Презентація Microsoft PowerPoint "Темперамент людини"

Про матеріал
Тематична презентація буде корисною педпрацівникам закладів освіти для ознайомлення про особливості темпераменту (її можна використати під час години спілкування з учнями, на батьківських зборах, методоб'єднаннях педагогів тощо)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Темперамент людини Підготувала:практичний психолог. ДНЗ «ХПТУ ім. Й. П. Станька» Мирослава Покрищук

Номер слайду 2

Для чого потрібно знати темперамент учня?Знати темперамент учня – мати індивідуальний підхід,“інструкцію” до взаємодії з ним.

Номер слайду 3

Визначення поняття «темперамент»Темпера́мент (лат. temperamentum — «належне співвідношення частин») — вроджена (біологічно зумовлена) і незмінна властивість людської психіки, що визначає реакцію людини на інших людей та на обставини. Темперамент –  сукупність індивідуально-психологічних характеристик, що виявляються у силі, швидкості та врівноваженості нервових процесів. Темперамент становить основу розвитку характеру.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Звичайно, в природі основні типи темпераменту в чистому вигляді проявляються вкрай рідко. Кожна людина поєднує в собі риси мінімум двох типів.

Номер слайду 7

Таблиця. Характеристики типів темпераменту. Характеристики. Холерик. Сангвінік. Флегматик. Меланхолік. Переклад з латинськоїЖовч. Кров. Слиз. Чорна жовч. Образне порівняння. Могутній потік, який скидає свої води зі скеліБіг могутньогопотоку. Спокійна течія повноводної ріки. Струмок, здатний перетворитись вболото. Урівноваженість. Неврівноважений. Урівноважений. Дуже врівноважений. Дуже неврівноважений. Емоційніпереживання. Сильні, короткочасніПоверхневі, короткочасніСлабкіГлибокі,довготриваліНастрій. Нестійкий, з домінуванням оптимізму. Стійкий, життєрадісний, веселий. Стійкий, без великих радощів і печалей. Нестійкий, з домінуванням песимізму. Мова. Дуже голосна. Голосна. Монотонна. Тиха. Терпіння. Слабке. Помірне. Дуже велике. Дуже слабке. Адаптація. Добра. Відмінна. Повільна. Погано адаптується. Комунікабельність. Нерівномірно комунікабельний. Комунікабельний. Некомунікабельний. Замкнутий. Агресивність. Агресивний. Миролюбний. СтриманийІстеричний

Номер слайду 8

Ставлення до критики. Збуджене. Спокійне. Байдуже. Образливе. Активність. Пристрасний. Енергійний (діловий чи марнослівний)Невтомнийтрудівник. Нерівномірноактивний. Ставлення до загрози. Бойове, ризиковане. Обачливе, безризику. Холоднокров-не, незворушне. Тривожне, розгублене, пригнічене. Спосіб досягнення мети. Енергійно, з повною віддачею. Швидко, з діями без перешкод. Поступово,наполегливо. Слабко, з ухилянням від перешкод. Самооцінка. Значна переоцінка. Деяка переоцінка. Реальна оцінка. Недооцінка. Сугестивність (здатність до навіювання)Помірна. Невелика. Слабка. Велика. ОсобливостіВелика життєва енергія, висока дратівливість, повільна заспокійливість, гарячковість, нестриманість, нетерплячість, прямолінійність, невміння володіти собою. Жвавість, рухливість, веселість, балакучість, розвинута уява, вразливість, швидка зміна емоцій, легкість в подоланні перешкод, легка адаптовність до нових умов. Повільність, спокійність, терплячість, витривалість, слабкий зовнішній вияв почуттів, важко переходить від одного виду діяльності до іншого, важке звикання до зміни в навколиш-ньому середовищі, до нових людей в спілкуванніСлабкий вияв почуттів,замкнутість, надання переваги самотності, несміливість, невпевненість у собіДілові якостіЕнергійність, ініціативність, азартно береться за роботу, швидко долає перешкоди, вирішує проблеми. Продуктивний в цікавій роботі, вміє захоплювати, вести за собою людей, підтримувати гарну атмосферу в колективіЦілеспрямований, наполегливий, продуктивний, відданий роботі, володіє високим почуттям відповідальностіВ’ялий, може працювати успішно тільки за сприятливих умов і на межі своїх можливостей

Номер слайду 9

Прояв властивостей особистості в залежності від темпераменту Роль у спілкуванні Самооцінка Впевненість у собі Дружба і кохання Рух і хода Апетит Сон

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

АПЕТИТ

Номер слайду 17

Настрій у людей з різним типом темпераменту. Спілкуючись з людьми, ми часто помічаємо, що проводити час з одними нам легко, а з іншими про невимушеності не може бути й мови. Така сумісність людей безпосередньо залежить від типів темпераменту: когось притягують життєрадісні сангвініки, інших - запальні і нетерплячі холерики, мовчазні і педантичні флегматики, чутливі меланхоліки. Темперамент - поняття постійне.  Він визначає емоційний стан людини, впливає на її поведінку в суспільстві і, звичайно, на зміну настрою. Спосіб сприйняття людиною життя і подій, що відбуваються, безпосередньо залежать від типу темпераменту.

Номер слайду 18

САНГВІНІК Людину-сангвініка відрізняє швидкість реакцій і часта зміна емоційних станів, що не накладають глибокого відбитку на її особистість. Це означає, що життєрадісний по натурі, він легко впадає у відчай, який через лічені хвилини змінюється новим сплеском позитивних емоцій. Характер сангвініка непостійний, як і його настрій. Така людина легка на підйом, але так само швидко остигає і втрачає інтерес. Незважаючи на часту зміну емоцій, негатив не затримується в пам'яті сангвініка: він легко розлучається з образами, не впадає в затяжні депресії.  Гарний настрій і здатність знаходити позитив у будь-якій ситуації - відмінна риса людей даного типу темпераменту.  Товариськість, балакучість, безтурботність та ініціативність сангвініків не можуть не приваблювати. Незважаючи на відкритість і «легкий» характер екстравертів, різка зміна настрою сангвініків ускладнює їх взаємовідносини з оточуючими, робить людей заручниками настрою.

Номер слайду 19

ХОЛЕРИК Як і сангвінікам, людям даного типу темпераменту властива часта зміна емоцій. Якщо на емоційну стабільність перших це не особливо впливає, то холерики завжди переживають подібні процеси глибше: їхня нервова система нестійка.  Спалахи почуттів, різка зміна емоцій - звичне для холерика явище. Пристрасність таких людей виражається в їх настрої. Почуття холерика знайдуть відображення і в його міміці, і у взаєминах з іншими людьми. Люди даного типу темпераменту - екстраверти, але легкозбудливі і неврівноважені, часто нестримані, дратівливі і запальні. Незважаючи на активність і пристрасть, з якою холерик береться за справу, він швидко виснажує свої запаси гарного настрою і натхнення. Поведінка холерика часто провокує виникнення конфліктних ситуацій. Раптова зміна настрою, різкість і прямолінійність, нетерпимість і нестриманість відштовхують оточуючих.

Номер слайду 20

ФЛЕГМАТИК На відміну від сангвініків і холериків, емоційна збудливість зовсім не притаманна флегматикам. Це люди зі стійкою психікою і спокійним темпераментом. Стабільність - основа його життя. Такі люди незворушні і непохитні, рідко виходять із себе. Настрій флегматиків рідко змінюється під впливом зовнішніх чинників; він, як і почуття людей даного типу, відрізняється завидною постійністю.  Флегматики - ідеальні подружжя, судді, члени журі і т.д. Такі люди рідко виходять з емоційної рівноваги, вважають за краще підтримувати хороші відносини без сварок.  Негативна сторона вічного спокою - рідкісні, але бурхливі емоційні спалахи. Флегматикам складно допускати в своє життя «нових» людей, для всіх вони привітні і ввічливі зовні, але замкнуті всередині. Як працівник, така людина більш ефективно працює сама, ніж в команді.  Флегматики - емоційно стійкі інтроверти.

Номер слайду 21

МЕЛАНХОЛІК Почуття меланхоліка стійкі, однак піддаються сильному емоційному впливу. Такі люди глибоко переживають, збирають образи, впадають в депресії і часто сумують. Їм не властива швидка зміна емоцій, меланхоліки довго виходять з певних емоційних станів.  Їх настрій легко зіпсувати; вразливість, схильність до впливу зовнішніх факторів змушують меланхоліків важко переживати те, що відбувається, бувають замкненими і нетовариські. Настрій меланхоліків частіше поганий, такі люди нерішучі, вони пасивні, нерідко сумніваються, не розкривають свої почуття.  Висока чутливість меланхоліків робить їх небайдужими до чужих переживань, вони тонкі психологи і часто творчі особистості.  Вразливість меланхоліків створює труднощі в спілкуванні з оточуючими.

Номер слайду 22

Сумісність різних типів темпераменту. У будь-яких взаєминах важливо знайти золоту середину. Народна мудрість про те, що протилежності притягуються, найкраще характеризує сумісність людей різних типів темпераменту. Запальний характер холерика чудово згладжує врівноважений флегматик . Позитив сангвініка і його здатність долати труднощі не дасть меланхоліку впадати в зневіру. У той же час, поєднання холерика і меланхоліка (враховуючи запальність першого і образливість останнього) тягне нерозуміння, прояв дратівливості. Подібний ефект часто проявляється і в парі сангвінік - флегматик. Позбутися від негативних наслідків можна, проявляючи відкритість і стриманість, послідовність і надійність. Поєднання двох екстравертів - сангвініка і холерика - призведе до частих конфліктів, адже кожен тип емоційний, ініціативний, здатний до лідерства. Пара флегматик - меланхолік , навпаки, занадто пасивна, їх відносини часто нудні і одноманітні. Поєднання двох однакових типів характеру найбільш болісно проявляється в парі холериків, трохи краще - сангвініків і максимально сприятливими є відносини флегматиків або меланхоліків .

Номер слайду 23

Вправа “Темперамент в малюнках”  Флегматик. Сангвінік. Холерик. Меланхолік. Флегматик. Меланхолік. Холерик. Меланхолік. Сангвінік

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
1218
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку