Година спілкування: «Акцентуації характеру»

Про матеріал
Цільова група - підлітки та старшокласники. Акцентуації характеру є закономірним явищем у юнацькому та підлітковому віці та визначаються дослідниками як нормальна особливість характеру, за якої окремі його риси надмірно посилені. Мета: сприяти самопізнанню особливостей характеру, своїх сильних і слабких сторін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: практичний психолог ДНЗ «ХПТУ ім. Й.П.Станька» Мирослава Покрищук

Номер слайду 2

Відоме прислів’я твердить:

Номер слайду 3

Акцентуації характеру в підлітковому віці У кожної людини є позитивні і негативні риси характеру: Характер – це психічна якість особистості, яка визначає лінію поведінки людини і виражається в її ставленні до навколишнього світу, інших людей і до самої себе. Характер – це особливі прикмети, риси, яких людина набуває в суспільстві.

Номер слайду 4

Акцентуація є варіантом психічного здоров'я, який характеризується особливою вираженістю, загостреністю, непропорційністю деяких рис характеру у структурі особистості і приводить її до певної дисгармонії. Акцентуації характеру є закономірним явищем у юнацькому та підлітковому віці та визначаються дослідниками як нормальна особливість характеру, за якої окремі його риси надмірно посилені. Тип акцентуації вказує на “слабкі місця” характеру.

Номер слайду 5

Фактори, що впливають на формування акцентуацій характеру Соціальне оточення Криза спілкування у підлітків Дисгармонійні уявлення про себе Несформованість спонукальної сфери Стан здоров'я Неможливість задоволення особистих потреб Умови виховання Професійна діяльність

Номер слайду 6

явна акцентуація - крайній варіант норми. Проблемні риси характеру досить виражені впродовж усього життя, в ситуаціях і проблемних, і благополучних. 2) прихована акцентуація - звичайний варіант норми. Проблемні риси характеру цього типу проявляються в основному у важких життєвих ситуаціях, в стресі і конфліктах, хоча у благополучних обставинах перед нами може бути цілком мила людина. Згідно з А. Є. Лічко, по мірі вираженості можна виділити два види акцентуації :

Номер слайду 7

По класифікації А.Є.Лічко, можна виділити наступні типи акцентуації характеру : Гіпертимний тип Циклоїдний тип Лабільний тип Астено-невротичний тип Сенситивний тип Психастенічний тип Шизоїдний тип Епілептоїдний тип Істероїдний тип Нестійкий тип Конформний тип

Номер слайду 8

Постійна ознака - гарний настрій. Енергійний. Дружба поверхнева, душа компанії. Незлопам'ятний. Романтик. Щирий. Справедливий. Легко уживається з іншими. Кар'єри не робить. Організатор непоганий, але тимчасово. Працелюбний у складі команди. Мова швидка, нечленороздільна. Пам'ять і ерудиція посередня. Легко піддається впливу. Сміливий.

Номер слайду 9

Часті періодичні зміни настрою. Товариські у період піднесеного настрою. Замкнуті в період пригніченого настрою. Виявляють підвищену чутливість до докорів. Погано переносять публічні приниження У них помітна млявість, занепад сил. Спілкування з оточуючими починає їх обтяжувати, компаній уникають. Скаржаться на нудьгу, Проявляється схильність закидати справи. У підвищеній, гіпертимній фазі такі люди вкрай схожі на гіпертимів.

Номер слайду 10

Виражена мінливість настрою, він змінюється часто і з незначних причин. Багата чуттєва сфера, вони дуже чутливі до знаків уваги, вдячності, похвали і заохочень. Не схильні до ролі лідера в групі. Самооцінка відрізняється щирістю і вмінням правильно визначати риси свого характеру. Їхня слабка сторона проявляється при емоційному відкиданні з боку близьких людей, втраті близьких і розлуки з тими, до кого вони прив'язані. Такі індивіди демонструють товариськість, добродушність, щиру прихильність і соціальну чуйність. Цікавляться спілкуванням, тягнуться до своїх однолітків.

Номер слайду 11

Швидка втомлюваність Дратівливість, несподівані афективні спалахи. Низька самооцінка. Хвороблива самолюбність. Прислуховуються до найменших тілесних відчуттів, охоче лікуються. Акуратні і дисципліновані. Шукають компанію, але швидко від неї втомлюються. Надають перевагу самотності або спілкуванню з одним близьким другом. Боязкість. Невпевненість. Недовірливість. Накопичують дрібні образи, які потім прориваються в спалахах гніву і роздратуванні на близьких.

Номер слайду 12

Надмірна вразливість. Почуття власної неповноцінності. У собі бачать багато недоліків, особливо в сфері морально-етичних і вольових якостей. Боязкі. Сором'язливі. Низька самооцінка. Часто в підлітковому віці стають об'єктами насмішок. Легко здатні виявляти доброту, спокій і взаємодопомогу, стежать за реакціями інших. Виконавчі і віддані. Дуже товариські, комунікабельні. Для них важливо соціальне визнання.

Номер слайду 13

Нерішучість. Схильність до нескінченних роздумів. Тривожна підозрілість у вигляді побоювань за майбутнє. Схильність до самоаналізу. Легко виникають нав'язливі побоювання. Психологічним захистом від постійної тривоги за майбутнє стають прикмети і ритуали, а також педантизм і формалізм, прагнення все наперед передбачити. Не переносять високих вимог і тягарю відповідальності за себе й інших. Демонструють акуратність і розсудливість. Характерною рисою для них є самокритичність і надійність. Рівний настрій без різких змін.

Номер слайду 14

Замкнутість і недостатність інтуїції у спілкуванні. Важко встановлюють емоційні контакти. Мають стабільні та постійні інтереси. Вельми небагатослівні. Це - людина-формула. Мислення оригінальне, але непослідовне. У творчості важливий процес, а не результат. У науці - генератори ідей. Погано відчувають інших. Творці смислового гумору (у т. ч. чорного). Дерев'яна маска на обличчі. Відсутність іміджу. Сім'я - додаток до інтелектуального буття. На столі творчий безлад. Тяжіє до теоретичних досліджень і обчислень.

Номер слайду 15

Схильність до періодів злісно-нудного настрою з роздратуванням, яке накипає,. У групі намагається встановити порядок, вигідний для себе. Прагне до домінування над однолітками. Дріб'язкова акуратність, скрупульозність, допитливе дотримання всіх правил. Мова виразна. Мислення стандартне. Стриманий, але вибуховий. Ультимативний. Моралізатор. Консерватор. Наводить справедливість. Надійний. Сім'янин. Мій будинок - моя фортеця. Схильність до азартних ігор. Ретельний, уважний до свого здоров'я. Пунктуальний. У інтимно-особистісній сфері яскраво виражаються ревнощі.

Номер слайду 16

Егоцентризм, ненаситна жага уваги присутніх до своєї особи. Потреба викликати здивування, захоплення, пошану, співчуття. Артистизм, уява, легкість того, що уживається у будь-яку роль . Відсутність об'єктивності по відношенню до інших і до самого себе. Характерна легкість самовиправдання, природний самообман. Істероїди - частіше жінки. Істероїд – це художник життя. Завзятий. Ініціативний. Комунікативний. Вони вибирають найпопулярніші захоплення, які легко міняють на ходу. Лідерами вони стають на годину, бо перед труднощами пасують. Друзів легко зраджують.

Номер слайду 17

Рано виникає підвищений потяг до задоволень, розваг, бездіяльності, неробства. Їх ідеал - залишитися без контролю зі сторони і бути наданим самому собі. Вони товариські, відкриті, послужливі. Дуже багато говорять. Охоче підкоряються і наслідують тих, чия поведінка обіцяє насолоду, веселість і зміну легких вражень. Вони легко йдуть на дрібні порушення, крадіжки, хуліганство і постійно готові увесь вільний час проводити у вуличних компаніях. Глибокої любові до близьких ніколи не відчувають. До сімейних турбот і негараздів ставляться байдуже. Нездатні самі зайняти себе, погано переносять самотність.

Номер слайду 18

Постійна і надмірна пристосованість до свого безпосереднього оточення. Життєве правило - думати, "як всі", поступати, "як всі". Від присутніх намагаються ні в чому не відстати, але не люблять виділятися, забігати наперед. У хорошому колективі стають непоганими людьми, старанними працівниками. У поганій компанії засвоюють її звичаї і звички, манери поведінки. Доброзичливі. Дисципліновані і неконфліктні. Шкідливі звички залежать від ставлення до них у найближчому соціальному колі. Адаптація у них спочатку відбувається досить важко. Конформні підлітки "за компанію" легко спиваються, можуть бути втягнені в групові правопорушення.

Номер слайду 19

До запропонованих картинок підберіть слова-відповіді акцентуацій характеру. гіпертимний тип істероїдний тип психастенічний тип епілептоїдний тип 1 2 3 4

Перегляд файлу

Година спілкування: «Акцентуації характеру»


Мета:  сприяти самопізнанню особливостей характеру, своїх сильних і слабких сторін, формувати уміння виробляти бажані риси характеру, виховувати бажання до самовдосконалення.

 

Обладнання: тематична презентація Microsoft Office Power Point, мультимедійний проектор.

Хід заняття

І. Організаційний момент.

Привітання психолога з учнями. Ознайомлення із темою години спілкування.

(слайд №1)

ІІ. Основна частина

  1. Вступне слово психолога.

 (слайд № 2)

  •      Відоме прислів’я твердить: "Посієш випадок – пожнеш звичку. Посієш звичку – пожнеш характер. Посієш характер – пожнеш долю”.
  •      Сьогодні ми поговоримо з вами про підлітковий вік, особливості характеру підлітків, його сильні та слабкі сторони.
  •      Підлітковий період є важливим етапом психічного та особистісного розвитку. Він характеризується особливою соціальною ситуацією, видами діяльності, новоутвореннями, специфічним перебігом кризи. Значні зміни відбуваються у розвитку інтелектуальної, спонукальної та емоційно-вольової сфер, у становленні самосвідомості.
  1. Акцентуації характеру в підлітковому віці.

(слайд № 3)

  •      Характер – це психічна якість особистості, яка визначає лінію поведінки людини і виражається в її ставленні до навколишнього світу,інших людей і до самої себе. Характер – це особливі прикмети, риси, котрих людина набуває в суспільстві.
  •      Вам відомо, що у кожної людини є позитивні і негативні риси характеру. Деякі риси можуть бути розвинуті надміру, і це призводить до формування так званих акцентуйованих рис характеру.

(слайд № 4)

  •      Іншими словами, акцентуація є варіантом психічного здоров'я (норми), який характеризується особливою вираженістю, загостреністю, непропорційністю деяких рис характеру у структурі особистості  і приводить її до певної дисгармонії.
  •        Акцентуації характеру є закономірним явищем у юнацькому та підлітковому віці та визначаються дослідниками як нормальна особливість характеру, за якої окремі його риси надмірно посилені.

 

  1. Фактори, що впливають на формування акцентуацій характеру. 

Тип акцентуації вказує на “слабкі місця” характеру.

- Які чинники (фактори) впливають на виникнення акцентуацій характеру? (Учні називають свої варіанти відповідей)

Акцентуації характеру можуть "переходити" від однієї людини до іншої під впливом різних факторів: особливостей сімейного виховання, соціального оточення, професійної і навчальної діяльності, психофізіологічних особливостей фізичного здоров'я тощо.

(слайд № 5)

На появу виражених особистісних особливостей впливають такі фактори:

Соціальне оточення. Особливо важливо це в дитинстві, коли дитина сліпо копіює поведінку дорослих, переймаючи властиві їм способи реагування.

Умови виховання. Розвиток певної акцентуації характеру, негативних тенденцій у поведінці підлітка часто спричинюють безконтрольність або домінуюча гіперопіка дорослих, жорсткі стосунки, надмірність вимог і очікувань стосовно дитини, страх утрати її, дефіцит любові і спілкування з підлітком та ін.

Криза спілкування у підлітків. У цьому віці коло взаємодій з оточуючими значно перевершує психологічну компетентність особистості, що може призводити до психологічного дискомфорту і його компенсації шляхом акцентуації характеру.

Неможливість задоволення особистих потреб. Перешкоди в їх досягненні, Авторитарний стиль спілкування у навчальному закладі, сім’ї, домінування методів примусу в навчанні є недопустимими, оскільки можуть спровокувати конфліктні ситуації, найрізноманітніші форми дезадаптивної поведінки підлітків — нехтування чи незнання норм соціальної взаємодії.

 Дисгармонійні уявлення про себе. До них відносяться несформованість думки про себе, неадекватні самооцінка і рівень вимог, комплекс неповноцінності.

Несформованість спонукальної сфери. Це відсутність стійких інтересів і цілей, несформованість соціально цінних потреб і норм, невміння адекватно задовольняти актуальні потреби, одержувати справжнє задоволення тощо. Цей фактор дуже актуальний в підлітковому віці.

Стан здоров'я. Хронічні захворювання, особливо патологія нервової системи, вроджені або набуті фізичні дефекти.

Професійна діяльність також може чинити сильний вплив на особливості особистості. Часто помічають професійні деформації характеру у лікарів, педагогів, акторів, військових.

 

 (слайд № 6)

Згідно з А. Є. Лічко, по мірі вираженості можна виділити два види  акцентуації :

1) явна акцентуація - крайній варіант норми. Проблемні риси характеру досить виражені впродовж усього життя, в ситуаціях і проблемних, і благополучних.

2) прихована акцентуація - звичайний варіант норми. Проблемні риси характеру цього типу проявляються в основному у важких життєвих ситуаціях, в стресі і конфліктах, хоча у благополучних обставинах перед нами може бути цілком мила людина.

 

  1. Характеристика типів акцентуацій по класифікації А.Є. Лічко.

 (слайд № 7)

По класифікації А.Є.Лічко, можна виділити наступні типи акцентуації характеру :

Гіпертимний тип

Циклоїдний тип

Лабільний тип

Астено-невротичний тип

Сенситивний тип

Психастенічний тип

Шизоїдний тип

Епілептоїдний тип

Істероїдний тип

Нестійкий тип

Конформний тип

 

(слайд № 8)

1.Гіпертимний тип

Постійна ознака - гарний настрій. Енергійний. Дружба поверхнева, душа компанії. Незлопам'ятний. Романтик. Щирий. Справедливий. Легко уживається з іншими. Кар'єри не робить. Організатор непоганий, але тимчасово. Працелюбний у складі команди. Мова швидка, нечленороздільна. Пам'ять і ерудиція посередня. Авантюрист. Творчість примітивна, нехитра. Самоуки. Воля сильна. Легко піддається впливу. Сміливий. Не прагне справити враження. Рівень домагань невеликий.

Гіпертимний (надактивний) тип акцентуації виражається в постійному підвищеному настрої і життєвому тонусі, нестримній активності і жадобі спілкування, в тенденції розкидатися і не доводити почате до кінця. Люди з гіпертимною акцентуацією характеру не переносять одноманітної обстановки, монотонної праці, самотності та обмеженості контактів, неробства.

(слайд № 9)

2.Циклоїдний тип.

Людям цього типу властиві досить часті періодичні зміни настрою. У період піднесеного настрою вони бувають товариськими, а в період пригніченого - замкнутими. При спаді настрою такі люди виявляють підвищену чутливість до докорів, погано переносять публічні приниження, у них помітна млявість, занепад сил, спілкування з оточуючими починає їх обтяжувати, компаній уникають, скаржаться на нудьгу, проявляється схильність закидати справи. У підвищеній, гіпертимній фазі такі люди вкрай схожі на гіпертимів, помітні невластиві їм звичайно жарти і бажання всюди встигнути, вони ініціативні, життєрадісні і товариські.

 

 

(слайд № 10)

  1.   Лабільний тип.

Лабільний тип акцентуації має вкрай виражену мінливість настрою, він змінюється часто і з незначних причин. Люди з лабільною акцентуацією мають багату чуттєву сферу, вони дуже чутливі до знаків уваги, вдячності, похвали і заохочень - усе це доставляє їм щиру радість, але зовсім не спонукає до зарозумілості. Не схильні до ролі лідера в групі. Самооцінка відрізняється щирістю і вмінням правильно визначати риси свого характеру. Їхня слабка сторона проявляється при емоційному відкиданні з боку близьких людей, втраті близьких і розлуки з тими, до кого вони прив'язані. Такі індивіди демонструють товариськість, добродушність, щиру прихильність і соціальну чуйність. Цікавляться спілкуванням, тягнуться до своїх однолітків.

         (слайд № 11)

  1.   Астено-невротичний тип.

Основні риси: швидка втомлюваність, дратівливість, низька самооцінка, хвороблива самолюбність. Втомлюваність особливо виявляється при розумових заняттях або при фізичних і емоційних напруженнях. Дратівливість веде до несподіваних афективних спалахів, легко змінюється покаянням і сльозами. Такі люди уважно прислуховуються до найменших тілесних відчуттів, охоче лікуються. Вони акуратні і дисципліновані.

Шукають компанію, але швидко від неї втомлюються і надають перевагу самотності або спілкуванню з одним близьким другом.  Боязкість, невпевненість, недовірливість - і одночасно крайня нетерплячість через ту ж саму невпевненість в собі. Дрібні образи накопичуються, потім прориваються в спалахах гніву і роздратуванні на близьких. Потім - розкаюється.

       (слайд № 12)

  1.   Сенситивний тип.

Для цього типу характерні дві головні риси: надмірна вразливість і почуття власної неповноцінності. У собі бачать багато недоліків, особливо в сфері морально-етичних і вольових якостей. Відрізняються боязкістю, сором'язливістю, низькою самооцінкою. Часто в підлітковому віці стають об'єктами насмішок. Вони легко здатні виявляти доброту, спокій і взаємодопомогу, стежать за реакціями інших. Виконавчі і віддані. Дуже товариські, комунікабельні. Їхні інтереси лежать в інтелектуально-естетичної сфері, їм важливо соціальне визнання.

      (слайд № 13)

6.     Психастенічний тип.

Головними рисами психоастенічного типу є нерішучість, схильність до нескінченних роздумів, тривожна підозрілість у вигляді побоювань за майбутнє, схильність до самоаналізу, легко виникають нав'язливі побоювання. Психологічним захистом від постійної тривоги за майбутнє стають прикмети і ритуали, а також педантизм і формалізм, прагнення все наперед передбачити. Психастеніки не переносять високих вимог і тягарю відповідальності за себе й інших. Такі суб'єкти демонструють акуратність і розсудливість, характерною рисою для них є самокритичність і надійність. У них зазвичай рівний настрій без різких змін.

   

  (слайд № 14)

  1. Шизоїдний тип.

Головними рисами є замкнутість і недостатність інтуїції у спілкуванні. Вони важко встановлюють емоційні контакти. Мають стабільні та постійні інтереси. Вельми небагатослівні. Це - людина-формула. Мислення оригінальне, але непослідовне. У творчості важливий процес, а не результат. У науці - генератори ідей. Погано відчувають інших. Творці смислового гумору (у т. ч. чорного). Дерев'яна маска на обличчі. Відсутність іміджу. Сім'я - додаток до інтелектуального буття. На столі творчий безлад. Тяжіє до теоретичних досліджень і обчислень. Можуть проявляти схильність до вживання алкоголю, що ніколи не супроводжується відчуттям ейфорії.

        (слайд № 15)

  1. Епілептоїдний тип.

Головною рисою епілептоїдного типу є схильність до періодів злісно-нудного настрою з роздратуванням, яке накипає, і пошуком об'єкта, на котрому можна зірвати злість. У групі намагається встановити порядок, вигідний для себе.

Найважчий для нього - підлітковий вік, коли частий поганий настрій копиться в душі тугою і злістю і готово вибухнути по будь-якій дрібниці. Прагнуть до домінування над однолітками.

Дріб'язкова акуратність, скрупульозність, допитливе дотримання всіх правил, навіть на шкоду справі, допікають оточуючих.

Мова виразна. Мислення стандартне. Стриманий, але вибуховий. Любить порядок. Ультимативний. Моралізатор. Консерватор. Наводить справедливість. Надійний. Сім'янин. Мій будинок - моя фортеця. Серед захоплень може бути відзначена схильність до азартних ігор.

Вони не переносять непокори собі і матеріальних втрат. Втім, вони ретельні, уважні до свого здоров'я і пунктуальні. У нього рано і сильно прокидається сексуальний потяг, але в зв'язках він обережний через страх "підчепити заразу". У інтимно-особистісній сфері у них яскраво виражаються ревнощі. Часті випадки алкогольного сп'яніння з вихлюпуванням гніву і агресії.

        (слайд № 16)

  1. Істероїдний тип.

Головні риси - егоцентризм, ненаситна жага уваги присутніх до своєї особи, потреба викликати здивування, захоплення, пошану, співчуття,  артистизм, уява, легкість того, що уживається у будь-яку роль і будь-яку придуману правду, відсутність об'єктивності по відношенню до інших і до самого себе. Характерна легкість самовиправдання, природний самообман. Істероїди - частіше жінки.

Істероїд – це художник життя. З підвищеною емоційністю, тонкими почуттями і образним мисленням, він творить яскраву картину зі всього, до чого він торкається.

Для них характерні завзятість, ініціативність, комунікативність та активна позиція. Вони вибирають найпопулярніші захоплення, які легко міняють на ходу.  Лідерами вони стають на годину, бо перед труднощами пасують, друзів легко зраджують.

Улюблені, розпещені з дитинства, на подив своїх батьків, вони платять їм холодністю, а то і злобою.

      (слайд № 17)

  1.          Нестійкий тип.

Рано виникає підвищений потяг до задоволень, розваг, бездіяльності, неробства. Їх ідеал - залишитися без контролю зі сторони і бути наданим самому собі. Вони товариські, відкриті, послужливі. Дуже багато говорять. Охоче підкоряються і наслідують тих, чия поведінка обіцяє насолоду, веселість і зміну легких вражень.

Вони легко йдуть на дрібні порушення, крадіжки, хуліганство і постійно готові увесь вільний час проводити у вуличних компаніях. Їх тягне до асоціальних людей, вони рано починають палити і пити, а потім використовують і сильніші сурогати "веселого життя" - наркотики.

Глибокої любові до близьких ніколи не відчувають. До сімейних турбот і негараздів ставляться байдуже. Нездатні самі зайняти себе, погано переносять самотність.

       (слайд № 18)

  1.  Конформний тип.

Головна риса цього типу - постійна і надмірна пристосованість до свого безпосереднього оточення. Життєве правило - думати, "як всі", поступати, "як всі". Від присутніх намагаються ні в чому не відстати, але не люблять виділятися, забігати наперед. Намагаючись завжди відповідати своєму оточенню, зовсім не можуть йому протистояти.

У хорошому колективі стають непоганими людьми, старанними працівниками. У поганій компанії засвоюють її звичаї і звички, манери поведінки.

Люди з таким типом акцентуації доброзичливі, дисципліновані і неконфліктні. Шкідливі звички залежать від ставлення до них у найближчому соціальному колі, на яке вони орієнтуються при формуванні своїх цінностей. Хоча адаптація у них спочатку відбувається досить важко, але коли вона здійснилася, нове середовище стає таким же диктатором поведінки, яким раніше було колишнє. Конформні підлітки "за компанію" легко спиваються, можуть бути втягнені в групові правопорушення.

ІІІ. Заключна частина.

(слайд № 19) (перевірка правильних відповідей – клацанням миші у презентації)

  • До запропонованих картинок підберіть слова-відповіді  акцентуацій характеру.

C:\Documents and Settings\userPC\Рабочий стол\Методичка сирі матеріали\Акцентуації характеру\гіпертимний тип.jpg  C:\Documents and Settings\userPC\Рабочий стол\Методичка сирі матеріали\Акцентуації характеру\істероїдний тип.jpg  C:\Documents and Settings\userPC\Рабочий стол\Методичка сирі матеріали\Акцентуації характеру\психастенічний тип.jpg      C:\Documents and Settings\userPC\Рабочий стол\Методичка сирі матеріали\Акцентуації характеру\епілептоїдний тип.jpg

           Гіпертимний                Істероїдний         Психастенічний      Епілептоїдний

zip
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
2773
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку