Презентація "Мовний практикум. Дієслово. Частина 2"

Про матеріал
Мовний практикум з теми "Дієслово" складається з двох частин. Це друга частина, у якій підібрані завдання з теми "Правопис дієслова". У даній презентації після кожного завдання йде слайд з відповіддю. Тому матеріал може бути використаний не тільки на уроках, а й під час підготовки до ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мовний практикум Дієслово. Частина 2 Підготувала учитель української мови і літератури Ліцею «Перша Білоцерківська гімназія» Полякова О.В.

Номер слайду 2

Випишіть дієслова у дві колонки за дієвідмінами. Знати, стукотіти, кроїти, наколоти, свистати, белькотіти, оборонити, відпороти, стругати, завадити, збігти, гуркотіти, тьмяніти, гуркотати, одужати, стелити, краяти, хилитися, спізнитися, відкрити, хропіти, бачити, збороти, свистіти, ударити, пищати, знехтувати, сипати, зважити, оцінювати, тягти, дирчати, зморитися, схотіти. Ключ. У словах підкресліть другу від початку букву. Із цих букв прочитаєте вислів Максима Горького.

Номер слайду 3

Навіть у дрібницях треба бути правдивим Максим Горький

Номер слайду 4

Поставте дієслова у формі 1-ої особи множини. Святкувати, вивчати, знаходити, ненавидіти, стояти, схотіти, колисати, полоти.

Номер слайду 5

Святкуємо, вивчаємо, знаходимо, ненавидимо, стоїмо, схочемо, колишемо, полемо. Відповідь

Номер слайду 6

Поясніть, чому закінчення в поданих парами словах пишуться по-різному. Застелиш – застелеш, волочиш – волочеш, хропиш – хропеш, гуркотиш – гуркочеш, свистиш – свищеш, ростиш – ростеш.

Номер слайду 7

Міркуйте так Вони утворені від різних дієслів у неозначеній формі: застелити – застеляти і т.д.

Номер слайду 8

Перепишіть прислів’я. Дієслова, що в дужках, поставте у формі умовного способу. Частку ставте після виділеного слова. Якби знав, де знайду, то туди (піти), а якби знав, де загублю, то туди не (піти). (Косити), та коли б хто косу носив. (Купити), та купила немає. Він й (робити), та в нього рукави болять. Якби в мене було пшоно та сіль, то я (зварити) кашу, та жаль, що сала нема.

Номер слайду 9

Перевірте! Якби знав, де знайду, то б туди пішов, а якби знав, де загублю, то б туди не пішов. Косив би, та коли б хто косу носив. Купив би, та купила немає. Він би й робив, та в нього рукави болять. Якби в мене було пшоно та сіль, то я б зварила кашу, та жаль, що сала нема.

Номер слайду 10

Озеленимо, сточіть, кричіть, навчить, летімо, збережімо, зворушить, навчіть, лящить, зворушіть, узагальнимо, зачепить, сушіть, озеленімо, зліпіть, вивчімо, сточить, скажімо, запишіть, вивчимо.

Номер слайду 11

Відповідь 1 особа множини озеленімо, вивчімо, летімо, збережімо, скажімо 2 особа множини сточіть, кричіть, навчіть, зворушіть, сушіть, зліпіть, запишіть

Номер слайду 12

Як у бою, гвинтівку, (берегти)[ 2ос. мн.] у світі мир (О. Підсуха). (Горіти)[2ос.мн.] і (боротися, любити) Батьківщину, огні свого серця (єднати) в бою (В. Сосюра). Гей, (ударити) )[ 1ос.мн. ] в струни, браття, золотії, (розпалити) знов багаття з іскр надії (М. Рильський). Твоєму кожному почину розкрито двері: (йти, творити, прославити) )[2ос. одн.] Батьківщину (П. Тичина). Не (поганьбити) )[1ос. мн.] ж бо ніколи міщанством романтичних шат (І. Жиленко). Правді в очі (дивитися) [2ос. мн.] прямо, не (одводити) погляду вниз (В. Симоненко). Не (вірити) )[2ос. одн.]мені, бо я брехати не вмію, не(ждати) мене, бо я і так прийду (В. Симоненко). (Зробити) )[2ос. одн.] добро людині і (забути) (О. Підсуха).

Номер слайду 13

Як у бою, гвинтівку, бережіть у світі мир (О. Підсуха). Горіть і боріться, любіть Батьківщину, огні свого серця єднайте в бою (В. Сосюра). Гей, удармо в струни, браття, золотії, розпалімо знов багаття з іскр надії (М. Рильський). Твоєму кожному почину розкрито двері: йди, твори, прослав Батьківщину (П. Тичина). Не поганьбімо ж бо ніколи міщанством романтичних шат (І. Жиленко). Правді в очі дивіться прямо, не одводьте погляду вниз (В. Симоненко). Не вір мені, бо я брехати не вмію, не жди мене, бо я і так прийду (В. Симоненко). Зроби добро людині і забудь (О. Підсуха).

Номер слайду 14

Збільшити, перевірити, входити, стати, озвучити, підставити, вдарити, попередити, передбачити, ужалити, вимітити, насипати, плавати, звузити, відрізати, зважити, переглянути. Ключ. У словах підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення вислову І.С.Тургенєва: «Вартий жалю той…»

Номер слайду 15

Вартий жалю той, хто живе без ідеалів.

Номер слайду 16

Визначте, у якому значенні вживаються способи дієслів. Ви б, ворони, що-небудь батькові їсти занесли (М. Стельмах). Хто п'є-гуляє, а сторожа стій і стережи, хтозна-чого й від кого. А ти, братуню, вже б не відзивався, коли не зачіпають (Леся Українка). Поважної ходи Роман не знає: поклич його – він підбіжить з підскоком, пошли куди – подасться так, що тільки пісок закурить. – Ви б коли-небудь зайшли до нас, ви ж недалеко тут живете? – лукаво закидає Галя (С. Васильченко). Пішли старі в ліс, бере баба гриби, коли глянь – у кущику гніздечко, а в гніздечку качечка сидить (нар.тв.).

Номер слайду 17

Слово Спосіб, який вживається Спосіб, замість якого Занесли дійсний наказовий Стій і стережи наказовий дійсний Не відзивався б умовний дійсний Поклич, пошли наказовий дійсний Зайшли б умовний наказовий Глянь наказовий дійсний

Номер слайду 18

Знайдіть у реченнях безособові дієслова та особові, ужиті в безособовому значенні. Війнуло снігом, закрутило поміж сосон, засліпило очі (Ю.Збанацький). Потемніло, завітрило, закрутила курява. Гримнуло ближче, немов звалив хтось на поміст деревину, загуркотіло й покотилось у небі (С.Васильченко). На ранок зірвався вітер: небо заволокло сірими розпатланими хмарами (А.Головко). На вулиці посутеніло. Мене морозить. Холодильник добре морозить.

Номер слайду 19

Війнуло снігом, закрутило поміж сосон, засліпило очі (Ю.Збанацький). Потемніло, завітрило, закрутила курява. Гримнуло ближче, немов звалив хтось на поміст деревину, загуркотіло й покотилось у небі (С.Васильченко). На ранок зірвався вітер: небо заволокло сірими розпатланими хмарами (А.Головко). На вулиці посутеніло. Мене морозить. Холодильник добре морозить.

Номер слайду 20

Де це можливо, замініть пасивні дієприкметники безособовими дієсловами на –но, -то. Стіл застелений полотняною скатертиною. Долівка потрушена свіжою травою. Дідові очі прикуті до фотокартки на стіні. Корабель спущений на воду. Робота закінчена. Хлопці зморені денною працею.

Номер слайду 21

Стіл застелено полотняною скатертиною. Долівку потрушено свіжою травою. Дідові очі прикуті до фотокартки на стіні. Корабель спущено на воду. Роботу закінчено. Хлопці зморені денною працею.

Номер слайду 22

Запишіть слова, знявши риски. Не/схилити, не/співаючи, не/зчутись, не/сумуючи, не/закінчений вчасно, твір не/написаний, не/питати, не/збагнений ніким, не/прошений нікуди, не/пошито, ще не/виспівана, не/відомий твір, не/волити, не/дооцінювати, не/здужати (не могти), не/навидіти, не/скошена трава, не/здужати (хворіти), не/пам’ятати, не/роздумуючи, не/домальований, не/зрозуміти, не/хтуючи, ніким не/перевершений, не/завершене будівництво.

Номер слайду 23

Не схилити, не співаючи, незчутись, не сумуючи, не закінчений вчасно, твір не написаний, не питати, не збагнений ніким, не прошений нікуди, не пошито, ще не виспівана, невідомий твір, неволити, недооцінювати, не здужати (не могти), ненавидіти, нескошена трава, нездужати (хворіти), не пам’ятати, не роздумуючи, недомальований, не зрозуміти, нехтуючи, ніким не перевершений, незавершене будівництво.

Номер слайду 24

ppt
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
713
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку