Презентація "Місто та село.Заняття та умови життя населення в українських містах і селах у минулому і тепер"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати як під час звичайних уроків в школі, так і під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Місто та село. Заняття та умови життя населення в українських містах і селах у минулому і тепер

Номер слайду 2

Перевірте свої знання з минулої теми. Вправа «Так – Ні». До кожного речення ви повинні дати відповідь «так» чи «ні». Якщо твердження вірне – говорите «так», якщо невірне – «ні»Перші жителі України полюбляли селитися подалі від лісів та річок. Найдавніші поселенці займалися землеробством та скотарством. Першими прирученими тваринами були вівці. Капіталістичне господарство – форма промислового виробництва, що характеризується поділом праці між найманими працівниками та використанням ручної праці. Капіталістичне господарство почало розвиватися після скасування кріпацтва. Кріпаки були не зацікавлені у ефективності своєї праці тому що, не отримували за це винагороди. Мануфактура – комплекс суспільних наукових дисциплін про господарство, а саме — про організацію та управління матеріальним виробництвом, ефективне використання ресурсів, розподіл, обмін, збут і споживання товарів та послуг.

Номер слайду 3

Відповіді до вправи «так-Ні»1. Ні2. Ні3. Так4. Ні5. Так6. Так7. Ні

Номер слайду 4

• Розгляньте зображення. Порівняйте поселення українців у різні часи.• Запитання 1: Що саме змінилося?

Номер слайду 5

Сьогодні ми з вами дізнаємося про найдавніші поселення на території України та прослідкуємо за розвитком міста та села від найдавніших часів до сьогодні.

Номер слайду 6

Людська історія України починається з селища Королеве Виноградівського району на Закарпатті. Сліди діяльності пітекантропів виявлено неподалік с. Рокосове в Закарпатті, с. Лука- Врублівецька на Дністрі та Амвросіїіка в Донбасі, у передгір’ї Криму тощо. Їх багато досліджено в печерах Криму, відомими стоянками також є поселення на Закарпатті, в Подністров’ї, на Житомирщині та ін. На території України існування неандертальців засвідчене відкриттям не лише жител чи стоянок, а й решток самої людини! У печері Киїк-Коба (Крим) було розкопано неандертальське поховання, в якому археологи знайшли кістяк жінки віком 35 років.

Номер слайду 7

Надзвичайну історичну вагу мають знахідки, можливо, найдавніших в Європі примітивних серпів і мотик з пізньопалеолітичних стійбищ Наддністрянщини, що може змінити дотеперішні уявлення про час і місце зародження первісного землеробства. На території нашої держави досліджено кількасот стоянок пізнього палеоліту. Найвідоміші: Мізин на Чернігівщині, Межиріч на Черкащині, Доброничівка та Кирилівська стоянка на Київщині. Вчені підрахували, що в кожному пізньопалеолітичному селищі жило від 25 до 70 осіб.

Номер слайду 8

• Розгляньте зображення та дайте відповідь на запитання: Запитання 2. Що можна сказати про життя заняття давніх трипільців? Запитання 3. Які ремесла вже опанували трипільці? Запитання 4. Чи схоже поселення трипі- льців на сучасне селище? Чим саме?Трипільська культура (кінець V - середина ІІV тис. до н.е.) була відкрита ще у 1893 році археологом В. Хвойкою поблизу с. Трипілля, Київщина. Батьківщина трипільців – береги Південного Бугу й Дністра, а звідти вони розселилися на схід до Середнього Подніпров’я, на захід до Румунського Прикарпаття. Житла трипільців були дерев’яними, з глиняною піччю, могли бути двоповерховими, про що свідчать численні поселення. Найвідоміші – Майданецьке, Тальянки та ін. площею 250-400 га, в яких проживало до 10-20 тисяч осіб!

Номер слайду 9

Розгадайте ребус. Дайте відповіді на запитання (усно): Запитання 5. Яке слово отримали? ( )Запитання 6. Що вам відомо про цю державу?Запитання 7. А чи відомо вам, що жителі Давньої Греції заснували кілька міст на території сучасної України? ( )

Номер слайду 10

• Розгляньте фотоілюстрації. Охарактеризуйте вигляд стародавніх міст-колоній. Дайте відповідь на запитання: Запитання 8. Як ви гадаєте ,чому давні греки переселялися на територію України?

Номер слайду 11

Опрацюйте текст, що поданий нижче• Дайте відповідь на запитання: Запитання 9. Чи схоже античне грецьке поселення на сучасне місто? Чим саме? Ольвія в перекладі означає «Щаслива». Розташована на правому березі Бузького лиману біля сучасного с. Парутине Очаківського району Миколаївської області. Це комплекс пам’яток відомого античного міста-держави, який знаходиться за 40 км від обласного центру. Ольвія була заснована грецькими переселенцями на початку VI ст. до н.е. і проіснувала майже тисячу років. Це місто згадував у своїх творах Геродот. В епоху розквіту територія міста досягала 55 га, його некрополя – до 500 га, а по берегах Бузького, Дніпровського і Березанського лиманів розмістилися півтори сотні сільськогосподарських поселень, що складали сільську околицю міста. Цікавою в північному Причорномор’ї є ольвійська система водопостачання. Тут збереглися резервуари для води, фрагменти кам’яного жолоба, по якому вода подавалася за допомогою так званого сифона до побутових споруд. Типовою для стародавнього архітектурного ансамблю є агора — майдан розміром біля двох тисяч квадратних метрів. Навколо нього розміщувались торгові, адміністративні, культурні, навчальні і спортивні споруди.

Номер слайду 12

• Розгляньте реконструкцію українського міста часів Русі-України. Дайте відповіді на запитання: Запитання 10. Що змінилося в забудові?Запитання 11. Які споруди є головними?

Середня оцінка розробки
Структурованість
2.0
Оригінальність викладу
2.0
Відповідність темі
2.0
Загальна:
2.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ступніков Дмитро Іванович
    Загальна:
    2.0
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    2.0
pptx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
10594
Оцінка розробки
2.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку