Презентація "Мінойська та Мікенська палацові цивілізації"

Про матеріал
Тема: "Мінойська та Мікенська палацові цивілізації" Мета:уроку: Ознайомити учнів з історією Мінойської цивілізації, її розвитком та досягненнями; Розвивати навички роботи з історичними джерелами та критичного мислення; Виховувати інтерес до історії та культури різних народів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мінойська та Ахейська палацові цивілізаціїВсесвітня історія. Історія України6 клас

Номер слайду 2

План уроку:1. Мінойська (Критська) палацова цивілізація.2.  Розквіт і занепад  Мінойської цивілізації.3.  Ахейська (Мікенська) палацова цивілізація.4. Розквіт і занепад Ахейської палацової цивілізації.

Номер слайду 3

Мінойська (Критська) палацова цивілізація. Джерелами, які надихнули вчених на пошуки ранньої цивілізації на острові Крит, були давньогрецькі легенди й міфи. 

Номер слайду 4

 Артур Джон Еванс (1860-1941 рр.). Наукові дослідження острова Крит розпочалися у 1900 р. 

Номер слайду 5

У минулому велична споруда мала безліч залів і комор, які з'єднувалися коридорами і сходами, загалом від 1 500 до 2 500 різних приміщень. Там були водопостачання, каналізація й вентиляція. Загальна площа палацу сягала 16 тис. м2. Приміщення розташовувалися так, що людина, яка не була обізнана з їх планом, легко могла заблукати.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Документ. Гомер про острів Крит. Острів Крит посеред виноцвітного моря, прекрасний, щедрий, звідусіль обійнятий водами, людьми багатий. Там дев'яносто вони міст населяють великих. Запитання до документа. У чому, на думку автора, полягало багатство острова Крит?

Номер слайду 8

 Розквіт і занепад Мінойської цивілізації. Мінойська цивілізація виникла на межі IV–III тис. до н.е. (понад 5000 років тому). Найбільш могутнім містом-державою був Кносс. Розквіт Мінойської  палацової цивілізації припав на середину II тис. до н.е. Цивілізація на острові Крит зникла близько 1400 р. до н.е.

Номер слайду 9

 Ахейська (Мікенська) палацова цивілізація. Давнім джерелом знань про Ахейську цивілізацію були міфи й легенди давніх греків, що сформувалися на основі ахейських переказів. Так, міф про аргонавтів хоч і не називає їх ахейцями, розповідає про подорож за золотим руном. Міф про Троянську війну вже безпосередньо вказує на ахейців, які воювали з троянцями.  

Номер слайду 10

Відкриттям Трої було доведено, що в поемах Гомера відображені реальні історичні події.

Номер слайду 11

У 1870 р. Г. Шліман розкопав та дослідив руїни давньої Трої на півострові Мала Азія (територія сучасної Туреччини). Генріх Шліманприсвятив своє життя пошукам міфічного, як тоді вважали, міста Трої. Йому належить першість у відкритті й дослідженні Трої. У 1874 р. відкрив Мікени.

Номер слайду 12

Із щоденника Генріха Шлімана«…За допомогою великого ножа я викопав скарб із землі, хоча щохвилини перебував під загрозою обвалу. Моя дружина допомагала мені. Вона складала викопані речі у свою хустку і забирала їх. Скарб лежав у струхлявілій скрині. Там було дуже багато золотих речей: чаші й кубки із золота, срібла..., дві чудові золоті корони, з яких звисали золоті ланцюжки... Усього 9 тисяч предметів.»

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Розквіт і занепад Ахейської палацової цивілізаціїДавня цивілізація з центром у Мікенах була створена прийшлими кочівниками – ахейцями. Вони з'явилися на Балканському півострові у XXI ст. до н.е. Місто Мікени ахейці заснували у XIX ст. до н.е. У XV ст. до н.е. Мікени досягли найвищого розквіту й перетворилися на найбільший політичний, економічний та культурний центр Еллади. У середині XII ст. до н.е. дорійці захопили територію Греції. 

Номер слайду 16

Закріплення нового матеріалу:1. Хто і коли віднайшов Мінойську цивілізацію?2. Які особливості Мінойської цивілізації?3. Назвіть особливості побудови Мінойського палацу.4. Які ймовірні причини загибелі Мінойської цивілізації?5. Назвіть найбільші міста Ахейської цивілізації.6. На який час припадають розквіт і занепад Мікенської цивілізації?7. Як історія Ахейської цивілізації відображена у грецьких міфах?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лактіонова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
6 лютого
Переглядів
924
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку