Презентація "Мнемотехніка"

Про матеріал

Рекомендую використовувати на уроках мнемотехніку (допомагає запам'ятати будь-яку інформацію).

Чому?

Удітей з'явиться бажання переказувати казки та інші твори, вигадувати цікаві історії не лише в школі, а й вдома.

Збільшаться знання про навколишній світ.

Розшириться словниковий запас.

З'явиться інтерес до вивчення поезій і малих фольклорних жанрів напам'ять.

Діти подолають сором'язливість і стануть більш впевненими у собі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мнемотехніка. Використання на уроках світової літератури. Лебедюк Ірина Володимирівна,вчитель світової літератури

Номер слайду 2

Мнемотехніка – це сукупність правил і прийомів, що полегшують процес запам’ятовування інформації. Спрощення процесу запам’ятовування. Розвиток асоціативного мислення. Розвиток уяви, пам’яті, уваги. Розвиток творчих здібностей. Розвиток вміння самостійно складати мнемосхеми і відтворювати їх

Номер слайду 3

Види мнемотехніки. Мнемоквадрат – окремий схематичний малюнок з певною інформацією. Місце для зображення. Мнемодоріжка (мнемоланцюжок) – це таблиця із чотирьох і більше квадратів, розміщених лінійно. Мнемотаблиця – це схема, що складається із квадратів (3×3, 4×4, кількість залежить від віку учнів та обсягу інформації, яку потрібно закодувати у зображеннях).

Номер слайду 4

Алгоритм створення мнемотехніки: Підібрати інформацію, яку потрібно закодувати. Вибрати вид мнемотехніки. Пошук зображень (повинні відображати або одне слово, або словосполучення). Створення мнемосхеми. Розгляд мнемосхеми учнями, розбір того, що на ній зображено. Декодування (Той самий розбір. Символічні образи конкретизуємо, пояснюємо. Головне, щоб учням було все зрозуміло). Прочитання (переказ) інформації з опорою на мнемосхему.

Номер слайду 5

Особливості мнемотехніки. Кодування всієї інформації зображеннями. Кодування всієї інформації зображеннями, при цьому знизу під кожним зображенням (окремим мнемоквадратом) пишемо текст, що кодувався. Кодування частини інформації. Найчастіше використовують при вивченні поезій. Зображення можуть бути різнокольоровими, однотонними. Кожне зображення може передавати одне конкретне слово, словосполучення. Не обов’язково вміщувати зображення в квадрати, якщо створювати мнемосхеми до поезії.

Номер слайду 6

Використання на уроках світової літератури. Під час переказу твору. Характеристика героїв (мнемодоріжка – зображення героя, вчинків). Складання розповіді. Відадування і загадування загадок. Кодування прислів’я. Під час вивчення поезії, зокрема напам’ять.

Номер слайду 7

Чому потрібно використовувати мнемотехніку на уроках світової літератури?У дітей з’явиться бажання переказувати казки та інші твори, вигадувати цікаві історії не лише в школі, а й вдома. Збільшаться знання про навколишній світ. Розшириться словниковий запас. З’явиться інтерес до вивчення поезій і малих фольклорних жанрів напам’ять. Діти подолають сором’язливість і стануть більш впевненими у собі.

Номер слайду 8

Зразки мнемотехніки. Кодування поезії. Словесна інформація поєднується із зображеннями. Автор розробки Лебедюк Ірина Володимирівна

Номер слайду 9

Автор розробки Лебедюк Ірина Володими-рівна

Номер слайду 10

Автор розробки Лебедюк Ірина Володимирівна. Мнемодоріжка призначена для використання під час переказу твору. За твором «Хлопчик-зірка» Оскара Уайльда.

Номер слайду 11

Мнемотаблиці призначені для використання під час переказу казки. Взято з Інтернету

Номер слайду 12

Мнемосхеми до загадок та прислів’їв. Взято з Інтернету

pptx
Додано
29 серпня 2018
Переглядів
4877
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку