивні традиції Яхненка і Симиренка, глибоко схвилювали Т.Г.Шевченка. Видавництво "Кобзаря" здійснено коштом Платона Симиренка.

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Воєвода Вікторія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Воєвода Вікторія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
7 лютого 2018
Переглядів
5835
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку