Презентація "Михайло Коцюбинський. Життєвий і творчих шлях письменника. "Тіні забутих предків""

Про матеріал

Михайло Коцюбинський є одним із найоригінальніших українських прозаїків. Він одним із перших в українській літературі усвідомив потребу її реформаторства в напрямі модерної європейської прози.

у літературі. Сучасник письменника, критик Сергій Єфремов так сказав про нього: «Людина культурна, до найменших подробиць, європеєць з голови до п'ят … був справжнім аристократом Духа без жодного силування з свого боку…».

М.Коцюбинський - автор автобіографічної новели "Інтермецо" , повісті "Тіні забутих предків", яка екранізована С.Параджановим

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Михайло Коцюбинський«Тіні забутих предків»Презентація до уроку української літератури у 10 класі Чулаківської ЗОШ І-ІІІст. Учитель – Т. Г. Руденко

Номер слайду 2

Миха́йло Миха́йлович Коцюби́нський  Народився 17 вересня 1864 р. у Вінниці. Батько, Михайло Матвійович, працював дрібним службовцем. Мати, Гликерія Максимівна Абаз, дуже любила сина, вкладала в нього всю душу..український письменник, громадський діяч, голова «Просвіти» в Чернігові

Номер слайду 3

Дитинство та юність майбутнього письменника минули в містечках і селах Поділля, куди переводили батька по службі. Освіту здобував у Барській початковій школі (1875 — 1876) та Шаргородському духовному училищі (1876 — 1880). Після закінчення Шаргородської семінарії у 1880 р. Михайло Коцюбинський поїхав до Кам’янця-Подільського, маючи намір навчатися в університеті, але ця мрія не здійснилася.

Номер слайду 4

У 1886–1889 він дає приватні уроки і продовжує навчатися самостійно, а 1891-го, склавши іспит екстерном при Вінницькому училищі на народного учителя, працює репетитором.

Номер слайду 5

Почав друкуватися в 1890 р. — львівський дитячий журнал «Дзвінок» опублікував його вірш «Наша хатка». У 1892–1896 був у складі Одеської філоксерної комісії. Потім працював у Криму. Згодом переїхав у Чернігів, де займав посаду діловода при земській управі.

Номер слайду 6

В Чернігові зустрів Віру Устимівну Дейшу, закохався, і вона стала його дружиною. У 1907 р. із анонімного листа дружина дізналася про стосунки чоловіка з Олександрою Аплаксіною та примусила його дати слово не кидати родину. Постійні матеріальні нестатки, конфлікти з владою та ще зажура долею коханої жінки, Олександри Іванівни Аплаксіної, молодшої за нього на 16 років, стали приводом написання автобіографічної новели «Інтермецо» в імпресіоністичному стилі.

Номер слайду 7

«Тіні забутих предків» — повість Михайла Коцюбинського, написана під враженням його перебування на Гуцульщині. У творі розповідається про кохання Івана й Марічки, українських Ромео та Джульєтти. Яскраво передано побут і життя гуцулів. Жанр -Повість. Написаний твір у 1911. Щоб правдиво показати життя гуцулів,М. Коцюбинський жив у селі Криворівня, цікавився звичаями й віруваннями місцевих жителів, зб

Номер слайду 8

вірменський і український кінорежисер, народний артист УРСР,лауреат Державної премії Україниім. Т. . Шевченка (1991, посмертно). Сергій Йосипович Параджанов Міжнародне визнання прийшло до С. Параджанова після екранізації в 1964 повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків». Фільм «Тіні забутих предків» був удостоєний призу на Всесоюзному кінофестивалі в Києві (1966).

Номер слайду 9

«Ті́ні забу́тих пре́дків» — український художній фільм режисера Сергія. Параджанова, відзнятий 1964 року на кіностудії ім. О. Довженка

Номер слайду 10

«Це один з найдивовижніших і найвитонченіших фільмів, які траплялося нам бачити протягом останніх років. Поетична повість на межі реальності й казки, дійсності й уяви, достовірності й фантазії… Уяві Параджанова, здається, немає меж. Червоні гілки дерев, геометрична композиція усередині корчми з нечисленним реквізитом на фоні білих стін, Палагна на коні під червоною парасолькою і з напіводягненими ногами, грубість похоронного ритуалу з обмиванням померлого тіла і сцена оргіастичних забав у фіналі… Параджанов відкриває у фольклорі, звичаях, обрядах самобутній культурний ритуал, у рамках якого дійсність реагує на турботу і трагедію особи». Журнал «Екран» (Польща), 1966 рік.

Номер слайду 11

На початку твору розповідається про закохану молоду пару — Івана та Марічку. Вони належали до ворогуючих гуцульських родів Палійчуків і Гутенюків, боротьба між якими тривала вже давно. Чи стало це на заваді їхньому коханню, дізнаєтеся прочитавши повість М. Коцюбинського «Тіні забутих предків»

Номер слайду 12

Виконавець головної чоловічої ролі, Івана,- Іван Миколайчук (1941–1987) — український актор, режисер, сценарист. Зіграв 34 ролі в кіно, написав дев'ять сценаріїв, зняв дві режисерські роботи, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка. Роль Івана Палійчука — це його перша роль у кіно.

Номер слайду 13

Виконавиця головної жіночої ролі, Марічки,- Лариса Кадочникова — українська і російська актриса театру й кіно, народна артистка України, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка. Зіграла 24 ролі в кіно.

Номер слайду 14

Фільм отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них — 24 гран-прі) у двадцять одній країні. Параджанову надсилали свої вітання Фелліні, Антоніоні, Куросава, а польський режисер Анджей Вайда став перед Параджановим на коліна й поцілував руку, дякуючи за цей шедевр.

Номер слайду 15

Естетичної насолоди вам від знайомства із повістю М. Коцюбинського “Тіні забутих предків” !

pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
20 квітня 2018
Переглядів
3048
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку