Презентація "Музичні інструменти як джерела звуку"

Про матеріал
Джерело звуку – це тіло, що коливається з частотою, яку може сприйняти слуховий апарат людини, тобто 20 –20.000 Гц.Музичні інструменти є джерелами звуку. Звук утворюється за рахунок коливання самого музичного інструменту й повітря навколо нього. Різні музичні інструменти мають різну конструкцію й утворюють різні музичні звуки, тому можна виділити такі їх групи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музичні інструменти як джерела різних звукових хвиль

Номер слайду 2

Музичний іструмент Музи́чний інструме́нт — інструмент, призначений для виконання музики. Будь-який інструмент, що здатний відтворювати звуки за певних умов і в певних музичних традиціях може бути використаним, як музичний. Наука, яка вивчає історію, культурні традиції та технічні особливості музичних інструментів, називається інструментознавством.

Номер слайду 3

Ідіофониджерелом звуку є коливання самого тіла інструменту, напр. дзвін, ксилофон, трикутник, тарілки, кастаньєти, гонги та ін.Ідіофо́ни — група музичних інструментів, джерелом звуку яких слугує матеріал, здатний звучати без додаткового натя́гування. Звичайно ідіофони складаються повністю з матеріалу, що звучить — металу, дерева, скла, каміння, іноді з нього виготовляється лише частина, на якій грають.

Номер слайду 4

Мембранофони джерелом звуку є коливання натягнутої мембрани, по якій вдаряють руками або спеціальним приладом (паличками, калаталкою тощо). До мембрафонів належать барабани, литаври, том-томи та ін. Мембранофони - група музичних інструментів, джерелом звуку яких слугує коливна мембрана — шкіра тварин або синтетична плівка, натягнута на циліндричний або конічний корпус, який також слугує резонатором інструменту. По мембрані вдаряють

Номер слайду 5

Хордофониджерелом звуку є коливання натягнутої струни (або кількох струн). Залежно від способу, в який музикант видобуває звук зі струни, розрізняють:щипкові — струна вщипується пальцем або спеціальним приладом. До щипкових відносяться: (арфа, клавесин, лютня, бандура, торбан, балалайка та ін.)смичкові — звук видобувається за допомогою смичка́ (скрипка, альт, віолончель, контрабас, колісна ліра)ударні — по струні вдаряють паличками або молоточками (фортепіано, цимбали, гуслі)

Номер слайду 6

Аерофониджерелом акустичних коливань є стовп повітря, замкнений у резонансному просторі стовбуру інструменту. Залежно від способу, в який виконавець збуджує коливання стовпа повітря, аерофони поділяються на:флейтові, в тому числі:окаринові (у вигляді посудин, напр. окарина)поздовжні флейти — інструмент тримають у поздовжньому положенні. Розрізняють також одностовбурні інструменти (напр. блок-флейта, сопілка) та багатостовбурні (най, флейта Пана)поперечні флейти — оркестрові флейтиязичкові — коливання стовпу повітря збуджується тростиною, яка починає вібрувати під тиском повітря, що вдувається виконавцем. Розрізняють язичкові з однією тростиною, як, наприклад у кларнета чи саксофона, та подвійною, як наприклад у гобоя, фагота.флейтово-язичково-клавішні, зі складною механікою, до яких відносяться орган, а також акордеони, баян тощо. Мундштучні — коливання збуджуються губами виконавця, що прикладаються до мундштука. Це — мідні духові — труби, тромбони, валторни, різноманітні роги, а також трембіта.

Номер слайду 7

Ма́лий бараба́н. Ударний музичний інструмент з двома шкіряними мембранами, натягнутими на низький циліндр. Уздовж нижньої мембрани натягнуті струни (4-10 струн у концертному й до 18 — у джазовому барабані), які надають звуку сухий рокітливий, розкотисто-деренчливий відтінок. При відключенні струн спеціальним важільцем цей характерний тріск зникає.

Номер слайду 8

Електронні інструменти(електрофони), де звук генерується за допомогою електричних коливань. Серед них — терменвокс, хвилі Мартено, різноманітні синтезатори.

Номер слайду 9

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Презентації
Додано
9 січня
Переглядів
935
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку