Презентація : "Золотий вік» Афін за Перікла"

Про матеріал
Презентація : "Золотий вік» Афін за Перікла" Значення понять: поліс, демос, аристократія, громадянин, демократія.. Чи схожі були шумерські міста-держави та грецькі поліси? Чим устрій Афінської держави відрізнявся від устрою вже вивчених держав Давнього Сходу. Який з них вам більше до вподоби? Афіни в V столітті до н.е. були центром демократії, завдяки Періклу, який підніс місто, зміцнив його економіку та утвердив демократичне правління. Афіни стали культурним центром з талановитими архітекторами, скульпторами, художниками, поетами й ученими. Вони очолювали морський союз, мали велику торгівлю та були найбагатшим містом-державою в Греції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Золотий вік» Афін за Перікла

Номер слайду 2

Поясніть значення понять та імен із історичної хмаринки. 2. Чи всі жителі Афін мали громадянські права? 3. Які можливості для вільних громадян відкривала афінська демократія?

Номер слайду 3

Перикл – стратег Афін 444 – 429 р. до н.е.• Якщо ти не цікавишся політикою, це не означає, що політика не цікавиться тобою.• Обережніше, Перікле: ти головуєш над вільними людьми і до того ж, над еллінами.• Визнати бідність у нас не для кого не є ганьбою, але велику ганьбу ми вбачаємо в тому, що сама людина не прагне позбутися її працею. Бюст Перикла (Ватиканський музей)

Номер слайду 4

1. ПІДНЕСЕННЯ АФІНСЬКОЇ ДЕМОКРАТІЇ ЗА ПЕРИКЛАУ середині V ст. до н. е. Афіни перетворилися на найбагатшу державу Греції. Афіни об’єднали близько 200 грецьких полісів у Делоський (Афінський морський) союз. Час розквіту та могутності Афін називають «золотим віком». Одним з найвидатніших державних діячів Афін був Перікл. Виступи Перікла на народних зборах порівнювали з громом і блискавками, що метає Зевс. Сучасники прозвали його Периклом Олімпійцем. Незважаючи на походження із заможної родини, Перікл виражав інтереси демосу. Народ цілком довірив йому управління державою. Тому протягом п’ятнадцяти років (444-429 рр. до н. е.) Перикла щороку обирали стратегом. Він вважав, що бідні повинні мати такі самі права, як і заможні громадяни. Бюст Перикла (Ватиканський музей)

Номер слайду 5

1. Висловте припущення, як кожна із реформ Перикла впливала на розвиток афінської демократії. Запишіть свої міркування до схеми ««Золотий вік» афінської демократії» (працюйте в зошитах).2. В інтересах яких верств суспільства було проведено ці реформи: заможних чи малозабезпечених?Важливу роль у демократичних виборах в Афінах відігравали... боби. Їх афіняни використовували для жеребкування — визначення результатів виборів. У храмі розташовували дві скриньки. В одну насипали боби чорного і білого кольорів, а в іншу клали таблички з іменами кандидатів. Одночасно уповноважений архонт виймав зі скриньок біб і табличку з іменем кандидата. Якщо біб виявлявся білим, то кандидат вважався обраним на посаду. У «вік Перикла» в Афінах зміцнів демократичний лад, що ґрунтувався на участі демосу в управлінні полісом. Повноправними громадянами вважалися чоловіки, у яких мати й батько були афінянами. Політичними правами користувалися тільки чоловіки. А жінки, метеки (некорінні жителі полісу), раби жодних прав не мали. Давньогрецька демократія була рабовласницькою.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Незадовго до смерті Перикла розпочалася виснажлива Пелопоннеська війна (431-404 рр. до н. е.) між Афінами та Спартою, яка призвела до спустошення Аттики. У результаті поразок у цій війні могутність Афін похитнулась і вони мусили підкоритися Спарті.• Якщо ти не цікавишся політикою, це не означає, що політика не цікавиться тобою.• Обережніше, Перікле: ти головуєш над вільними людьми і до того ж, над еллінами.• Визнати бідність у нас не для кого не є ганьбою, але велику ганьбу ми вбачаємо в тому, що сама людина не прагне позбутися її працею.

Номер слайду 8

Фі́дій  - давньогрецький скульптор 5 ст. до н. е. За часів Перикла в Афінах активно велися будівельні роботи. Усім будівництвом керував видатний грецький скульптор і архітектор Фідій. Афінський акрополь перебудували та перетворили на художній і релігійний центр. Афінський акрополь при Периклі

Номер слайду 9

У 429 р. до н. е. Перикл захворів на чуму. Коли він помирав, друзі згадували, сидячи біля ліжка хворого, який це був чудовий державний діяч. Перикл підняв голову й сказав: «Ви вихваляєте мене, а про найкраще з того, що я зробив, не говорите. Адже за всі роки мого правління за моїм наказом не було страчено жодного афінського громадянина».1. Як ви зрозуміли передсмертні слова Перикла?2. Що було головною метою політичної діяльності Перикла?

Номер слайду 10

Незадовго до смерті Перикла розпочалася виснажлива Пелопоннеська війна (431-404 рр. до н. е.) між Афінами та Спартою, яка призвела до спустошення Аттики. У результаті поразок у цій війні могутність Афін похитнулась і вони мусили підкоритися Спарті.

Номер слайду 11

2. АФІНСЬКИЙ АКРОПОЛЬ — СИМВОЛ МОГУТНОСТІ АФІНЗа часів Перикла Афіни стали великим культурним центром Греції. Тут жили і працювали такі видатні вчені і митці, як Геродот, Анаксагор, Софокл та інші. В Афінах активно велися будівельні роботи, якими керував видатний грецький скульптор та архітектор Фідій. Афінський акрополь став художнім і релігійним центром. Віртуальна екскурсія. Чи мріяли ви помандрувати Афінами за доби розквіту? У цьому допоможуть сучасні технології. Відвідайте віртуальну екскурсію акрополем і за підсумком екскурсії поясніа) яке місце посідав акрополь у житті афінян;б) які елементи архітектури перетворюють будівлі акрополя на єдиний архітектурний ансамбль?Варіант 1 Проведіть екскурсію афінським акрополем за малюнком-реконструкцієюhttps://cutt.ly/I87 Bl. So

Номер слайду 12

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯI. Знаю й систематизую нову інформацію1. Оцініть свої успіхи в опануванні теми ««Золотий вік» Афін за Перикла». Дайте відповіді на запитання.2. Складіть запитання до кросворду та дайте йому назву. Запитання мають розкривати роль діяча в історії Давньої Греції. Назвіть, хто з діячів творив історію Афін, а хто — Спарти.3. Завдяки яким заходам Періклові вдалося досягти розквіту афінської демократії?4. Назвіть хронологічні межі «золотої доби» Перикла та внесіть до проекту «Ілюстрована шкала часу історії Давньої Греції».5. Знайдіть у тексті докази розквіту Афін за Перикла. Перевірте себе за допомогою онлайн-вправи «Золотий вік Перикла» за покликанням:https://cutt.ly/f8 Cz. EMv. II. Обговоріть 1. Чи досконалою була демократія «золотого віку» Перикла? 2. Поміркуйте, які особливості політичного устрою Афін за доби Перикла ви хотіли б запровадити в наш час. III. Мислю творчо1. Укладіть план розповіді про «золотий вік» Перикла.2. Уявіть, що Перикл — наш сучасник і активний користувач соціальних мереж. Створіть сторінку діяча в одній (на вибір) із соцмереж — Facebook чи Instagram — та наповніть її від імені Перикла.

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
7 лютого
Переглядів
258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку