Презентація методичної проблеми "Як виховати інтерес до занять фізичною культурою в школярів? "

Про матеріал
Питання щодо виховання інтересу в дітей до занять фізичною культурою. Вивчення умов, чинників і факторів, від яких залежить і під впливом яких формується інтерес до занять фізичної культури школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методична проблема: Як виховати інтерес до занять фізичною культурою в школярів? Виконавець: вчитель фізичної культури Орихівчицького НВК Різник Руслан Степанович

Номер слайду 2

Актуальність теми Зміни, що відбулися в галузі освіти вподовж останніх років нашої країни, зажадали серйозних реформ в системі і змісті фізичного виховання. Водночас стають звичними тривожні дані про системне погіршення стану здоров'я, зниження рівня фізичної і рухової підготовленості дітей шкільного віку. Працюючи вчителем фізичної культури загальноосвітньої школи, я споглядав різні думки, погляди учнів, вчителів, батьків, громадськості до занять фізичною культурою і спортом. Проте значна частина вважає за доцільність проведення активних рухових занять. Як виховати інтерес до занять в школі? Як і для кожного вчителя-предметника, так і для мене, вчителя фізичної культури, це питання також було і залишається актуальним по-сьогодні. Основними завданнями навчання у школі є озброєння учнів тими основами знань, вмінь, які необхідні їм, як людині, як члену суспільства, i які вони повинні розвивати i вдосконалювати у своєму подальшому житті. Тому i головною метою вчителя фізичної культури у роботі з учнями є виховання у них бажання систематично займатися фізичними вправами.

Номер слайду 3

Вивчення умов, чинників і факторів, від яких залежить і під впливом яких формується інтерес до занять фізичної культури школярів.

Номер слайду 4

Завдання при вивчені проблеми: Розкрити мотиви і стимули до занять фізичною культурою. Яке значення має інтерес до занять від особистості і здібностей вчителя. Розкрити, як привабливість і різноманітність вправ впливають на цікавість дітей до занять. Як формується інтерес до занять фізичною культурою з позиції встановлення позитивного психологічного клімату на уроці. Визначити педагогічний підхід до оцінювання як стимулюючого фактору. Показати єдність зусиль вчителів, батьків і громадськості у формуванні інтересу до занять фізичною культурою

Номер слайду 5

1. Основні напрями і рекомендації Питання щодо виховання інтересу в дітей до занять фізичною культурою не раз ставилося і заслуховувалось на засіданнях шкільних методоб'єднань природничого циклу, початкових класів, класних керівників нашої школи. Воно в значній мірі висвітлюється і опрацьовується в науково-методичній проблемі школи "Виховання в учнів стійкої позитивної мотивації навчальної діяльності як важливий фактор соціально-активної особистості". На засіданні педагогічної ради вивчалось і обговорювалось питання мотивації навчальної діяльності учнів на уроках фізичної культури. Мною, спільно з моїми колегами було висвітлено і обговорено низку проблемних ситуацій з цього питання.

Номер слайду 6

2. Мотиви і стимули, як внутрішня основа активності Знати, що спонукає дітей до активності у заняттях фізичними вправами я намагався виявити за допомогою анкетування. Аналізуючи відповіді школярів, я визначив очікувані і неочікувані результати. - До перших можна віднести наступне: фізичною культурою потрібно займатися для укріплення свого здоров’я; можливістю не відвідувати уроки фізичної культури не скористався б ніхто; переважна більшість дітей у вільний час займається фізичними вправами; однією із життєвих цінностей школярів є заняття спортом; уроком "N1" у школі є саме урок фізичної культури. - До других я відніс таке: на уроках фізичної культури дітям не подобається одноманітність фізичних вправ під час розминки, що є сигналом для того, щоб зробити їх цікавими і час від часу доповнювати, бути стимулом для розвитку і вдосконалення своєї майстерності; значна частина учнів ходить до школи лише для того, щоб побувати в спортзалі.

Номер слайду 7

3. Значення і залежність інтересу до занять від особистості і здібностей вчителя Однією з головних умов успішного фізичного виховання є сам вчитель. На відношення учнів до уроку фізичної культури впливає особа вчителя, його характер, рівень освіти, вихованість, зовнішній вигляд і охайність; функціональна готовність; вміння і змога показати певні складні фізичні вправи; відношення і підготовка до кожного уроку, бажання до підвищення рівня своєї педагогічної майстерності. Вчитель фізкультури, як ніхто інший, має великі можливості бути близьким до учнів і на основі цього впливати на них. Спілкуючись з дітьми, потрібно намагатись бути не тільки організатором різних заходів, справ, але й близьким другом, якому не байдуже, що хвилює його вихованців.

Номер слайду 8

4. Пізнавальна активність і формування знань, активна самостійна робота При підготовці до уроку я пробував подивитись на урок ніби очима учнів, намагався зрозуміти їх особливості. Послідовно озброївши учнів певними знаннями і вміннями, я залучав учнів до активної самостійної роботи. Спочатку, виконуючи вправи, учні вчаться називати елементи рухів, користуючись засвоєними термінами, розкривають суть і характер вправ. На наступному етапі під час розучування вправ учні проводять їх в парах Формування у школярів вміння самостійно підбирати і проводити вправи з групою чи всім класом.

Номер слайду 9

5. Привабливість і різноманітність вправ, як запорука цікавості до занять Практика фізичного виховання показує таку закономірність: чим більша привабливість самої по собі вправи, чи форми їх виконання, тим більш активні учні. Найбільшу активність діти проявляють в іграх – рухливих і спортивних. Як показала практика, знижує інтерес учнів одноманітний схематизм уроків, шаблонне проведення вправ.

Номер слайду 10

6. Встановлення позитивного психологічного клімату на уроці Формуванню в колективі відносин, які характеризуються такими якостями: особиста і взаємна відповідальність; захищеність особистості, впевненість в тому, що ніхто не зможе її не справедливо образити; колективізм, вимогливість, інтерес один до одного, взаємодопомога, співпереживання; позитивна, індивідуальна позиція кожного учня, при якій спільна діяльність є джерелом задоволення, інтересів і потреб кожного.

Номер слайду 11

7. Педагогічний підхід до оцінювання Головним об'єктом оцінювання є досягнення учня, найменші покращення у виконанні тих чи інших вправ. Фізично слабкому учневі даю позитивну оцінку за його старанність, за найменші покращення. Тому я не раз ставлю в приклад і слабких учнів, підкресливши їхню наполегливість і старанність. Якщо учень не бачить успіху в шкільній праці, не відчуває, що йому хочуть допомогти, не можна розраховувати на пряв інтересу до нявчання.

Номер слайду 12

8. Єдність зусиль вчителів, батьків і громадськості у фізичному розвитку дітей. Вчитель фізичної культури Знаходжу спільну мову із кл. керівни- ками про ро- зуміння рухо- вої актив- ності дітей Співпраця з батьками׃ ви- світлення да- ної теми на засіданнях б/ комітету, на б/зборах Вчителі- предметники Спортивна комісія учнівського самовряду- вання Готують коман- ду класу до шкільних зма- гань, залуча- ють учнів до занять у секціях Знаходять спільну мову з батьками про виховання інтересу до Фізичної куль- тури в учнів Спільні занят- тя батьків з дітьми фізич- ними вправа- ми, спільні по- дорожі, спор- тивні ігри Домашні консультанти з організації фізкультурно- оздоровчого режиму для школярів Співпраця з церковною громадою з метою вихо- вання інте- ресу до за- нять ф/к Проведення міжшкільних змагань Із залученням вчителів ф/к, керівників шкіл, спонсорів Система фізкультурних пауз та Фізкульт- хвилинок на уроках Рухливі перерви, спортивні змагання Вчитель фізичної культури Знаходжу спільну мову із кл. керівни- ками про ро- зуміння рухо- вої актив- ності дітей Співпраця з батьками׃ ви- світлення да- ної теми на засіданнях б/ комітету, на б/зборах Вчителі- предметники Спортивна комісія учнівського самовряду- вання Готують коман- ду класу до шкільних зма- гань, залуча- ють учнів до занять у секціях Знаходять спільну мову з батьками про виховання інтересу до Фізичної куль- тури в учнів Спільні занят- тя батьків з дітьми фізич- ними вправа- ми, спільні по- дорожі, спор- тивні ігри Домашні консультанти з організації фізкультурно- оздоровчого режиму для школярів Співпраця з церковною громадою з метою вихо- вання інте- ресу до за- нять ф/к Проведення міжшкільних змагань Із залученням вчителів ф/к, керівників шкіл, спонсорів Система фізкультурних пауз та Фізкульт- хвилинок на уроках Рухливі перерви, спортивні змагання

Номер слайду 13

Робоча гіпотеза Я передбачав досягти певних результатів - домогтися зацікавленості учнів до занять фізичною культурою, їх розуміння того, що в теперішніх умовах заняття фізичними вправами і спортом є першочерговою необхідністю: як наслідок, зросли показники стану серцево-судинної системи в дітей; покращилася результативність виконання контрольних нормативів та техніка виконання вправ; зросли спортивні досягнення спортсменів школи; насамкінець, уроки фізичної культури та інші форми фізичного вдосконалення набули престижності і визнання як педагогічним так і учнівським колективом школи.

Номер слайду 14

ppt
Додано
1 березня 2021
Переглядів
1744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку