Презентація "Музика і театр. Опера-балет"

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва в 6 класі "Музика і театр. Опера-балет" за підручником Масол Л. М. спрямована на допомогу вчителю при поясненні теми "У пошуках гармонії". Даний матеріал стане добрим помічником у проведенні цікавих та змістовних уроків мистецтва в 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МУЗИКА І ТЕАТР: ОПЕРА-БАЛЕТ

Номер слайду 2

СВІТ ОПЕРИ Різними музичними кольорами —тембрами інструментів «промовляє» до слухача симфонічна музика, яка має унікальний, властивий тільки їй оркестровий колорит. У поєднанні з драматичною дією і співом вона відкриває нам красу іншого дивовижного світу — світу опери.

Номер слайду 3

Хор в опері може бути фоном, не пов’язаним з основною сюжетною лінією; іноді своєрідним коментатором того, що відбувається; його художні можливості дають змогу показати монументальні картини народного життя, виявити взаємовідносини героя і мас. СВІТ ОПЕРИХарактери героїв опери найповніше розкриваються в сольних номерах — аріях, аріозо, арієтах, каватинах, монологах, баладах, піснях, речитативах і різних видах вокальних ансамблів — дуетах, тріо, квартетах тощо.

Номер слайду 4

СВІТ ОПЕРИВ оперному спектаклі часто є хореографічні сцени, де пластичні образи поєднуються з музичними. Залежно від сюжету існують різновиди опери: велика опера, комічна, романтична, опера-казка, опера-балет тощо.

Номер слайду 5

В опері-балеті французького композитора Моріса Жозефа Равеля «Дитя і чари», яку композитор визначив як ліричну фантазію, оповідається про неслухняного шестирічного хлопчика. Моріс Жозеф Равель. М. РАВЕЛЬ. ОПЕРА-БАЛЕТ «ДИТЯ І ЧАРИ»

Номер слайду 6

Це історія про невихованого хлопчика, якому докоряють предмети у його кімнаті, які він знищує. Після того, як на початку опери, його насварила мати, хлопчик влаштовує істерику, руйнуючи навколо себе кімнату і завдаючи шкоди тваринам, які знаходсять поблизу. Потім він починає дивуватися, дізнавшись, що нещасні предмети в його кімнаті ожили. М. РАВЕЛЬ. ОПЕРА-БАЛЕТ «ДИТЯ І ЧАРИ»

Номер слайду 7

М. РАВЕЛЬ. ОПЕРА-БАЛЕТ «ДИТЯ І ЧАРИ»

Номер слайду 8

Чайник та чашка. М. РАВЕЛЬ. ОПЕРА-БАЛЕТ «ДИТЯ І ЧАРИ»

Номер слайду 9

Меблі та прикраси починають розмовляти; навіть його домашнє завдання набуває форми, коли воно стає старим підручником і хором чисел. Всі вони співають про біль і нещастя, які їм заподіює дитина, та їхні бажання покарати його за його проступки. М. РАВЕЛЬ. ОПЕРА-БАЛЕТ «ДИТЯ І ЧАРИ»

Номер слайду 10

У 2 дії спальня перетворюється на сад, наповнений співаючими тваринами та рослинами, які зазнавали катувань хлопчика. Він намагається подружитися з тваринами та рослинами, але вони уникають його через ті травми, які він їм завдав раніше. Вони залишають його самого, і, залишившись наодинці він врешті кличе маму. Потім тварини повертаються до нього і нападають, намагаючись помститись. Далі вони сваряться між собою, відкинувши хлопчину вбік. М. РАВЕЛЬ. ОПЕРА-БАЛЕТ «ДИТЯ І ЧАРИ»

Номер слайду 11

Кульмінацією стало поранення білки, через що інші тварини перестають битися. Хлопчик перев'язує рану білки і змучений падає. Побачивши цей вчинок доброти, тварини змінили свою думку про хлопчика і вирішили спробувати допомогти йому. М. РАВЕЛЬ. ОПЕРА-БАЛЕТ «ДИТЯ І ЧАРИ»Вони імітуючи крик «Маман», несуть хлопчика назад до його будинку і співають похвальну пісню про нього. Опера закінчується тим, що хлопчик, що зрозумів свої проступки, кидається в обійми матері, вітаючи її.

Номер слайду 12

Як музика втілила образи героїв твору? Доведіть, що опера —це синтез різних мистецтв. ПОМІРКУЙТЕ

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Мірошниченко Лариса Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Андруша Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 6 клас (Масол Л.М.)
Додано
17 березня 2021
Переглядів
4068
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку