Презентація. Мовознавчий батл "Хто зверху?"

Про матеріал
Завдяки цій грі діти навчаться використовувати здобуті  теоретичні знання на практиці; розвинуть пізнавальні здібності, творчу активність, вміння швидко та раціонально приймати рішення, логічно мислити, працювати в команді; естетичні та моральні цінності будуть грати першу скрипку. У грі  беруть участь дві команди — хлопців та дівчат. Батл можна проводити як онлайн, так і очно. Родзинка - музичний супровід та бонусні запитання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОВОЗНАВЧИЙ БАТЛ

Номер слайду 2

Мета: навчитися використовувати здобуті теоретичні знання на практиці; розвивати пізнавальні здібності учнів, інтерес до мови як до науки, творчу активність, вміння швидко та раціонально приймати рішення, логічно мислити, працювати в команді; виховувати естетичні та моральні цінності Пояснення: У грі беруть участь дві команди — хлопців та дівчат.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

1 раунд. Він чи вона?

Номер слайду 5

Запитання хлопцям1) Який рід має іменник біль? 2) Кого зустрів Тарас Шевченко, коли пас ягнят за селом? 3) «Світ ловив мене та не спіймав», - про кого це? 4) Плахта– це предмет одягу жінки чи чоловіка?5)Хто автор пісні «Віють вітри, віють буйні»? 6) Головний член речення? 7) Хто диктував минулого року Всеукраїнський радіодиктант? 8) Жорж Санд - це? 9) Найчастіше русальні пісні виконують? 10) Мотига – чоловіче чи жіноче знаряддя праці?

Номер слайду 6

Запитання дівчатам1) Хто це Марко Вовчок? 2) Іменник шампунь чоловічого чи жіночого роду?3) Рубель – це предмет, яким користувалися частіше жінки чи чоловіки? 4) Голова Верховної Ради? 5) Річка Дніпро?6) Хто написав ці рядки: Чого являєшся мені у сні?Чого звертаєш ти до мене? 7) Козацька каша?8) Яке дерево є символом Нового року? 9) Крапка з комою?10)Хушка?

Номер слайду 7

Бонусне запитання. Хлопцям. Скільки відсотків дівчат зможуть вивчити вірш напам’ять за один день? (обсяг «Плач Ярославни»)

Номер слайду 8

Бонусне запитання. Дівчатам. Скільки відсотків хлопців прийшли б на додатковий 8 урок української літератури в п’ятницю?

Номер слайду 9

2 раунд. ТАК - НІ?

Номер слайду 10

Запитання хлопцям1. Дієслово відповідає на питання що робити, що зробити? 2. Антоніми – слова з протилежним значенням?3. Синтаксис – це розділ мовознавства, що вивчає значущі частини слова? 4. Прикладка - це другорядний член речення? 5. – роз-, -без-, -до- – це префікси?

Номер слайду 11

Запитання дівчатам1. Додаток відповідає на питання який? чий? 2. Крила мрії – пряме значення?3. Стилістика- це розділ мовознавства, що вивчає частини мови?4. Лексичне значення слова можна знайти в тлумачному словнику?5. Двоскладне речення – це речення з підметом та присудком?

Номер слайду 12

Бонусне запитання. Хлопцям. Уявімо ситуацію. Дівчина йде до школи й на півдорозі розуміє, що дома забула телефон. Вона не встигає на 1 урок (а він – її улюблений), і якщо повернеться, то спізниться на добрячих 15 хвилин. Отже, запитання: Скільки відсотків дівчат, повернуться додому, щоб забрати телефон?

Номер слайду 13

Бонусне запитання. Дівчатам. Скільки відсотків хлопців грають у Brawl Stars?

Номер слайду 14

3 раунд. Відгадай мелодію. ДІВЧАТАМ

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ПРАВИЛЬНА ВІДПОВІДЬ

Номер слайду 17

3 раунд. Відгадай мелодію. ХЛОПЦЯМ

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ПРАВИЛЬНА ВІДПОВІДЬ

Номер слайду 20

Скільки відсотків дівчат полюбляють фруктове морозиво?Бонусне запитання. Хлопцям

Номер слайду 21

Скільки відсотків хлопців хоча б раз ловили рибу?Бонусне запитання. Дівчатам

Номер слайду 22

ФІНАЛ

Номер слайду 23

За алфавітом записати слова в ряд. Якщо завдання буде виконано правильно, то останні букви слів складуть прислів`я. Білборд, фара, силос, факел, бір, рік, лама, мул, рота, море, кенгуру, ночви, Суми, лев, краб, корж.  

Номер слайду 24

Прислів’я: Дружба – велика сила.

Номер слайду 25

pptx
Додав(-ла)
Возняк Ірина
Додано
4 грудня 2021
Переглядів
1319
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку