Презентація Microsoft PowerPoint "Що таке асертивність?"

Про матеріал
Все частіше спостерігається наявність вивченої безпорадності, невміння чинити опір негативному впливові, соціальної некомпетентності, конформності, що стає причиною невпевненої, пасивної, пристосовницької поведінки, або ж агресивної поведінки, що пригнічує інших людей. Асертивність — це поведінка, що поєднує внутрішню силу та ввічливість у стосунках з людьми. Це здатність у ситуації зовнішнього тиску коректно відстоювати свої інтереси та свою лінію поведінки, спокійно казати «ні» тому, що вас не влаштовує. Цільова група: педагоги, учні старших класів/закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: практичний психолог ДНЗ “ХПТУ ім. Й.П. Станька” Мирослава Покрищук

Номер слайду 2

ЩО ТАКЕ АСЕРТИВНІСТЬ? Це слово з англійської мови і в перекладі означає «рішучий, напористий». Зазвичай воно вживається у значенні «впевненість у собі».

Номер слайду 3

Твердження, які описують асертивну поведінку: 1) вміння казати НІ (не хочу, не зараз, не таким чином...) 2) вміння казати ТАК (вираження власних потреб і прохань: так саме того хочу, так – допоможи мені...) 3) почуття власної гідності 4) повага до себе і до інших 5) впевненість в собі 6) успішність поведінки 7)вміння поважати свої права (вдома, в магазині, на роботі, в транспорті) 8) вміння сприймати критику і похвалу (без страху, стресу, без почуття провини) 9) вміння виражати власні почуття і власну думку (в ставленні до керівників і підлеглих, в особистому житті)

Номер слайду 4

Люди зазвичай поводяться по різному: пасивно – небажання висловлювати свою думку, виражати свої почуття. Люди нехтують власними інтересами і за будь-яку ціну намагаються уникнути конфлікту; агресивно – нападки на опонента без урахування його почуттів і потреб. Намагаються відстояти лише власну точку зору, не зважають ні на що; упевнено (асертивно) ‑ це вміння домовлятися, враховуючи інтереси усіх сторін, вміння ввічливо відмовитися від того, що не підходить, і рішуче - від того, що може бути небезпечним. Відстоюють себе у такий спосіб, щоб не ображати інших. Важливим для кожної людини є уміння розпізнати ознаки пасивної, агресивної і асертивної поведінки, а також їх наслідки.

Номер слайду 5

У більшості життєвих ситуації асертивна манера спілкування є найкращою. Однак у деяких випадках доречно діяти пасивно, і навіть агресивно.

Номер слайду 6

Ознаки і наслідки різних стилів поведінки

Номер слайду 7

Ознаки і наслідки різних стилів поведінки

Номер слайду 8

Пасивні люди не вміють відстояти себе і зазвичай не можуть нікому відмовити, навіть якщо пропозиція невигідна для них або є небезпечною. Вони легше піддаються впливу реклами і оточення, більше ризикують стати жертвою шахраїв, бути залученими до небезпечної компанії, секти тощо. Агресивні люди нехтують ввічливістю, вдаються до погроз, лайки і фізичної сили. Через це їх не люблять, бояться, уникають і можуть звинуватити навіть у тому, чого вони не робили. Часто прямолінійність, жорсткість і напористість в спілкуванні не тільки межують з грубістю, але і маскують внутрішню нерішучість людини Асертивність – це вміння відстояти себе у міжособистісних стосунках, поважаючи свої права і права інших людей. Це вміння домовлятися, враховуючи інтереси усіх сторін, вміння ввічливо відмовитися від того, що не підходить, і рішуче - від того, що може бути небезпечним. Це впевнений, партнерський («на рівних») стиль спілкування.

Номер слайду 9

Асертивність - це вміння спокійно, без сорому, без уникнення, без фантазування, без страху і т.д: говорити про себе добре говорити про власні недоліки визнавати власні помилки і перепрошувати виражати власні почуття в ставленні до інших виражати тимчасові емоційні стани в ставленні до інших просити про щось, чого ми хочемо, або що нам належить відмовляти в чомусь комусь приймати компліменти приймати критику і негативні оцінки вміти завершувати важкі справи і розмови вміти реагувати на трагедії в житті інших людей.

Номер слайду 10

висловлювати свої думки, почуття і пропозиції без звинувачень; без проблем попросити про послугу чи допомогу; без почуття провини відмовитися від того, що не підходить; краще розуміти почуття і проблеми інших людей; легше знаходити шляхи до порозуміння; підтримувати рівноправні стосунки; спокійно не погодитися з почутим; запобігати маніпуляціям; висловитися на захист іншої людини. В класичних ситуаціях, коли люди поводяться неасертивно, вони дістають те, ЧОГО НЕ ХОТІЛИ, потрапляють в ситуацію, ЯКОЇ НЕ ХОТІЛИ, дозволяють ПРИЙНЯТИ РІШЕННЯ ЗА СЕБЕ.

Номер слайду 11

Мої права Права інших людей Я маю право нести відповідальність за свої дії Інші люди мають право нести відповідальність за свої дії. Я не відповідаю за дії інших Я маю право на помилки Інші люди теж мають право на помилки Я маю право бути собою Інші люди мають право бути самими собою Я маю право на ставлення з повагою Інші люди мають право на ставлення з повагою Я маю право мати та виражати свої почуття, думки і точку зору Інші люди мають право мати і виражати свої почуття, думки й точку зору Я маю право сказати «Ні» й не почуватися через це винним Інші люди мають право сказати «Ні» й не почуватися через це винними Я маю право змінити свою думку Інші люди теж мають право змінити свою думку Я маю право казати «Я не знаю» Інші люди теж мають право казати «Я не знаю» Я маю право відчувати злість та говорити про це Інші люди мають право відчувати злість і говорити про це Я маю право, щоб мої потреби були такими ж важливими, як і потреби інших Інші люди мають право, щоб їхні потреби були такими ж важливими, як і мої Я маю право робити те, що інші не схвалюють Інші люди мають право робити те, що я не схвалюю Я маю право запитувати «Чому?» і «Чому ні?» Інші люди мають право запитувати «Чому?» і «Чому ні?» Я маю право просити про допомогу Інші люди мають право просити про допомогу Я маю право казати «Я не зрозумів» Інші люди мають право казати «Я не зрозумів»

Номер слайду 12

Будьте вічним донором, віддавайте своє серце іншим. Не переставайте пити із джерела мудрості; сіяти розумне, добре, вічне; збирати перлини досвіду, діаманти духовності, плоди творчості; не втрачайте людяності, любові, віри; дбайте про щасливе майбутнє, будуючи розумне сучасне.

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
19 листопада 2022
Переглядів
631
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку