Презентація "Модри Камень Олеся Гончара"

Про матеріал
Матеріал до уроку української літератури для учнів 11 класу на тему "Модри Камень". Сюжет та композиція твору."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олесь Гончар

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Модри камень - у перекладі українською означає «блакитний камінь»

Номер слайду 4

У вересні 1947 р. відбувся пленум Спілки письменників України за участю Л. Кагановича, на якому гостро критикувалися за „націоналістичні збочення” М. Рильський, А. Малишко, Ю. Яновський, П. Панч та ін. У цих умовах під нищівну критику потрапляє оповідання О. Гончара „Модри камень”, надруковане в журналі „Україна” (№ 4-5, 1946 р.). Колишня газета „Комуніст”, у якій О. Гончар піддавався критиці за оповідання „Пальма”, а тепер „Радянська Україна” в передовій статті назвала „Модри камень” „містичним, шкідливим твором”.

Номер слайду 5

Новела "Модри Камень" є найцікавішою з творів воєнної тематики. У журналі "Україна" вона була надрукована ще до появи "Прапороносців". Хоча несправедлива критика болісно вразила письменника, та все ж таки він у новелі показав свій справжній талант. Автор зобразив трагічно обірване війною почуття між радянським солдатом та іноземною дівчиною-словачкою.

Номер слайду 6

Несподіване кохання до красуні Терези прийшло всупереч війні. Не закріпилося воно в реальному житті, бо дівчина загинула від рук поліцая. Але кохання продовжує жити у пам'яті солдата, в його мріях, у яких він розмовляє з Терезою, як із живою: "Померкло, стерлося все. Навіть те, що звуть незабутнім першим коханням. Чому ж ця випадкова зустріч, єдиний погляд, єдина ява у великій драмі війни, чому вона не меркне і, відчуваю, ніколи не померкне? Ти — як жива. Бо далекі Рудні гори скрізь ідуть за мною, ближчають з кожним днем, щодалі ширше розгортаючись у своїй трагічній чарівності. Ти виходиш на дерев'яний різьблений ґанок у білій легкій сукні з чорною пов'язкою на рукаві і дивишся вниз, за Модри Камень, де колись, пролягала наша оборона. Тепер скрізь уже поросла буйна трава".

Номер слайду 7

Тема: спогади руського (тут у значенні українського) вояка-партизана про зустріч з дівчиною Терезою у словацьких горах. Ідея: показ цінності простих людських почуттів (доброти, симпатії, довіри, закоханості) у надзвичайно складні воєнні часи.

Номер слайду 8

«Модри камінь» проблематика: - війна як руйнівник життя; - подвиг солдатів-партизанів; - прості людські почуття у воєнний час; - закоханість як ознака життя в людських серцях; - любов до рідного дому, рідної землі; - кохання як вічне почуття. Літературний напрям: неоромантизм Особливістю неоромантизму у творі є контраст.

Номер слайду 9

Герої «Модри камінь»: - оповідач; - його товариш Ілля; - дівчина Тереза; - мати Терези; - словацькі вояки (у спогадах матері)

Номер слайду 10

Герої «Модри камінь»: * оповідач - воїн-визволитель; * його товариш Ілля; * дівчина Тереза — образ перемоги життя над смертю; * мати Терези — образ уособлює гуманізм у борортьбі з фашизмом; * словацькі вояки (у спогадах матері).

Номер слайду 11

«Модри камінь» сюжет та композиція: Експозиція: оповідач зі сховку спостерігає за дівчиною. Зав’язка: прихід партизанів (оповідача і його друга Іллі) у дім Терези та її матері. Розвиток дії: перебування партизанів в словацькому домі, їх відхід. Кульмінація: розповідь матері про те, як забрали Терезу. Розв’язка: спогади-мрії оповідача про кохану.

Номер слайду 12

1. Як ви розумієте вислів відомого письменника Г. Гейне «Для кохання не існує вчора, кохання не думає про завтра. Воно жадібно тягнеться до нинішнього дня…» ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Номер слайду 13

2. Створити цитатну характеристику героїв твору : Терези, оповідача ( 7-8 цитат).

Номер слайду 14

3. Створити «сюжетний ланцюжок» твору «Модри Камень» за картинками (1-2 слайди).

Номер слайду 15

Е-mail : revenkovera1974@gmail. com

pptx
Додано
17 травня 2020
Переглядів
4604
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку