Презентація "Михайло Стельмах _Гуси-лебеді летять"

Про матеріал
Дана презентація допоможе учням доповнити та систематизувати знання з даного твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Михайло Стельмах. Повість«Гуси – лебеді летять»Підготувала. Я. В. Кеба

Номер слайду 2

Я простий сіроокий хлопчина – Син своєї нової землі,На мені галіфе з полотнини,І мені славно жити в селі.… тут сонце нанизує дніНа жита, на червону пшеницю,На гаї і на юність мою,І тому, як в казкову жар-птицю,Я закоханий в землю свою! Михайло Стельмах

Номер слайду 3

Михайло Стельмах«Гуси – лебеді летять». Автобіографічна повість про дитинство

Номер слайду 4

Михайло Панасович Стельмах народився 24 травня 1912 року в селі Дяківці Літинського повіту на Вінниччині в родині хлібороба.

Номер слайду 5

З дитячих років запали в душу хлопчика народні пісні, казки, думи, легенди. Хлопчик був закоханий у поетичний світ природи, праці й пісні завдяки матері, Ганні Іванівні. Саме вона посіяла в дитячу душу любов до всього живого.

Номер слайду 6

Коли Михайлику було 9 років, його віддали до школи. Хлопчик на той час уже вмів читати й писати, тому його одразу прийняли до другого класу. Найбільше його захопили дві книжки – «Кобзар» Тараса Шевченка і «Тарас Бульба» Миколи Гоголя. Перші літери хлопчик вивів виструганою з кленової гілочки ручкою і бузиновим чорнилом.

Номер слайду 7

З ніжністю він згадував батька, Панаса Дем’яновича, який носив його, босоногого, до школи на руках, бо через бідність родина не мала можливості придбати чоботи.

Номер слайду 8

А з яким теплом говорив Стельмах про свого діда Дем’яна – народного філософа й талановитого майстра. Також з любов’ю згадував бабусю і свій перший похід у церкву.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Музей М. Стельмаха в с. Дяківці відкрито 24 травня 1989 р. У музейній колекції є особисті речі письменника, документи, фотографії, кіно- та відеоматеріали, сувеніри, речі хатнього вжитку родини Стельмахів, меблі та книги з особистої бібліотеки Стельмаха, різноманітні видання його творів. 24 травня 2017 р. було відзначено 105-ту річницю від дня народження письменника.

Номер слайду 11

Літературне деревоповість. Повість – прозовий розповідний твір, за обсягом більший від оповідання, у якому розповідається про одну або кілька подій одного чи кількох головних героїв протягом досить тривалого часу.автобіографія. Автобіографія — опис автором свого особистого життя.

Номер слайду 12

1964 р. Тема твору: зображення долі українського села, першої половини 20 століття, епізодів із власного дитинства Стельмаха, коли йому було 9-10 років

Номер слайду 13

pptx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
1392
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку