Презентація "Міжнародні відносини", 8 клас

Про матеріал
Презентація "Міжнародні відносини" для 8 класу із всесвітньої історії до підручника І. Щупак. Буде корисною для використання під час дистанційного та очного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Міжнародні відносини ХVІ-ХVІІІ ст. Всесвітня історія8 клас. Увага!!! Чорна скринька:

Номер слайду 2

План. Протиріччя і конфлікти в міжнародних відносинах. Семилітня війна. Поділи Речі Посполитої. Боротьба за спадщину Османської імперії.

Номер слайду 3

Характерні ознаки міжнародних відносин XVIII ст. Характерною ознакою міжнародних відносин XVIII ст. став пошук рівноваги та балансу сил. На зміну визначальному для долі Європи суперництву Бурбонів та Габсбургів приходить діалог «великих держав» - Франції, Англії, Пруссії, Австрії та Росії. При цьому монарх залишався втіленням своєї держави, тому часто династичні конфлікти перетворювалися на загальноєвропейські війни. Відтепер боротьба йшла не лише за європейські території, але й за величезні володіння в Новому Світі.

Номер слайду 4

Цілі провідних держав Європи{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Росія1.  Південний напрямок : отримання виходу до Чорного моря;2. Західний напрямок : отримання виходу до Балтійського моря;3. Східний напрямок : проникнення у середню Азію,укріплення позицій на Кавказі у Сибірі та Каспії. Англія. Колонізація Австралії;Розширення контролю над Індією;Намагання зберегти свої старі колонії(Америка); Франція. Боротьба за '‘ іспанський спадок ‘ '(1701-1714);Боротьба між Францією і Англією за поширення впливу;Намагання утримати контролі над вест-індськими островами.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Австрія1. Завоювання Угорщини, Трансільванії, Хорватії, Південних Нідерландів, земель в Італії, Банат. 2. Частина Словенії та північної Боснії, частина колишньої Речі Посполитої (Галичина та південна Польща), Буковини. Австрія стала 2-ю після Російської імперією Європи. Пруссія. Підвищення статусу Пруссії курфюрстом Фрідріхом ІІІ з герцогства до королівства(1701 р.). Здобуття Шведської Померанії (1720 р.),згідно зі Стокгольмським договором. Перемога в 3 Сілезьких війнах. Повне завоювання Сілезії.

Номер слайду 5

Карта на ст. 169 підр.

Номер слайду 6

Протиріччя і конфлікти в міжнародних відносинах 1701 - 1714 р. війна за іспанську спадщину: привід: бажання сусідніх країн посісти трон іспанських Габсбургів між Францією та Священною Римською імперією за Іспанські Нідерланди створена антифранцузька коаліція, щоб не допустити посилення Франції (Нідерланди, Англія, Австрія, Прусія) 1713-1714 рр. підписання мирних договорів (терит. зміни ст. 167 підр.) 1740-1748 рр. Війна за австрійську спадщину: привід: відсутність наступника у Австії по чоловічій лінії (трон посіла Марія Терезія) між Австрією і Прусією 1748 р. Аахенський мирний договір (Австрія втратила лише Сілезію)

Номер слайду 7

Семилітня війна. Термін війни: 1756-1763 рр. Учасники: Англія (Пруссія) та Франція (Австрія, Росія, Саксонія, Швеція). Основні події: 1756 р. Пруссія окупувала Саксонію та Богемію (з Прагою) 1758 р. Російська імперія окупувала Східну Пруссію 1763 р. укладення мирних договорів: умови ст. 170 підр.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Поділи Речі Посполитої

Номер слайду 11

Боротьба за спадщину Османської імперіїПісля поразки біля стін Відня в 1683 р. турки-османи більше не загрожували Європі. Колись могутня Османська імперія вступила в період занепаду та втрат. До антитурецької коаліції Австрії та Речі Посполитої приєдналася Угорщина та Росія (боролася за вихід до Чорного моря) - так утворилася Священна ліга. У 1686 р. після вдалого австрійського наступу на Угорщину Османська імперія вперше у своїй історії ініціювала мирні переговори. Слабкість тогочасних султанів, розбрат у правлячій верхівці та негаразди в економіці визначили майбутнє колись непереможних османів. Велика Турецька війна завершилася у 1699 р. підписанням Карловицького миру, за яким Туреччина назавжди втратила Угорщину та Трансільванію на користь Австрії; Речі Посполитій відійшло Поділля. ХVІІІ ст. позначилося цілою низкою війн Османської імперії з Росією. За їхніми результатами Росія здобула переконливі перемоги, отримавши права на Крим та значно розширивши свої території та вплив.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Підсумуємо!Вправа «Утворіть логічні пари» ст. 172 підр.

Номер слайду 14

Чорна скринька. Що там?

Номер слайду 15

Підсумки уроку. Рефлексія На уроці я дізнався(ся)…Мені було цікаво дізнатися…. Я хочу дізнатися ще про…. У мене виникли труднощі з …..

Номер слайду 16

Самооцінювання Оцінити власну роботу на уроці: – - я працював(ла) активно, все встигав(ла), презентував(ла) власні відповіді - активно працював(ла) самостійно, маю конспект уроку, іноді відповідав(ла) - працював(ла), але був(ла) не дуже активним.

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Прочитати § 30 підручника. Виконати тестування за покликанням нижче.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Неля Федорова
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 травня 2022
Переглядів
4947
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку