Презентація "Мобільний так чи ні"

Про матеріал
Презентація " Мобільний так чи ні"може бути використана на уроках з фізики в 9-их, 11-их класах при вивченні теми "Електромагнітні хвилі та їх використання". Також в позакласній роботі та на уроках з Основ здоров'я. В презентації міститься інформація про вплив мобільних телефонів на здоровя дітей та рекомендації по користуванню мобільними телефонами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мобільний: так чи ні?

Номер слайду 2

Чи все ми знаємо?

Номер слайду 3

Більше третини населення Землі користується послугами мобільного зв'язку.

Номер слайду 4

Телефонний зв'язок – один з найпоширеніших видів зв'язку. В даний час у всьому світі є понад 1,2 мільярда телефонів.

Номер слайду 5

Wi-Fi на скільки безпечний?

Номер слайду 6

Wi-Fi-роутер і смартфонрадіація, яка виходить від випромінювання Wi-Fi і смартфонами, стає причиною розвитку захворювань, і формування ракових клітин. Від електромагнітного випромінювання з’являються висипи на шкірі і головні болі, втома. Wi-Fi-роутер і смартфон надсилають випромінювання, яке створює в організмі реакцію, що виробляє реактивний кисень. Після цього живі клітини починають окислюватися, і це створює загрозу формування злоякісних новоутворень.

Номер слайду 7

Терміново захистити дітей від використання мобільних телефонів закликали лікарі

Номер слайду 8

Використання стільникових телефонів дітьми дуже небезпечно!

Номер слайду 9

Діти у 10 разів більше відчувають негативний вплив мобільних телефонів. За даними наукових досліджень, які були проведені у Швейцарії і Франції, кістковий мозок голови дитини у 10 разів більше відчуває негативний вплив електромагнітного випромінювання ніж дорослі, у той час як тонкий несформований череп немовлят і дітей ясельного віку робить їх ще більш беззахисними перед опроміненням.

Номер слайду 10

Що таке комп’ютерна залежність?

Номер слайду 11

Залежність від комп’ютера - це теж саме, що й наркоманія Термін "інтернет-залежність" був запропонований американським лікарем Голдбергом. Тобто непереборний потяг до Інтернету, що характеризується "згубною дією на побутову, навчальну, соціальну, робочу, сімейну, фінансову сфери діяльності". За ступенем відходу від реальності інтернет-залежність вельми нагадує потяг до наркотиків, алкоголю, азартних ігор. 

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Експерти не впевнені в безпеці мобільних телефонів. Наша кров є електролітом, і під впливом випромінювання, тканини нагріваються. Особливо піддаються ризику очі, шлунок, головний мозок.

Номер слайду 14

Учені порівнюють головний мозок людини з антеною.він вбирає в себе більшу частину електромагнітної енергії, що виходить від телефону до станції зв’язку.

Номер слайду 15

Найпотужніший радіосигнал - у передавальної антени, яка у сучасних смартфонів прихована всередині корпусу.

Номер слайду 16

Малогабаритна радіостанція Стільниковий телефон є малогабаритною радіостанцією, що випромінює електромагнітні хвилі. Хвилі здатні впливати на будь-які матеріали - органіку і неорганіку. Фізична медицина давно звернула свою увагу на вивчення електромагнітних хвиль.

Номер слайду 17

Ми живем в морі електромагнітних хвиль

Номер слайду 18

Проект Reflex Радіохвилі від мобільних телефонів ушкоджують клітини в організмі людини і змінюють його ДНК. До такого висновку прийшли вчені, які працюють над проектом Reflex, мета якого - дослідження впливу мобільних телефонів на людський організм. 

Номер слайду 19

Пошкодження ДНКВчені використовували у своїх експериментах випромінювання в межах так званого питомого коефіцієнта поглинання (Specific Absorption Rate (SAR)) між 0,3 до 2 ватів / кг. Більшість мобільних телефонів випромінює в діапазоні SAR від 0,5 до 1 ват / кг, але не більше 2 ват / кг. Дане випромінювання в лабораторних умовах викликало серйозні пошкодження ДНК - носія генетичної інформації.

Номер слайду 20

Нервова система електромагнітні поля впливають на нервову систему.  Поля порушують проникність клітинних мембран для іонів кальцію. У результаті нервова система починає неправильно функціонувати.

Номер слайду 21

Клітини-мутанти Клітини з порушеннями знищуються імунною системою, однак це теж відбувається не завжди. У ході дослідження в багатьох випадках клітини-мутанти передавали свої набуті властивості наступному поколінню клітин. 

Номер слайду 22

Питомий коефіцієнт поглинання Це показник електромагнітної енергії, яка поглинається в тканинах тіла людини під час користування мобільним пристроєм. Він відрізняється залежно від марки та моделі телефону. Виробники зобов'язані повідомляти про максимальний рівень SAR, що випромінюється їхнім товаром. Ця інформація має бути доступною в Інтернеті або в інструкції по користуванню телефоном, однак мало хто зі споживачів звертає на неї увагу.

Номер слайду 23

В яких телефонів найбільше випромінювання. На першому місці - з найвищим рівнем випромінювання - виявилися китайські бренди, такі як One. Plus і Huawei, а також Lumia 630 компанії Nokia. Також дослідили телефони i. Phone 7 (на 10-му місці), i. Phone 8 (на 12-му), i. Phone 7 Plus (15-е місце), Sony Experia XZ1 Compact (11-е місце), ZTE Axon 7 mini (13-е) і Blackberry DTEK60 (14-е).

Номер слайду 24

Der Blaue Engel ("Блакитний ангел") яка встановлює екологічні стандарти і вже зарекомендувала себе як надійний компас для споживача. Ця організація вважає безпечними тільки ті мобільні телефони, у яких показник SAR не перевищує 0,60 ват на кг. Всі телефони, які потрапили в її перелік, мають рівень SAR, що вдвічі перевищує цей показник, а очолює перелік модель One. Plus 5 T з показником в 1,68 ват/кг. Найменше випромінювання виходить від таких смартфонів, як Sony Experia M5 (0,14), Samsung Galaxy Note 8 (0,17) і S6 edge + (0,22), Google Pixel XL (0,25) Samsung Galaxy S8 (0,26) і S7 edge (0,26).

Номер слайду 25

Діти, що активно користуються мобільними телефонами стають дратівливими, погіршується пам’ять, увага, сон.

Номер слайду 26

Мобільні телефони можуть спричинити пухлину мозку

Номер слайду 27

Радіочутливість. Проте не всі однаково сприймають випромінювання від мобільних телефонів. Є підвищена, знижена і середня радіочутливість. Більшість людей — до 80%, належать до середньої групи. Решта або до підвищеної або до зниженої чутливості. Люди зі зниженою радіочутливістю можуть жодним чином не реагувати на потужне випромінювання, тоді як з підвищеною — відчути втому й головокружіння вже після однієї телефонної розмови.

Номер слайду 28

Відгук організму Німецькі медики продемонстрували, що електромагнітне випромінювання у різних людей викликає депресію і навпаки вибухи в настрої. Це говорить, що відгук організму дуже індивідуальний.

Номер слайду 29

Виробники стільникових телефонів планомірно піднімають частоти мобільних. Трубки починають працювати в частотних діапазонах 1800 МГц і 1900 МГц. У цьому сантиметровому діапазоні поширення хвиль стають непередбачуваним. Їх випромінювання досягає нашого тіла і «гріє» його, електромагнітні хвилі починають впливати на тканини людського організму. 

Номер слайду 30

Дослідження показали тривалий вплив електромагнітного випромінювання, навіть відносно слабкий рівень, може викликати ракові захворювання, втрату пам'яті, хвороби Паркінсона та Альцгеймера, імпотенцію і навіть підвищити схильність до самогубства. Електромагнітні випромінювання сприяють зміні гормонального статусу чоловічого організму, викликають зміни в репродуктивній системі.

Номер слайду 31

ВИСНОВОК  Електромагнітне випромінювання побачити неможливо, а представити не кожному під силу, і тому нормальна людина його майже не побоюється. Між тим якщо підсумувати вплив електромагнітного випромінювання усіх приладів на планеті, то рівень природного геомагнітного поля Землі виявиться перевищено в мільйони разів. Масштаби електромагнітного забруднення середовища проживання людей стали настільки істотні, що Всесвітня організація охорони здоров'я включила цю проблему в число найбільш актуальних для людства, а багато вчених відносять її до сильнодіючих екологічних факторів з катастрофічними наслідками для всього живого. 

Номер слайду 32

Як уникнути негативного впливу мобільних телефонів?В умовах стрімкого технологічного розвитку відмовитися від мобільного зв’язку неможливо та й недоцільно. Тому майбутнє за проектуванням мобільних телефонів з максимально низьким рівнем випромінювання. До того ж питання безпеки мобільних телефонів повинно регулюватися на державному рівні за допомогою відповідних законодавчих актів, а порушники суворо каратися адже, багато компаній виробників приховують всю правду про свою продукцію.

Номер слайду 33

ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОГО КОРИСТУВАННЯ МОБІЛЬНИМ ТЕЛЕФОНОМ Якщо вам доводиться багато спілкуватися мобільним телефоном, не тримайте його постійно біля вуха. Купіть собі навушники. Це частково зменшить вплив надпотужного випромінювання. Майте на увазі, що не всі апарати мобільних телефонів мають однакове за силою випромінювання: одні більше, інші — менше.

Номер слайду 34

Вимоги стандарту FCC купуючи телефон, обов'язково попросіть показати копію сертифіката на обрану вами модель, де буде зазначено, що вона відповідає вимогам стандарту FCC. А це означає, що не перевищує і так високі показники випромінювання. Обираючи оператора зв'язку, віддайте перевагу тому, який має най розгалуженішу мережу ретрансляторів. Бо що більше телефон напружується в пошуках базової станції (щоб здійснити зв'язок), то більшою стає випромінювана ним доза електромагнітних хвиль. 

Номер слайду 35

Більший чи менший. Не обирайте маленькі моделі мобільних телефонів, вони мають потужніше випромінювання порівняно з більшими. Багато хто любить розмовляти по мобільному у маршрутних таксі та в машинах, щоб розважитися в дорозі. Не варто робити цього. Бо випромінювання мобільного відбиваються від металевого корпусу машини, збільшуючи потужність у кілька разів. До речі, окуляри в металевій оправі з цих само міркувань також краще знімати під час розмови. 

Номер слайду 36

Мобільний біля вуха. Набравши потрібний номер, не притискайте відразу телефон до вуха — саме під час з'єднання відбувається найпотужніше випромінювання. Тому стежте за процесом виклику, дивлячись на екран мобільного, і лише після того, як з'єднання відбулося, підносьте його до вуха. 

Номер слайду 37

Де збільшується інтенсивність випромінювання. Тримайте телефон не ближче 2 м від ліжка, щоб віддалити себе від випромінюваного ним поля. Якщо на екрані вашого мобільного кількість «антенок» зменшилася, це означає що ви потрапили в зону слабкої дії сигналу. Таке трапляється в приміщеннях вокзалів, аеропортів, метро, в підвалах. Намагайтеся уникати користування мобільним телефоном у таких умовах, бо інтенсивність його електромагнітного випромінювання збільшується в кілька разів. 

Номер слайду 38

Скільки розмовляти. Намагайтеся не розмовляти довше трьох хвилин. Між розмовами робіть перерви не менш як на 15 хвилин. Стежте, щоб загальна кількість розмов за добу не перевищувала однієї години.

Номер слайду 39

Це шкідливо для всіх В Україні досліджень щодо шкідливості мобільних телефонів не проводилося, вони надто дорогі. Але медична література вказує на зниження уваги, поширення вегетодистонічних явищ у зв'язку з використанням мобільних телефонів. Це шкідливо для всіх, і для дорослих, і для дітей.

Номер слайду 40

Згідно з даними досліджень якщо дитина користується стільниковим телефоном з 8-12 років, то до 21 року ризик виникнення пухлини головного мозку зростає в п'ять разів. Експерт також відзначив, що в даний час кожна людина піддається електромагнітному випромінюванню від базових станцій стільникового зв'язку. Крім того, багато хто настільки інтенсивно користуються своїм мобільним, що доза одержуваного випромінювання порівнянна з тією, яку отримують люди, які працюють з радіолокаційним обладнанням, радіо-або телевізійними передавачами, а також з авіаційним обладнанням.

Номер слайду 41

Фахівці пропонують в цілях безпеки використовувати дротову або бездротову гарнітуру, щоб відстань до телефону було не менш півметра. Крім того, рекомендують скоротити час використання телефону і збільшити паузи між дзвінками. «Ми розраховуємо, що виробники телефонів будуть використовувати при проектуванні техніки дані медицини та біофізики для вибору щонайменш шкідливих для користувача режимів», - сказали експерти.

Номер слайду 42

Діти, молодші восьми років не повинні користуватися мобільними телефонами. Таку пораду батькам дають учені, які дійшли висновку: якщо діти користуватимуться "мобільним", існує великий ризик того, що в них виникне пухлина мозку.

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Експерти не впевнені в безпеці мобільних телефонів. З 2000 року кількість мобільних телефонів у мешканців Великобританії подвоїлася і досягла 50 мільйонів. За такий самий період часу число дітей у віці від п'яти до дев'яти років, які користуються стільниковим зв'язком, зросло вп'ятеро. Кількість людей, у яких з'явилася пухлина мозку, за останні 30 років збільшилося на 45%.

Номер слайду 45

Всесвітня організація охорони здоров'я «Ні бренд, ні ціна стільникового телефону не мають значення. Доза опромінення визначається режимом роботи мережі та інтенсивністю використання телефону».

Номер слайду 46

Вибір за Вами Це не означає, що не потрібно користуватися благами цивілізації. Потрібно знати, як це робити без шкоди для здоров’я.

Номер слайду 47

Поради по використанню мобільного телефону. - одноразовий час розмови – до 3 хвилин;- період між розмовами до - 15 хвилин;- слухати музику у навушниках не більше 10-15 хвилин;- дивитися на дисплей телефону не більше 15 хвилин;- не залишати функцію Bluetooth більш – 5 хвилин.

Номер слайду 48

Загальні правила користування стільниковим телефоном 1. Тримайте телефон в сумці або в портфелі,не тримайте телефон у внутрішній кишені або в кишені штанів.2. Дітям та підліткам потрібно обмежувати час користування телефонами, оскільки їхній мозок і нервова система все ще перебувають у процесі формування.3. Скоротіть до мінімуму розмови в місцях з поганим зв'язком. Ваш стільниковий телефон – істота інтелектуальна. Якщо зв'язок поганий, то він збільшує потужність сигналу і навпаки. 4. Використовуйте гарнітури. Будь-яка гарнітура частково знімає з вас деякий об'єм випромінювання. Головним чином, ви знижуєте опромінення мозку.5. Пам'ятайте, що максимальна потужність, що випромінюється стільниковим телефоном під час встановлення зв'язку. Тому розмови по 3 секунди безкоштовні лише для вашого гаманця, але не для вашого здоров'я.6. При покупці телефону будьте уважні і звертайте увагу не тільки на свої фінансові можливості і дизайн телефону, але і на норму опромінення. Чим менше опромінення, тим безпечніше телефон для людини.

Номер слайду 49

Телефонний етикет.«Поважайте один одного та дотримуйтеся простих правил етикету!»1. Необхідно вимикати особистий мобільний телефон у тих випадках, коли використання радіозв'язку може наразити на небезпеку життя інших людей (літальні апарати, операційні медичні комплекси тощо).2. Слід утримуватися від використання мобільного телефону під час керування транспортом.3. Слідуючи елементарним нормам пристойності, необхідно вимикати телефон або переводити його в беззвучний режим на виставах, кіносеансах, концертах, в музеях та виставкових залах, під час церемоній і ритуалів.

Номер слайду 50

Дякуємо за увагу!

Номер слайду 51

Вплив електромагнітного випромінювання мобільних телефонів на здоров’я дітей. Презентацію підготувала вчитель фізики Фастівської ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Заріцька Лариса Іванівна

Номер слайду 52

Бережіть здоров’я

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
21 березня 2019
Переглядів
4340
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку