Презентація "Мистецтво ХХ століття.Течії модернізму"

Про матеріал
У презентації вказано основні течії модернізму, які проілюстровані яскравими зразками образотворчого мистецтва модернізму
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні мистецькі течії ХХ ст. Підготувала вчитель мистецтва. В. Г. Кот

Номер слайду 2

І. Актуалізація опорних знань• Що таке мистецтво?• Назвіть вiдомi вам види мистецтва. • Назвіть способи образотворення в кожному з видів мистецтва. Наведіть приклади.• Що є предметом зображення в музиці, живописі, кіно, лiтературi?

Номер слайду 3

Оголошення теми, мети уроку. Мотивація. Постановка завдання: культурологічне дослідження** Чи завжди предметом зображення в мистецтві, зокрема в живописі, є реалістичні образи

Номер слайду 4

Як би ви зобразили сон?

Номер слайду 5

Жан Оноре Фрагонар “Поцілунок крадькома” і Густав Клімт “Поцілунок”Як би ви зобразили поцілунок?

Номер слайду 6

Модернізм (фр. «сучасний») узагальнений термін, яким позначається велика кількість нових течій нереалістичного характеру у мистецтві:модерн експресіонізм,фовізм,кубізм,абстракціонізм,супрематизм,дадаїзм,сюрреалізм,футуризм тощо

Номер слайду 7

Модерн. Моде́рн (від фр. moderne — новітній, сучасний) — стильовий напрям кінця XIX — початку ХХ століття. У Бельгії й Франції — «ар-нуво» у Німеччині — «югендштиль» в Італії — стиль ліберті, у Великобританії — modern style, у США — стиль Тиффані, в Україні — «сецесія».

Номер слайду 8

Серія “Пори року”Зима. Весна

Номер слайду 9

Літо. Осінь

Номер слайду 10

День. Вечір. Ніч. Ранок

Номер слайду 11

Густав Клімт “Три періоди жінки”

Номер слайду 12

Експресіонізм. Експресіонізм – фр. «вираження, виразний», відтворює внутрішній світ людин з використанням умовних образів з порушеними пропорціями, надмірно напружений, гротескний, фантастичний стиль. Основний творчий принцип експресіонізму — відображення напруги переживань та емоцій, бурхливу реакцію на дегуманізацію суспільства, знеособлення в ньому людини, на розпад духовності, засвідчений катаклізмами світового масштабу початку ХХ ст. Як би ви зобразили крик?

Номер слайду 13

Едвард Мунк «Крик»

Номер слайду 14

Ось що писав сам Мунк про те, як йому спала на думку ідея створення картини: «Я прогуливался с двумя друзьями — солнце склонилось к закату — вдруг небо стало кроваво-красным — я остановился, чувствуя себя измученным, и прислонился к ограде — кровь и языки пламени взметнулись над черно-синими фьордом и городом — друзья продолжали свой путь, а я застыл на месте, дрожа от страха — и ощутил бесконечный крик, исходящий от Природы». Мунк, звичайно, не намагався зобразити цей крик Природи реалістично – замість цього він зобразив саму ідею Крику. У результаті з'явилася одна з найзнаменитіших картин ХХ ст.

Номер слайду 15

Фовізм - (фр. «хижі, дикі») – назва виникла в результаті реакції критиків на на виставку молодих художників у Франції. Фовісти доводили, що кожен колір у у чистому вигляді впливає на людський організм, тому вони відмовилися від сюжету картини (він для них не головний), а писали кольори, лінії, плями. Роботи фовістів часто схожі на дитячі малюнки. Анрі Матісс «Червоні рибки»

Номер слайду 16

Анрі Матісс. Червоні рибки. Танок

Номер слайду 17

Кубізм. Кубізм – своє бачення світу художники цього напряму зображували геометричними фігурами, які накладаються одна на одну. П. Пікассо: «Я можу малювати, як Рафаэль, але мені знадобиться все життя, щоб малювати так, как малює дитина».«І серед людей більше копій, ніж оригіналів».

Номер слайду 18

Пабло Пікассо “Авіньйонські дівчата”

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

П. Пікассо “Герніка”

Номер слайду 22

Абстракціонізм– проголошує повну відмову від зображення предметного світу. На їх полотнах переважають трикутнику, ромби, кола, квадрати, схематичні фігури людей і тварин. Глядач не впізнає предмети, а вгадує їх. Теоретик напряму – Василь Кандинський. Він розробив 3 типи абстрактних тварин:імпресії - створені при спогляданні природи,імпровізації – створюються несвідомо,композиції – не називає їх, а дає порядкові номери.

Номер слайду 23

Василь Кандинський

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Супрематизм. Супрематизм – у грудні 1915 року в Петербурзі відкрилася виставка «0,10». На ній була показана серія картин Казимира Малевича «Супрематизм живопису». Найбільше галасу наробила картина «Чорний квадрат». Ця робота перебуває на грані (пограниччі) між мистецтвом і не мистецтвом, між логікою і алогізмом, між буттям і небуттям, між крайньою простотою і надмірною складністю. «ЧК» не має ні верха, ні низу, він зображений на білому фоні, а цими кольорами майже в усіх культурах позначаються протилежності: світло і тьма, чорне і біле, космос і хаос, життя і смерть, чоловіче і жіноче…Сам Малевич заявляв, що на «ЧК» мистецтво закінчується, що картина – вершина і кінець мистецтва.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

 Дадаїзм – «Коли світ познайомився з дада, він здригнувся…»

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Сюрреалізм – фр. «надреалізм», сюрреалісти закликали відмовитися від реальності, занурюючись у світ підсвідомого, інстинктів. (З. Фрейд).

Номер слайду 31

Сталість пам'яті

Номер слайду 32

Передчуття громадянської війни

Номер слайду 33

Сон, викликаний польотом бджоли навколо граната, за секунду до пробудження

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Палаючий жираф

Номер слайду 38

Висновки. ОТЖЕ, для модернізму характерні ознаки – творчість всупереч традиційному мистецтву, ірраціональність творчості, ігнорування художніх канонів, звернення до експерименту, епатаж, виклик суспільству.

Номер слайду 39

Підсумки уроку1. Чи змінилося ваше уявлення про мистецтво?2. Чи є щось, що викликає нерозуміння?3. Який напрям вам найбільш зрозумілий, який – найменш зрозумілий?

Номер слайду 40

І ще про мистецтво)

Номер слайду 41

Домашнє завдання Особливості модерністських течій, ** спробувати створити картину в абстрактному стилі

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Аліна Маніта
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. ГЛУЗДАКОВА Світлана Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дрібниця Надія
    Велике спасибі за таку роботу. Дуже вдячна.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 жовтня 2020
Переглядів
8461
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку