Презентація "Ми - Українці"

Про матеріал
Матеріали для позакласного заходу на тему "Ми - Українці". Презентація створена для учнів 5 - 9 класів. Подано цікаві факти про вишиванки, а також здійснено віртуальну подорож теренами України. Мета уроку: 1 Сприяти формуванню національної свідомості школярів; 2 Виховувати духовне багатство особистості; 3 Виховати патріотичні почуття в учнів, та приналежність до однієї нації; 4 Прищепити любов до рідного краю, традицій та української пісні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ми – Українці

Номер слайду 2

Трохи з історіїУкраїна— це держава, яка розташована в Східній частині Європи. Це найбільша за площею Європейська країна. Слов'янське слово «Україна» вперше згадується у Київському літописі, і датується 1187 роком. Походження слова «Україна» достеменно не відоме. Згідно з теорією, якої дотримуються більшість українських дослідників, «Україна» походить від слів «країна» або «край», а приставка «у» на початку означає «рідний» або «свій». Таким чином «україна» — антонім до слова «чужина».

Номер слайду 3

Наша країна має не лише дивовижну історію, а і неперевершені традиції. Споконвіку ці самі традиції і об»єднували українців. Візьмемо наприклад той самий прихід весни, який люди не зустрічали поодинці. Раніше всі вірили, що для того щоб закликати теплу і сонячну весну, молоді дівчата мали збиратись на лісових галявинах і танцювати так званий «Кривий танець». А малі дітки, випікали солодке печиво у вигляді пташок і підкидували до неба.

Номер слайду 4

Цікавим постає і свято Івана Купала. Вважалось, що ворожіння на судженого в цю ніч є правдивим і доленосним. А якщо пара тримаючись за руки перестрибнула через вогнище, і їх руки не роз»єднались, це означало, що у найближчий час закохані одружаться.

Номер слайду 5

Усі ми знаємо, що кожна країна і нація має свої ідентичні риси. Розглянемо ці риси на прикладі національного одягу.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

У наш час як ніколи величезної популярності набувають вишиті сорочки, або як то кажуть вишиванки, саме вишиванка і об»єднує усіх українців по усьому світові. Але і вишиванки бувають різними. Орнамент на ній та її колір залежить від регіону України. Пропоную вам здійснити подорож від Луганська до Львова

Номер слайду 11

Волинська вишиванка. Тут вишиванкам притаманні чіткі, геометричні візерунки. Такі композиції виглядають просто, але вишукано. На біло-сірому полотні вишивають червоною ниткою.

Номер слайду 12

Львівська вишиванка. У цьому регіоні люблять поєднувати одразу по кілька різних візерунків. На білому полотні розливаються геометричні орнаменти, які творять невимушений легкий вигляд одягу. Аби вишиті елементи виділялись та ставали об’ємними – між візерунками залишають чисте полотно.

Номер слайду 13

Закарпатська вишиванка. Тут українці не обмежували себе у виборі кольорів, та найпоширенішими все ж були червона та чорна барви. А вишивали зигзагоподібної форми так звані або ж кривулі. Сорочку цього регіону можна зустріти як багатоколірну, так і вишиту лише білими нитками.

Номер слайду 14

Івано-Франківська вишиванка. Вишивка цього регіону вважається найбагатшою в оздобленні та виконанні. Кольорову гаму застосовують різну, так як і орнаменти.

Номер слайду 15

Тернопільська вишиванка. Сорочки вирізняються виразним рельєфним візерунком. Орнаменти вишивали бавовняними нитками. Кольоровими бавовняними нитками обводили певні візерунки уздовж усього рукава сорочки. Особливо відомими є вишиванки з міста Борщів. Вони вирізняються густо вишитими рукавами, які зазвичай вишиті чорним кольором. Тут його пов'язують з чорними сторінками історії краю – на нього часто нападали турки та татари.

Номер слайду 16

Київська вишиванка. На Київщині вишивали геометричні візерунки рослин у білих, коралово-червоних або ж чорних барвах. Перевагу надавали білому з вкрапленнями зеленого та червоного. На вишиванках красувались стилізовані грона винограду, хміль, ромби тощо. Для вишивки певний період використовували і сині кручені бавовняні нитки "заполоч". Та з часом їх замінили чорними, оскільки сині швидко линяли.

Номер слайду 17

Запорізька вишиванка. Сорочку виконували у червоно-чорних тонах, з домінантою червоного. Візерунки були прості – великі та геометричні. Здебільшого на вишиванках містились рослинні мотиви – квіти, калина тощо.

Номер слайду 18

Харківська вишиванка. Багатобарвну сорочку цього регіону вишивали товстою ниткою, завдяки чому орнамент набуває рельєфності. Особливістю вишиванок є візерунки, виконані напівхрестиком або хрестиком. Конкретної гами кольорів чи притаманного лише цьому регіону візерунку годі й шукати.

Номер слайду 19

Полтавська вишиванка. Сорочка була вишита зазвичай білими нитками у техніці гладі. Дуже рідко вишивали сірими або ж червоними нитками. Візерунки обшивали чорними або ж кольоровими смугами.

Номер слайду 20

Донецька вишиванка. Тут теж полюбляли поєднання червоно-чорного кольору. Оздоблювали вишиванки мережкою та вирізуванням.

Номер слайду 21

Луганська вишиванка‎Сорочку, переважно полтавського типу, оздоблювали по нижньому краю плетеною "мережкою". Своєрідність вишивки закладена у багатоколірних орнаментах, виконаних дрібним хрестиком та півхрестиком, іноді грубою ниткою. Домінують геометричні та рослинно-геометричні візерунки. Тут сміливо поєднували червоний колір з блакитним.

Номер слайду 22

Наостанок маю зауважити, де б не знаходилась людина, в якій країні вона не проживала б, а побачивши нашу рідну вишиванку, одразу відчує себе вдома, біля батьківської домівки, враз почує солов»їну пісню, яка так і пробуджує Нашу неньку Україну, і спонукає її до нових висот.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кручко Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
630
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку