Презентація "Микола Гоголь і Україна"

Про матеріал

Презентація "Микола Гоголь і Україна" виконана учнем 9 класу з метою повідомлення про зв'язок Миколи Васильвовича Гоголя з Україною, про вплив українських традицій на розвиток творчості письменника

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Гогольі УКРАЇНА(1809-1852)Роботу виконавучень 9-Б класу. Тульчинської ЗОШІ-ІІІ ступенів-ліцею з ПВФПСамойленко Дмитро

Номер слайду 2

Микола Васильович Гоголь народився 20 березня (1 квітня) 1809 року в містечку Великі Сорочинці Полтавської губернії. Миколою його назвали на честь чудотворної ікони Святого Миколая. Згідно з сімейними переказами він походив із старовинного українського козацького роду і був нащадком відомого козака Остапа Гоголя, що був у кінці XVII століття гетьманом Правобережної України.

Номер слайду 3

Остап Гоголь — український військовий діяч доби Хмельниччини і Руїни, полковник Кальницького, Подільського та Брацлавського полків, наказний гетьман Правобережної України. Один із пращурів письменника Миколи Гоголя. Остап Гоголь

Номер слайду 4

Родовід Батько Мати. Василь Афанасійович Марія Іванівна Гоголь -Яновський Гоголь-Яновська

Номер слайду 5

Гоголь про україну««Тепер я взявся за історію нашої єдиної бідної України. Ніщо так не заспокоює, як історія. Мої думки починають литися тихіше і стрункіше. Мені здається, що я напишу її, що я скажу багато того, що до мене не говорили». Н. В. Гоголь, 9 листопада 1833 року».

Номер слайду 6

Місця україни, в яких був гоголь. Церква Симеона Стовпника на Поварській, яку Гоголь в останні роки життя відвідував

Номер слайду 7

Видатні українціОпікуном навчального закладу був О. Безбородько, котрий залишив яскравий опис незабутнього враження, справленого юним Гоголем, що вступив туди 1821 р

Номер слайду 8

ВАСИЛЬ ЖУКОВСЬКИЙ

Номер слайду 9

Твори про україну. Збірка «Вечора на хуторі біля Диканьки» (Сорочинський ярмарок, Вечір проти Івана Купала, Травнева ніч, або Утоплена, Пропала грамота, Ніч перед Різдвом, Страшна помста, Іван Федорович Шпонька та його тітонька, Зачароване місце)

Номер слайду 10

Переклади та перекладачіМертві душіПерший переклад першого тому поеми українською мовою здійснив 1882 року Іван Франко[58]. У 1934 році його переклав Григорій Косинка (під редакцією В. Підмогильного), у 1935 році — переклад за редакцією А. Хуторяна, Ф. Гавриша, М. Щербака (два томи поеми). У 1948 році вийшов переклад за редакцією К. Шмиговського, а у 1952 році — переклад за редакцією І. Сенченка (два томи поеми).

Номер слайду 11

Переклади та перекладачіТарас БульбаІснує ряд перекладів повісті українською. Відповідно до покажчика «Микола Гоголь: українська бібліографія» виданому у 2009 році, існує доволі багато перекладів Гоголя з російської на українську мову. Так, у згаданій українській бібліографії Гоголя 2009 року, зазначається що перший український переклад повісті М. Гоголя «Тарас Бульба» (Львів, 1850) здійснено П. Головацьким[59] а найновіші переклади українською вийшли у вже в 2000-их роках. Микола Гоголь. Повісті Гоголя. Найкращі українські переклади у 2-х томах. (Тарас Бульба ввійшов у 2-ий том) (переклад М. Садовського та Максима Рильського, Ілюстрації: Кость Лавро, Владислав Єрко). — К.: «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2009. — 304 с. в кожному томі.

Номер слайду 12

письменники про гоголя. Овсянико-Куликовський Дмитро Миколайович: Гоголь «по-своему—живо и болезненно — чувствовал тяготу существования при данных порядках, отношениях, нравах, и можно сказать даже, ему по особенностям его душевной организации, было тошнее жить среди господствовавшей умственной тьмы и нравственной слепоты, чем многим в том числе и кое-кому из тех, которые принадлежали к передовым и просвещеннейшим людям эпохи».

Номер слайду 13

Письменники про гоголя. Анна Ахматова: Представить себе Гоголя никто не может. Тут всё непонятно от начала до конца. Из отдельных черт ничего не складывается. Даже Лермонтова легче вообразить себе: гусар, нахал… А Гоголя — ни за что. И никогда не поймут. А знаете, я догадалась, почему он со Смирнихой дружил: оба они без памяти любили Украину".

Номер слайду 14

пам’ятники в україніПам’ятник Гоголю в м. Миргород. Пам’ятник Гоголю в м. Яготин

pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Слоньовська О. В., Мафтин Н.В., Вівчарик Н.М., Курінна Н.С., Шевчук Л. Т.)
Додано
17 липня 2018
Переглядів
21596
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку