Презентація "Микола ГОГОЛЬ. Творчість уродженця України, місце його творчості на порубіжжі культур двох народів. Повість «Тарас Бульба»"

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів із життям і творчою діяльністю М. Гоголя, визначити її значення для української культури; опрацювати ідейний зміст програмового твору письменника; розвивати культуру спілкування, логічне мислення, пам’ять, уміння грамотно висловлювати власні думки, робити висновки; раціонально використовувати навчальний час; виховувати почуття поваги до творчості М. Гоголя, до рідної Батьківщини — країни визначних мистецьких талантів; прищеплювати інтерес до наслідків власної праці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тії слави козацькоїПовік не забудем!.. Т. Г. Шевченко. Микола ГОГОЛЬ. Творчість уродженця України, місце його творчості на порубіжжі культур двох народів. Повість «Тарас Бульба».

Номер слайду 2

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Звичайно ж, Гоголь - це російський письменник, але це - український геній. Ліна Костенко

Номер слайду 3

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Василь Гоголь-Яновський, батько

Номер слайду 4

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Косяровська Марія Іванівна, мати

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ніжинська гімназія вищих наук

Номер слайду 6

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Пам’ятник у Полтаві{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Пам'ятник у Миргороді

Номер слайду 8

Літературна спадщина письменника

Номер слайду 9

Перегляд відеофільму “Обличчя української історії”https://youtu.be/Xtb. Gj31 BZ6w

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Буктрейлер https://youtu.be/AGDT2 T3qk-U

Номер слайду 11

Історія створення. Микола Васильович довгий час виношував план «Тараса Бульби». У 1930 році, відчувши в собі сили до написання масштабної історичної повісті, він приступив до роботи. Через п’ять років була опублікована перша частина «Миргорода», куди увійшла авторська версія повісті. Однак письменник залишився вкрай незадоволений надрукованим варіантом. Протягом наступних семи років він займався правкою твору, кожен раз піддаючи жорсткій критиці свою працю. Він намагався виправдати сенс назви свого твору, втіливши в образі старого вояки весь український народ. Гоголь прагнув не тільки продемонструвати свій письменницький талант, а й, перш за все, проникнути в глибини характерів своїх персонажів, яскраво і точно передати ідеали описуваної епохи. В результаті кропіткої роботи відбулося значне збільшення обсягу твору від трьох до дев’яти глав.

Номер слайду 12

ДЖЕРЕЛА ПОВІСТІ «ТАРАС БУЛЬБА» « Опис України »Гійома де Боплана.« Історія про козаків запорізьких» Семена Мишецького. Списки українських літописів Самійла Величка,Григорія Грабянки. Народні пісні, легенди. Українська природа. Походження письменника.

Номер слайду 13

Час подій – ХV століття. Місце подій – Хутір Тараса Бульби, Запорізька Січ, фортеця Дубно, Варшава

Номер слайду 14

Микола Гоголь у повісті «Тарас Бульба» правдиво і яскраво зобразив Запорозьку Січ,козацький побут ХV – ХVІ ст., життя полкової старшини та побут запорожців. Микола Васильович писав про епоху,яку відділяло від нього кілька століть. З юних літ у душі Гоголя живе мрія про прекрасне, гармонійне життя вільних людей. Дійсність не мала з нею нічого спільного, тому він звертає свій погляд у минуле, до епохи національно – визвольних війн українського народу. Там,у минувшині, письменник знаходить те,чого марно шукає в сучасності і сучасниках: волелюбність,відданість Батьківщині. Тільки тут могли сформуватися могутні характери,справжня дружба і братерство.

Номер слайду 15

Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї.

Номер слайду 16

Виникнення козацтва пов'язане з утворенням Запорізької Січі. Часто селяни, не витримавши гніту, тікали від кабали на південь, на широкі степи, у пониззя Дніпра. На острові Хортиця, біля дніпровських порогів, виник укріплений табір селян-утікачів. Вони стали називатися запорозькими козаками, так як жили «за порогами» Дніпра. Захищаючись від ворогів, влаштовували засіки, тобто перепони із повалених дерев. Засіка – на українській мові «січ». Тому і табір їх став називатися Запорозькою Січчю.

Номер слайду 17

Запорозьке козацтво боролось і з польською шляхтою, і з турками, які часто нападали на ці землі. У цій упертій боротьбі за рідну землю формувались могутні характери, міцні натури, які привертали увагу Гоголя своєю відвагою і героїзмом.

Номер слайду 18

СЛОВНИКОВА РОБОТАКОЗАК - від татарського «кайзак» - вільна людина. СІЧ -укріпленийосередокнереєстрового. Війська. Запорозького Низового ІІ пол. XVI — к. XVIIIстоліття з дислокацією за порогами Дніпра.

Номер слайду 19

У мене в грудях серце б'ється рівно... Султане, цісарю, королю, царю!Ваш гнів довіку не злякає,І ваші милості мене не куплять. Чи жизнь, чи смерть, чи рай, чи пекло люте,Про все байдуже Байді Запорожцю.. Пантелеймон Куліш

Номер слайду 20

Клейноди Запорозької Січі. Пірнач, булава. Бунчук. Литавра. Козацька печатка. Козацькі корогви ( прапори )Козацькі клейноди – відзнаки, атрибути й символи військової та цивільної влади й окремих військових та цивільних урядів в Україні в XV – XVIII ст.

Номер слайду 21

Дмитро Вишневецький. Пам”ятник Д. Вишневецькому на Хортиці

Номер слайду 22

Козацькому роду нема переводу В фольклорі

Номер слайду 23

Береженого Бог береже, а козака – шабля В фольклорі

Номер слайду 24

Не той козак, що за водою пливе, а той, що проти води В фольклорі

Номер слайду 25

Козацькі заповіді: Кожен член козачого товариства повинен знати і слідувати головним принципам козачої моральності , яка в основі своїй має норми християнської моралі. Люби Вкраїну, бо вона твоя мати , і ніщо в світі не замінить тобі її ;ЧЕСТЬ І ДОБРЕ ІМ'Я ДЛЯ КОЗАКА ДОРОЖЧЕ ЖИТТЯКозаки всі рівні у правах . помни : " немає ні князя , ні раба , але все раби божі ! "Служити вірно своєму народу , а не вождям По тобі судять про все козацтво і народ своєму. Держи слово . слово козака дорого Шануй СТАРШИХ , ШАНУЙ СТАРОСТЬ Погибай, а ТОВАРИША ВИРУЧАЙДЕРЖИСЬ ВІРИ ПРЕДКІВ , уставами СВОГО НАРОДУ БУДЬ працьовитим. Не бездействуй Бережи сім'ю свою . служити їй прикладом

Номер слайду 26

Жанр і композиція твору«Тарас Бульба» — історична повість, хоча за широтою епічного охоплення дійсності, ґрунтовності в зображенні народного життя й багатоплановістю побудови твір близький до історичного роману. Композиційно повість поділено на 12 глав.

Номер слайду 27

Історична повість — епічний твір середнього розміру, в якому зображені як історичні події, особи, так і створені письменником художні образи протягом тривалого або важливого за подіями часу.

Номер слайду 28

Герої повісті

Номер слайду 29

Тарас Бульба{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Це — тверда натура. Тарас Бульба «був одним із давніх полковників, ніби тільки й з’явився на світ задля військової справи».

Номер слайду 30

Дружина Тараса{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Це тиха, загнана жінка, приречена з одного боку на вічне самотність у своїй родині, з іншого - на вічну боязнь втратити чоловіка і синів у битві.

Номер слайду 31

Сини Тараса Бульби. Остап наділений богатирськими рисами, він продовжує батьківську справу. Андрій — більш тонка натура, він уміє цінувати красу.

Номер слайду 32

Рефлексія1. Що ви знали про М. Гоголя до уроку?2. Письменник І. Малкович уважає, що «Микола Гоголь — це геніальний український митець, який став класиком російської літератури». Які факти з життя М. Гоголя підтверджують цю думку?

Номер слайду 33

3. Розкажіть про те, як М. Гоголь був пов’язаний з Україною в житті та творчості.4. Доведіть, що твір «Тарас Бульба» за жанром — історична повість. 5. Що ви знаєте з уроків історії про період, відображений у повісті «Тарас Бульба»?

Номер слайду 34

Повість «Тарас Бульба» посідає особливе місце у творчій спадщині М. В Гоголя. У ній письменник висловив не лише ставлення до минулого, а й своє розуміння батьківщини, волі,людської гідності,смислу буття.

Номер слайду 35

Домашнє завдання. Опрацювати с.153-155, прочитати повість “Тарас Бульба” 1-5 розділи (с. 156-167), Пригадайте ознаки романтизму як літературного напряму й доведіть, що повість М. Гоголя «Тарас Бульба» — романтичний твір. Повторити козацькі літописи.

Номер слайду 36

Сьогодні козак -  не той, хто одягнений у вишиванку й  шаровари. Козак - це передовсім воїн за духом, і воюватиме він тільки за честь і свободу. ШЛЯХЕТНІСТЬ, МУДРІСТЬ, ВІДВАГА – три основні прикмети козака: шляхетного не підкупиш, мудрого не обдуриш, мужнього не залякаєш! Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
18 січня
Переглядів
878
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку