НУШ 6 клас. Історія стародавнього світу

Про матеріал
Розробка уроку для підручника:и"Історія України. Всесвітня історія" . 6 клас. автор: Бандровський
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія стародавнього світу. Поява і розселення людини на Землі.

Номер слайду 2

Ви вже знаєте, що аби орієнтуватися в розмаїтті подій минулого, історики для зручності поділяють історичний час на великі відтинки - періоди, або епохи (поділ на історичні періоди називають періодизацією). Навіщо це потрібно?Щоб це зробити, учені беруть до уваги спільні ознаки в історії країн і народів, події і явища, за якими один період відрізняється від інших.

Номер слайду 3

В історії людства виокремлюють кілька епох: історію стародавнього світу, середньовіччя, новий і новітній часи. Цього навчального року ви вивчатимете історію стародавнього світу, яка охоплює час від початку розвитку людства до 476 р. - року падіння Західної Римської імперії.

Номер слайду 4

Перший розділ курсу буде присвячено найдавнішим часам історії. Період від появи пралюдей до виникнення міст, держав і винайдення писемності називають первісною добою, або первісністю. Він тривав від близько 3 млн років тому до IV тис. до н. е. Наступні розділи присвячено історії Давнього Сходу, Давньої Греції та Давнього Риму. Це історія перших цивілізацій. Вона тривала від IV тис. до н. е. до 476 р. Цивілізація (від латинського громадський, суспільний) - рівень розвитку суспільства, за якого постають міста, винаходять писемність, з’являються держави.

Номер слайду 5

Учені-історики раз по раз відповідають на запитання: коли відбувалася та чи та подія? Визначати точний час певної події, тобто її дату, допомагає хронологія. Хронологія - наука, що вивчає способи обчислення часу. Також ви пам’ятаєте, що відлік років від певної події називають літочисленням.

Номер слайду 6

У літочисленні до н. е. так само користуємося століттями, тисячоліттями. Століття до н. е. - це так само сто років, проте порядок відліку змінюється, тобто роки до н. е. на лінії часу розташовуємо справа наліво, а роки н. е. - зліва направо. 

Номер слайду 7

На сьогодні відомо чимало теорій походження людини на Землі, проте найбільш популярними є божественна теорія, теорія зовнішнього втручання та еволюційна теорія. Пригадайте у чому сутність кожної з них?В минулому році ми з вами вже з’ясовували особливості кожної теорії.

Номер слайду 8

Найбільшу кількість фактів прадавньої історії людства вчені прагнуть пояснити, спираючись на еволюційну теорію. Її суть полягає в тому, що життя виникло на нашій планеті близько 3,8 млрд років тому з появою істот, що жили в морі. Близько 40 млн років тому виникли більш високоорганізовані примати, яких називають мавпами. Припускають, що саме від них розпочався шлях формування людини. Еволюція (від латинського розвиток) - процес зміни, розвитку кого- чи чого-небудь. Пригадайте кого вважають автором теорії еволюції?

Номер слайду 9

Найбагатший матеріал для вивчення істот, яких називають пралюдьми, виявлено в Африці. Археологічні знахідки засвідчують появу там понад 4 млн років тому істот, названих австралопітеками, - мавп, які мали риси, що зближували їх з людиною. Це були наземні істоти, які могли пересуватися на задніх кінцівках.

Номер слайду 10

Учені припускають, що в середовищі австралопітеків 2,5 млн років тому виникла нова, досконаліша істота. Оскільки вона використовувала найпростіші штучні, тобто виготовлені, знаряддя праці, її назвали гомо габіліс (з латини - людина вміла). Саме цю істоту вважають першою пралюдиною.

Номер слайду 11

Приблизно 1,7 млн років тому в Африці з’явився новий різновид пралюдини - пітекантроп. Пітекантроп, або мавполюдина, був кремезною, невисокою на зріст істотою, що впевнено пересувалася на двох ногах, - власне, тому пітекантропа ще називають людиною з прямою ходою. Пітеканропи були дуже подібні до «людини вмілої», проте мали розвиненіший мозок. На відміну від тих істот, які мешкали здебільшого в Африці, пітекантропи заселили частину Європи та Азії.

Номер слайду 12

Справжнім випробуванням для пралюдей стала зміна природних умов унаслідок наступу холоду з півночі - приблизно 200-125 тис. років тому. Крига й сніг укрили більшу частину Європи, змінилась і пралюдина. Тепер це була кремезна, міцна, спритна й витривала істота, головним заняттям якої стало полювання. Викопні рештки цієї пралюдини вперше знайдено 1856 р. в долині річки Неандерталь - однієї з приток Рейну (Німеччина). Звідси походить умовна назва неандертальці.

Номер слайду 13

Та чи не найзагадковішою таємницею в еволюції людини є зникнення неандертальців та поява сучасних людей. Річ у тім, що й ті і ті 40-35 тис. років тому співіснували на Європейському континенті, конкуруючи між собою. Незабаром неандертальці безслідно зникли, тож більшість учених уважає неандертальців тупиковою гілкою, не пов’язаною з виникненням власне людини.

Номер слайду 14

Початок історії пов’язують з появою людини розумної (латинською мовою - гомо сапієнс). Уперше її рештки виявили в місцевості Кро-Маньйон (Франція). Звідси походить наукова назва кроманьйонська людина, або кроманьйонець. Найдавніші рештки людей сучасного типу, вік яких перевищує 100 тис. років, виявлено в Африці. Звідти, як уважають учені, перші люди розселилися на інші континенти. У Європі «людина розумна» з’явилася 40-35 тис. років тому.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Підручник параграф 2 читати. Вивчити поняття записані в зошитіКористуючись підручником заповнити таблицю на сторінці

Номер слайду 17

pptx
Додано
7 лютого
Переглядів
176
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку