Презентація "Мішані числа"

Про матеріал
Презентація "Мішані числа" описує поняття мішаного числа, способи перетворення мішаних чисел у неправильні дроби, перетворення неправильних дробів у мішані числа, способи порівняння та додавання мішаних чисел. Даний матеріал можна використовувати при повторенні теми "Мішані числа" перед контрольною роботою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математика 5 клас Мішані числа Підготувала Кривонос Любов Петрівна, учитель математики спеціаліст вищої категорії Андріївського ліцею №1 Донецької селищної ради Ізюмського району Харківської області

Номер слайду 2

Мета уроку: повторити поняття мішаного числа; способи перетворення мішаних чисел у неправильні дроби та способи перетворення неправильних дробів у мішані числа

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань: Серед даних дробів назвіть неправильні дроби

Номер слайду 4

Поняття мішаного числа + + + = Мішане число є сумою цілої і дробової частини. Читаємо як: «три цілих одна четверта».

Номер слайду 5

Щоб у мішане число перетворити неправильний дріб, у якого чисельник не ділиться без остачі на знаменник, достатньо поділити чисельник на знаменник. Неповна частка буде цілою частиною, а остача буде чисельником дробової частини із таким самим знаменником, як у неправильного дроба. Наприклад:

Номер слайду 6

Щоб перетворити у неправильний дріб у мішане число, достатньо помножити цілу частину на знаменник дробової частини і до отриманого добутку додати чисельник, знаходячи таким чином чисельник неправильного дробу із тим самим знаменником, що й у дробової частини мішаного числа. Наприклад:

Номер слайду 7

Мішані числа можна порівняти. Для цього їх можна перетворити у неправильні дроби і звести до спільного знаменника, але існують більш прості правила: правильний дріб завжди менший за мішане число; із двох мішаних чисел більше те, у якого ціла частина більша; якщо цілі частини однакові, то більше те, у якого більша дробова частина.

Номер слайду 8

+ = Щоб додати мішані числа, треба: звести дробові частини до найменшого спільного знаменника; додати окремо цілі та дробові частини; якщо необхідно, скоротити дріб; якщо дробова частина суми вийде неправильним дробом, тоді виділити з неї цілу частину й отримане число додати до цілої частини суми.

Номер слайду 9

Закріплення знань: Які числа називають мішаними? Чи кожен дріб можна перетворити у мішане число? Як перетворити неправильний дріб у мішане число? Як мішане число перетворити у неправильний дріб?

Номер слайду 10

Дякую за увагу Успіхів у навчанні

ppt
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
1307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку