Презентація "Розвиток української літератури 10-х років ХХ століття"

Про матеріал

Пропоную матеріали до уроку української літератури у 10 класі (презентація), які можна використати при опрацюванні вступної теми "Модерністські тенденції в українській літературі 1910-років. М.Коцюбинський. Психологічна новела "Intermezzo".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська література 10-х років ХХ століття. Літературний процес ХІХ – початку ХХ століть

Номер слайду 2

Суспільно-політичні умови. Поч.1890-х років – створення “Братства тарасівців” (у програмі – об’єднання України)1903 р. – у Полтаві відкриття пам’ятника І. Котляревському (українська єдність і національна самосвідомість)Поч. 1900-х років – створення соцпартій, страйки, виступи проти самодержавства; цар Микола підписує Маніфест про свободу слова, друку, віросповідань.

Номер слайду 3

Обмеження конституційних прав українців. Закриваються українські періодичні видання;Припинено викладання українською мовою предметів в університетах;Заборонено святкування Шевченкових роковин;Закрито осередки “Просвіти”. З цього приводу обурення М. Коцюбинського

Номер слайду 4

Тенденції розвиткуукраїнської літератури. Письменники прагнуть передати пафос визвольної боротьби;Зображують зростання соціальної та національної свідомості народу;Розпочинається новий етап у розвитку української літератури, відомий як епоха модернізму – від фр. moderne – сучасний. Це комплекс літературно-мистецьких напрямів, що виникли напр. ХІХ ст. як заперечення натуралізму в художній дійсності, як спростування заангажованості митця і проіснували до кінця ХХ століття.

Номер слайду 5

Модерністські напрями{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}імпресіонізм. Експресіонізм. Неоромантизм. Неореалізм. Неокласицизм. Символізмфутуризм

Номер слайду 6

Виникнення імпресіонізму. Виник у др. пол. ХІХ ст. у французькому живопису. Представники: Клод Моне, Огюст Ренуар, Едгар Дега, Поль Сезанн. Мета: відтворити довкілля якомога природніше , витончено й адекватно передавати миттєві настрої. Підтримали українські художники Олександр Мурашко і Микола Бурачек.

Номер слайду 7

Імпресіонізм у живопису. Огюст Ренуар “Сніданок веслярів”Клод Моне“Весняні квіти”

Номер слайду 8

Імпресіонізм у скульптуріОгюст Роден“Поцілунок”

Номер слайду 9

ІмпресіонізмІз фр. Impression – враження - це напрям у мистецтві й літературі сер. ХІХ – поч. ХХ ст., представники якого намагалися відтворити навколишній світ у всій його змінюваності й рухливості, передати найтонші відтінки настрою, почуттів людини. Представники в літературі: Гі де Мопассан, Стефан Цвейг, Кнут Гамсун, Альфонсо Доде.

Номер слайду 10

Українські прозаїки-імпресіоністи. Михайло Коцюбинський (1864-1913) Вінниця-Чернігів. Григорій Косинка 1899-1934

Номер слайду 11

Українські прозаїки-імпресіоністи Василь Стефаник. Марко Черемшина

Номер слайду 12

М. Коцюбинський “Intermezzo”Вершина імпресіоністичного письма Коцюбинського. За жанром – поезія у прозі – невеликий за обсягом ліро-епічний твір, написаний ритмічною прозою, який відзначається образністю, стрункістю композиції, сконцентрованістю змісту. Слово “інтермецо” – з італ. “перепочинок, пауза” (у музиці – інструментальна п’єса). У переносному значенні – як перерва у творчості, насолода природою, відпочинок.

Номер слайду 13

Характеристика новели1908 рік –написано, прозовий твір, ознаки драми (перелік дійових осіб, більшість образів – символи: моя утома, ниви у червні, сонце, залізна рука міста, людське горе. Домінуюча роль – колористика й звуки. Кульмінація новели – зустріч митця з селянином і його розповідь: “П’ятеро діток голодних чомусь не забрала гарячка”, “Раз на тиждень б’ють людину в лице”, “Найближча людина готова продати”, “Між людьми, як між вовками”.

Номер слайду 14

Образи-символи в новеліБілі мішки – повішені на шибениці;Залізна рука міста – потяг, який везе митця;Три вівчарки: самозакохана Пава – дворянство; безжалісний Трепов – жандармерія (міністр внутрішніх справ); дурний Оверко – принижене селянство;Жайворонок – натхнення; зозуля – багато літ життя; сонце – вічність, сила; ніч – краса, одухотвореність.

pptx
Додано
6 лютого 2018
Переглядів
7303
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку