Презентація "Міжнародний день рідної мови"

Про матеріал
Матеріал містить цікаві факти про мову, а також різноманітні завдання для дітей
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міжнародний день рідної мови21 лютого

Номер слайду 2

Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада жорстоко придушила протест проти урядової заборони на використання бенгальської мови. Відтоді в Бангладеші цей день став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато часу. Аж у 1999 році на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було прийнято Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.

Номер слайду 3

Кілька цікавих фактів про українську мову

Номер слайду 4

1. Українська входить до трійки найкрасивіших мов у світі

Номер слайду 5

Світ захоплюється українською мовою. У 1934 році на конкурсі мов у Парижі українська мова була визнана поряд з французькою і перською як найкраща, найбагатша мова світу. За мелодійністю українська мова займає друге місце серед мов світу, поступаючись лише італійській.

Номер слайду 6

Що для вас означає рідна мова? Які слова ми використовуємо, щоб описати мову?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

2. Українська мова є однією з найпоширеніших мов в світі, і за кількістю носіїв займає 26-те місце в світі.

Номер слайду 9

3. Першим букварем, виданим в Україні, був «Буквар» («Азбука»), надрукований у 1574 р. у Львові першодрукарем Іваном Федоровим. 

Номер слайду 10

4. Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Т. Г. Шевченка: 147 мовами народів світу.

Номер слайду 11

«ПЕРЕКЛАДАЧ» Яка українська мова мелодійна та гарна, але іноді прикро чути її із суржиком. Перед вами вислови, які потрібно відредагувати таким чином, щоб вони «не різали вухо» і відповідали нормам сучасної української літературної мови 1. «Вибачаюсь» 2. «Це дуже остроумний отвєт» 3. «У мене красивий галстук?» 4. «Закрий форточку» 5. «Далі знаходиться красива бесідка»

Номер слайду 12

5. Найбільша кількість псевдонімів була у поета Олександра Кониського – 141, у Івана Франка – 99

Номер слайду 13

6. Відповідно до видання «Короткий словник синонімів української мови», в якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово «бити» — 45 синонімів. Колошпалити, лупити, лупцювати, мотлошити, піднімати руку на когось, всипати березової каші, годувати потиличниками, лущити, кулачити, гилити, батожити, стусувати,гателити ,стьобати, човпти, чухрати, молотити,бухкотіти, пірчити, маніжити, чустрити, гніздити, окладати кресати,товкмачити, хворостити, періщити, локшити, хвиськати, колошматити, хвоїти,парити, сікти, хльостати,чесати,клепати, бичувати, кропити, шмагати, шкварити,товкти, гатити, гамселити, голомшити, гріти, дубасити, духопелити, жарити, пригощати,частувати.

Номер слайду 14

Синоніми дієслова «говорити»

Номер слайду 15

7. Найбільш уживаною літерою в українській абетці є літера “п”; на цю літеру також починається найбільша кількість слів. Літера “ф” – найменш уживана. Слова, які починаються з цієї літери, в переважній більшості випадків, прийшли в українську мову з інших мов

Номер слайду 16

8. Найдовшим словом в українській мові є слово “дихлордифенілтрихлорметилметан” (назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками). Це слово містить у собі аж 30-ть літер!дихлордифенілтрихлорметилметан

Номер слайду 17

9. Назви всіх дитинчат тварин в українській мові відносяться до середнього роду.

Номер слайду 18

10. В українській мові й донині збереглися назви місяців з давньослов’янського календаря — сiчень (час вирубки лісу), лютий (люті морози), березень (тут існує кілька тлумачень: починає цвісти береза; брали березовий сік ; палили березу на вугілля), квітень (початок цвітіння берези), травень (зеленіє трава), червень (червоніють вишні), липень (початок цвітіння липи), серпень (від слова «серп» , що вказує на час жнив), вересень (цвітіння вересу), жовтень (жовтіє листя), листопад (опадає листя з дерев), грудень (від слова «груда» — мерзла колія на дорозі).

Номер слайду 19

11. Сучасна українська мова налічує, згідно словнику Національної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в даний час.

Номер слайду 20

Утворіть якомога більше слів зі словаІнформація. Нація

Номер слайду 21

12. Кілька фактів про паліндроми В українській мові є лише два семибуквених паліндроми: «ротатор» і «тартрат». А до найдовших фраз паліндромів належать «Я несу гусеня» та «Аргентина манить негра». 

Номер слайду 22

А як добре ви знаєте українську та розмовляєте нею?

Номер слайду 23

Заміни фразеологізми одним словом. Швидкий на розум. Як кіт наплакав. Знати на зубок. Пекти раків. Води в рот набрати.малосоромитисякмітливийзапам’ятатимовчати

Номер слайду 24

З'єднай частини прислів'я 1. Хліб, сіль їж, а… (не сиди на печі)2. Слово не горобець… (коле сердечко) 3. Друга легше знайти, ніж… (а пізні сльози ллють) 4. Ранні пташки росу п’ють… (зберегти)5. Заліз кіт на сало і… (лінь марнує)6. Праця годує а… (кричить «мало!»)7. Гостре словечко… (вилетить не спіймаєш)8. Хочеш їсти калачі… (правду ріж)

Номер слайду 25

Добери слова з протилежним значенням. Білий. Короткий. Малий. Ніч. Товстий. День. Великий. Тонкий. Чорний. Довгий

Номер слайду 26

Вставте пропущені слова у прислів’я. Птицю пізнають по пір’ю, а людину по … .… до слова – зложиться мова. Вік … – вік учись. Зробив діло – … сміло. Умій сказати, … і змовчати. Словомовіживиумійгуляй

Номер слайду 27

Позмагайтеся у читанні скоромовок1. Бурі бобри брід перебрели,Забули бобри забрати торби. 2. От Кіндрат, так Кіндрат, Зуб зламав об мармелад.

Номер слайду 28

Позмагайтеся у читанні скоромовок3. Хитру сороку спіймати морока,А на сорок сорок – сорок морок. 4. Рак рачкує до крамниці, Щоб купити рукавиці.

Номер слайду 29

Позмагайтеся у читанні скоромовок5. Бабин біб розцвів у дощ —Буде бабі біб у борщ. 6. Босий хлопець сіно косить, Роса росить ноги босі.

pptx
Додано
16 квітня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку